ură
ură

De ce atâta ură asupra persoanelor diferite de noi? În plan social, de-a lungul anilor, oamenii s-au confruntat întotdeauna cu divergențe de opinie generate de modalitățile diferite în care percep lumea sau în care se raportează la aceasta. Astfel, oamenii diferiți au fost mereu marginalizați din cauza simplului fapt că au viziuni originale, lipsite de o susținere atât de intensă ca în cazul oamenilor considerați „normali”.

Conflictele generate de această diversitate au iscat chiar apariția unui sentiment de ură intens în vederea oricărei idei autentice.

De aceea, există foarte multe exemple de situații în care oamenii au respins inovația, de frica unei schimbări ale cărei beneficii nici măcar nu le intuiau. De la construirea Turnului Eiffel în anul 1889, privit cu detest de parizieni și care a ajuns o emblemă a Franței, la revoluționarea lumii prin apariția teoriei heliocentrismului, oamenii s-au opus schimbării, s-au opus în fața eforturilor de a își depăși zona de confort și s-au mulțumit cu sfera conservatorismului până când, fără a realiza, inovația pe care o respingeau a devenit o parte din cotidianul lor.

Cu toate acestea, există câteva aspecte ale umanității cu o istorie luxuriantă, care încă nu au fost acceptate în deplina lor complexitate.

În afara conceptelor inovative respinse, oamenii încă se detestă unul pe altul din motive de care nimeni nu este vinovat. Fie că vorbim despre diferențele rasiale, religioase, orientarea sexuală sau chiar sexism, diversitatea umană este în continuare detestată, chiar dacă homosexualitatea datează încă din Biblie, superioritatea rasei ariene a murit o data cu Hitler, religia este independentă de spiritualitate, oamenii au dreptul să facă orice schimbări ca să se conecteze cu sinele, iar femeile și-au dovedit cu mult timp în urmă egalitatea cu bărbații. Discriminarea n-a murit, iar astăzi ea este din ce în ce mai evidentă, în special atunci când vorbim de aspectele rasiale sau de orientare sexuală. De ce? Pentru că tuturor le este frică de ceea ce nu pot încadra într-o anumită categorie distinctă.

A fi atras sexual atât de femei, cât și de bărbați? A fi hermafrodit? A fi european și a întemeia o familie cu un afro-american?

Aceste situații nu pot fi înglobate în ceea ce numim „banalitate”. Nu suntem niște obiecte care pot fi etichetate. Mereu am fost mai mul decât atât, numai ca azi avem și curajul să luptăm pentru asta.

De-a lungul istoriei, problema esențială a fost că nu vedem și partea celuilalt, refuzăm să empatizăm, refuzăm să încercăm să înțelegem. Nu avem cum să trăim experiențele celuilalt, dar pe toți ar trebui să ne lege aceeași umanitate. Toți suntem mai mult decât ceea ce ști, decât cum arătăm sau cum ne comportăm, toți suntem diferiți, toți suntem mai mult decât o aparență.

Fiți o reîncarnare a lui Tris din Divergent!

Să nu vă fie frică să vă arătați unicitatea! Fiți așa cum sunteți, așa cum vreți să fiți, descoperiți-vă fiecare detaliu din voi înșivă și nu lăsați niciodată părerea altora să vă împiedice din a vă conecta cu sinele! Azi încă suntem detestați pentru diferențele dintre noi, dar luptați, mâine poate totul se va schimba? Și cel mai important, indiferent de ce spune lumea, indiferent de ura din jurul vostru, să nu vă omogenizați cu mulțimea, nu-i lăsați să vă convingă ca este ceva greșit. Singurul aspect greșit este mentalitatea lor.

Autori: Răzvan Dumitru și Brebeanu Timeea