Universitatea Politehnică din București
Universitatea Politehnică din București

Recent a fost făcut public, de către pagina de Facebook Student la Poli, un videoclip în care două profesoare de la Universitatea Politehnică București puneau note studenților. Este însă șocantă modalitatea de notare a acestora! Poți vedea videoclipul dând click aici.

Se pare că cei doi profesori universitari își notează elevii după cum le vine inspirația de moment. Nu, nici vorbă de teste, bareme sau standarde obiective și transparente. Mai mult, mai și glumesc pe seama bieților studenți!

… 4, că e pe dinafară!

Notele ar trebui puse în funcție de niște standarde obiective și atent conturate. Se pare că în videoclipul de mai sus ele sunt puse în funcție de „crampe“.

Justificarea notelor e lăsată pe baza unui simplu „nu merită mai mult“, „e pe dinafară“ sau chiar… „crampe“! Zâmbetele ironice și râsetele profesorilor însoțesc orice student picat. E oare acceptabil așa ceva?

A zburat… pe negativ!

Atunci când notezi un student, practic îi decizi, parțial cel puțin, viitorul. Depinde de tine ca profesor să îl evaluezi corect și să-l notezi în funcție de merit. Cele două doamne se pare că au uitat asta. Ce pot eu observa din acest videoclip e că dumnealor își notează studenții exact cu nota care le vine pe moment! Nu se gândesc nici trei secunde la o notă. Pur și simplu le apare ideea în minte și trec la treabă.

Oare notarea unui elev nu ar trebui să fie un proces care să ia în calcul toate meritele lui în mod imparțial?

Nu sunt profesor, sunt elev la liceu. Însă mi se pare firesc să notezi oamenii metodic și atent. La o scurtă căutare pe Google am dat peste o metodologie a examinării studenților. Nu, nu a elevilor de gimnaziu și liceu! Există, pare-se, și pentru universitate. Însă cine o respectă?

Videoclipul de mai sus arată mai degrabă ca o bârfă de duminică cu o ceașcă de cafea în față. Nicidecum a evaluara profesionistă și obiectivă. Mi se pare complet nesănătos să decizi viitorul unui om într-o asemenea manieră.

Ce spune asta despre respectul pe care îl au acești profesori față de studenți? Modul în care îi trateză arată numai indiferență și aroganță.

Consider că ar trebui să-ți pui întrebări despre modul în care îți faci treaba ca profesor dacă ajungi să ai atât de mulți elevi cu note mici. Sau cel puțin să te abții de la a râde de ei ca și cum ar fi ceva foarte haios în faptul că studenții cărora le predai nu-ți învață materia.

Profesionalism zero, aroganță, indiferență și lipsă de respect din plin!

Exprimă această înregistrare modul în care ne dorim să fim notați? Poate fi considerată o notă dată în acest mod obiectivă și corectă? Unde este profesionalismul? Unde sunt considerațiile de ordin academic, testele, verificările etc.? Putem vedea însă din plin cum zboară pe negativ studenții, au crampe sau, pur și simplu…  Nu merită mai mult! De acord, dar astea sunt justificări date în bătaie de joc. Cum poți decide situația unui student prin astfel de exprimări?

Citește știrea chiar aici!

Reacțiile nu au întârziat să apară.

Se pare că înregistrarea a prins la public. Are peste 3000 de reacții și mai mult 1000 de comentarii. Cred că acest lucru este bun, deoarece astfel pot vedea și românii cum înțeleg unii să-și facă job-ul plătit din impozitele lor. Pe cine plătesc să le educe și noteze copiii.

Universitatea Politehnică din București
Sursă foto: Facebook

Îmi pare rău pentru studenții care au fost notați astfel. Rămân mut în fața unei astfel de metodologii inovative de evaluare și sper doar ca ea să fie excepția, nu regula…