Colo Bianca Adam
Colo Bianca Adam

În ultimele zile, societatea românească a fost profund impresionată de două cazuri ce au legătură cu două persoane foarte cunoscute în mediul online: Alexandru Bălan (Colo) și Bianca Adam (Tequila). Și deși mii de oameni s-au obosit să scrie mii de comentari despre aceste situații, consider că au mai rămas câteva aspecte despre care nu s-a vorbit sau s-a vorbit mult prea puțin.

Cazul „Colo”

Cine e Colo? Sincer să fiu…habar n-am. De obicei, când îl primeam ca sugestie pe Youtube îmi dădeam seama că activitatea sa nu reprezintă un punct de interes pentru mine, deci până mai acum câteva zile nu știam mare lucru despre el. Sincer să fiu nici acum nu știu; mi-am aruncat un ochi pe canalul său de Youtube iar din titlul videoclipurilor postate îți dai repede seama că e un parazit care și-a propus să trăiască din donațiile abonaților săi și din faptul că se prostituează intelectual spre bucuria a căteva zeci sau sute de mii de urmăritori.

„Ok… De ce ne interesează Colo?”

Pentru că omul și-a luat în serios rolul de influencer de duzină și a dat glas unor idei ce instigă la misoginism, pedofilie și abuz sexual. Deși videoclipul în care își exprima aceste idei a fost publicat cu ceva timp în urmă, vorbele sale au ajuns la urechile opinii publice zilele trecute. Și apoi a urmat execuția publică. În mod natural oamenii s-au împărțit în mai multe tabere, unii au fost mai vocali, iar alții s-au limitat la răspunsul ingenu „Hai frate, că e doar caterincă!”.

Evident majoritatea populației a dat de pământ cu Colo.

Totuși, din păcate, aceeași majoritate s-a rezumat doar la comportamentul abject al lui Colo, ignorând alte câteva aspecte importante ( zic eu). Spre exemplu, nimeni nu s-a întrebat de ce nu vorbim despre aceste probleme ale societății românești mai des, nu doar când aceste probleme apar în trending pe youtube. Sau nimeni nu a zis că ne luăm de Colo, dar râdem când Viorel și Vulpița sunt exploatați la televizor sau pe Youtube.

Pentru că problema nu e Colo, problema e că ideile lui Colo au unde să se „prindă” și să „rodească”, pentru că românii găsesc ca fiind „funny” lipsa de educație a unora. Problema e că mai există o mulțime de alți Colo, fără sute de mii de abonați, iar societatea românească se face că nu vede. Problema e că oamenii sunt ipocriți, se iau de Colo și apoi ascultă Dani Mocanu (care ce să vezi… propovăduiește prin „muzica” sa idei ca ale lui Colo).

Și problema e că, din păcate, Colo atrage atenția asupra unei alte probleme.

Din păcate, sub o formă sau alta, ignorând exprimarea dubioasă și îndemnurile lui Colo, nu poți să te faci că nu vezi faptul că minorele se expun în moduri nepotrivite generând atitudini de acest gen. Nu, nu empatizez cu Colo. Evident omul merită să fie pedepsit (legal) pentru acest comportament. Însă, auto-obiectificarea femeii duce la reacții misogine. Din păcate, acesta e adevărul și nu ne putem face că nu vedem că, până la urmă, ideile lui Colo se bazează pe o realitate tristă, în care fetele preferă să ajungă modele pe Instagram decât să meargă la școală, să învețe și să practice meserii „învechite” de genul medic sau profesor. Și ar mai fi o problemă despre care nu am auzit vorbindu-se. După un astfel de eveniment, m-aș fi așteptat să văd oamenii că se întreabă „E ok să ne lăsăm copii pe Youtube, nesupraveghiați?”.

Cazul „Bianca Adam”

La o zi după ce Colo a acaparat atenția tuturor, un alt vlogger a ieșit la rampă când s-a plâns pe Youtube că a fost bătut. Este vorba despre Bianca Adam, cunoscută drept Tequila. Și la fel ca în cazul Colo, și ceea ce i s-a întâmplat Biancăi relevă una dintre marile probleme ale omenirii în general (și a românilor în particular)… oamenii sunt ipocriți. Toată lumea implicată în aceată poveste este ipocrită: Bianca este ipocrită, susținătorii ei sunt ipocriți, chiar și eu care îmi dau cu părerea acum sunt ipocrit, iar lista poate continua. Să stabilim de la început, nu consider că violența reprezintă vreo soluție, mi se pare trist ceea ce i s-a întâmplat Biancăi și sper i să se facă dreptate nu doar în mediul virtual, ci și într-un tribunal real.

„De ce este Bianca ipocrită?”

Păi, sincer să fiu nici pe Bianca Adam nu o urmăresc pe vreo rețea de socializare, însă o urmăream în urmă cu câțiva ani când era în ascensiune, iar în comparație cu majoritatea populației eu nu am uitat de unde a venit succesul ei pe Youtube. Toată faima de care se bucură în prezent Tequila are la bază farsele pe care ea le făcea oamenilor în urmă cu câțiva ani. Urmăritorii se uitau, râdeau și dădeau like când alți erau înjoșiți sub o forma sau alta în vlogurile Tequilei. De aici vine ipocrizia Biancăi- din faptul că ea arată cu degetul înspre societate pentru că nu a ajutat-o, însă nu s-a gândit la faptul că poate oamenii, în momentul în care vloggerul Tequila le-a solicitat ajutorul, s-au temut că pot apărea în viitorul ei vlog ca sursă de divertisment.

Pe lângă asta, se pare că Bianca a cam uitat să spună că a parcat neregulamentar, a blocat rampa ce permitea accesul persoanelor cu handicap și că ea este cea care a atacat prima (se pare că Bianca a folosit spray paralizant înainte ca cel care a lovit-o să fii devenit cu adevărat violent).

„De ce sunt susținătorii Biancăi ipocriți?”

Pentru că Bianca Adam nu este singura femeie care este bătută în România. Și acesta este un alt adevăr trist din societatea românească. Doar că românii își fac timp pentru a vorbi despre acest lucru doar când victimele sunt persoane cunoscute și apoi, aceiași români pseudo-empatici râd la glumele despre Vaslui pentru „e doar caterincă, frate”. Românii empatizează în funcție de trending: e rău când un youtuber este agresat, însă când vine vorba despre miile de femei care sunt agresate în țară, tot aceiași români îți răspund „Lasă! Că am auzit că acolo sunt numai bețivi.” sau „Sigur a făcut ea ceva.”.

Și de asemenea, dacă analizezi atent ceea ce spun susținătorii Biancăi, poți observa că mulți dintre ei nu găsesc ca fiind problematic faptul că o persoană a considerat că își poate rezolva problemele lovind cu ranga în stânga și în dreapta, ci mulții dintre ei sunt indignați că cine a lovit-o cu o rangă pe Bianca Adam care „are 50 de kile”. Sau mai simplu spus, pentru mulți problema nu este reprezentată de ideea de „violența ca soluție pentru a rezolva divergențe de opinie”, ci de faptul că Bianca Adam a primit prea multă bătaie pentru câte kilograme are sau pentru înălțimea ei. Totul de parcă bătaia se oferă la kilogram sau la m3.

În concluzie, circ să fie, pentru ca românii să aibă cu ce să își consume excesul de provizii rămase din carantină.

Autor: Ivașcu Marius