vloggerul Colo
vloggerul Colo

    Conflictul din ultimele zile cauzat de vloggerul Colo, pe numele de Alexandru Bălan, a atras atenția asupra altei probleme, care dovedește cât de influențabili pot fi tinerii în mediul online. Tânăra care l-a denunțat pe Colo autorităților, a primit ulterior o mulțime de mesaje și amenințări cu moartea, din partea fanilor vloggerului, potrivit Digi24.

     Fata a explicat drama prin care trece în momentul de față, și a povestit că se confruntă cu un  „val de ură” primit pe internet, datorită căruia îi este frică să mai părăsească locuința.

„Majoritatea celor care mi-au trimis amenințări erau adolescenți. Mi s-a spus că o să mă prindă și că o să mă violeze. Că ar trebui să mă prindă Dincă, criminalul din Caracal, și să mă omoare. Că o să mă prinda, o să caute unde stau și o să dea cu mașina peste mine.”

      Referitor la modul în care s-a desfășurat toată situația, tânăra a declarat: „Pe 1 iunie, am redactat plângerea penală împotriva lui Alexandru Bălan (Colo), după ce am vorbit cu colegele mele de la Centru Filia. Ulterior am trimis plângerea către procurori, poliţia s-a autosesizat şi am făcut o postare pe Facebook în care am scris că urmează să se facă dreptate în instanţă. Atunci au apărut ameninţările, mi-au scris comentarii  pe Instagram şi pe Facebook, m-au sunat noaptea, chiar au postat story-uri despre mine.”

     Ba mai mult decât atât, tânăra a fost nevoită să ia anumite măsuri de siguranță, pentru că, datorită scandalului iscat, se simțea într-un pericol continuu.

,,Am fost speriată! În continuare nu ies din casă fără partenerul meu, să fiu sigură că sunt în siguranță în perioada asta, mi-am făcut postările private, mi-am închis și contul de Instagram. Sunt în contact cu polițiștii de la Secția 9 care se ocupă de caz, și le trimit constant screenshot-uri cu amenințările pe care le primesc.”

   Făcând referire la comportamentul nepotrivit al vloggerului care promovează violența și abuzurile, tânăra a mai avut un cuvânt de spus: ,,E momentul să tragem un semnal de alarmă, că nu putem spune orice pentru faimă și bani pe internet, mai ales că publicul lui Colo era format aproape în exclusivitate din copii și adolescenți. Colo tocmai asta făcea, în fața copiilor normaliza relațiile sexuale fără consimțământ, normaliza bătaia și violența împotriva femeilor.”

   În contextul în care soarta vloggerelui a fost decisă, și acesta nu mai are voie sa posteze pe rețele sociale pe o perioada de 60 de zile, fata a mai declarat: ,,Poate și pentru cei care mi-au scris amenințări e un semnal de alarmă faptul că Colo nu mai are acces la relețele de socializare 60 de zile. Suntem în totalitate responsabili de discursul nostru și de amenințările pe care le lansăm în spațiul public.”

    În aceste condiții, tânăra a primit un mesaj de solidaritate, un sprijin din partea profesorilor și a universității SNSPA, la care este studenta în anul III la Științe Politice.

„În ultimele zile, studenta în anul III la Facultatea de Ştiinţe Politice a fost supusă unor atacuri şi ameninţări online virulente şi violente, ca urmare a reacţiei sale faţă de declaraţiile inacceptabile ale unui anumit vlogger. Valorile pe care tânăra le-a expus, alături de organizaţiile pe care le reprezintă (Centrul Filia şi Sens Pozitiv), atunci când a solicitat sancţionarea vloggerului care a incitat la viol şi ură, sunt valori împărtăşite de comunitatea academică FSP, din care face parte: respingerea fără echivoc a intoleranţei, a misoginismului şi instigării la ură şi violenţă. În calitate de cadre didactice şi oameni, respingem astfel de manifestări şi ne exprimăm solidaritatea noastră cu Andrada şi valorile pentru care a ales să lupte în spaţiul public.”