Avocatul Poporului

Avocatul Poporului recomandă să nu li se ia temperatura elevilor la examenele naționale

"în Știri" by

Avocatul Poporului recomandă Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii ca elevilor care dau examenele naționale să nu li se ia temperatura înainte de examen, conform mediafax.ro. 

Potrivit documentului, Avocatul Poporului solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) formularea unor condiţii pentru desfăşurarea examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat.

Trebuie să se ia în considerare faptul că examenele au loc în perioada iunie – iulie, atunci când temperaturile vor fi destul de ridicate, astfel, această situație duce la creşterea temperaturii corporale.

CNCD a stabilit că măsurarea temperaturii dezavantajează unii elevi, deoarece temperatura poate depăşi limita impusă.

Eliminarea măsurării temperaturii de la examene are la bază ideea că „toţi participanţii care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecţi de a fi purtători de SARS-CoV-2”. 

Astfel, această presupunere simplă poate fi considerată ca o discriminare prin asociere, deoarece participantul la examen, care este măsurat cu o temperatură peste limită, este considerat ca fiind purtător de SARS-CoV-2, deşi, probabil nu există vreo confirmare medicală în acest sens.

Documentul prin care se cere eliminarea acestei restricţii a fost trimisă Ministerului Educaţiei.

Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depăşesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educaţie, în condiţii egale, al elevilor care ar urma să fie excluşi de la examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”, subliniază Avocatul Poporului.

Redăm recomandările instituţiei Avocatului Poporului:

„1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor identifica şi vor dispune în regim de urgenţă toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educaţie în condiţii de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2;

2. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat şi vor permite accesul candidaţilor, în condiţii de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020 şi din calendarul examenului de bacalaureat naţional – 2020;

3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor informa Avocatul Poporului cu privire la însuşirea recomandării şi realizarea măsurilor dispuse.

Salut! El este Florin și îți mulțumește pentru ca i-ai citit articolul. Pasionat încă de mic de arta scrisului, el compune poezii și își exprimă opinia în scris despre ceea ce simte, iar mai nou se ocupă de știri. A absolvit Colegiul Național ,,George Coșbuc" Năsăud, profil Mate-Info, iar acum studiază Ingineria Economică în cadrul UTCN. Multă lume l-a întrebat cum de a ales să studieze științele reale, având înclinația spre a scrie, astfel că motto-ul lui în viață este: ,,Fii schimbarea ce vrei s-o vezi în lume"!

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi