taxa de Coronavirus
taxa de Coronavirus

Patronii români de localuri adoptă taxa de Coronavirus! Un patron  de restaurant a cerut clienților săi o  sumă de bani în plus, față de costul consumației. Patronul susține că este  o taxă pentru COVID-19, potrivit Digi24. Specialiștii ANAF fac declarații legate de taxă!

Taxa este de 5 lei și reflectă costurile care vin odată cu sporirea normelor de igienă și prevenirea infectării cu COVID-19. Patronul, intervievat de economica.net, susține că taxa de Coronavirus vine în urma distanțării sociale, a unei scăderi a numărului de clienți. După cum  patronul se află în dezavantaj din cauza distanțării sociale impuse în contextul legislației care reglementează prevenirea riscului de infecție, se implementează distanțarea socială, purtarea de măștii, respectiv suplimentarea măsurilor de igienă în cadrul restaurantului.

„Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”, declară patronul, citat de Digi 24.

Noi nu am fost primii care am apelat la astfel de dări. Obiceiul a apărut în SUA, a fost preluat de danezi, dar și de patronii  din alte țări ale Europei. Astfel, „taxa de Coronavirus” ajunge să stea lângă bonurile de casă, pe mesele restaurantelor din mai multe țări.

Din punct de vedere al ANAF, taxa nu  are temeri în legislatură. Deși „taxa de Coronavirus” e adoptată „ad-hoc” de patroni, intră însă în prețul unui  serviciu. Astfel, după cum spune sursa ANAF, ea reprezintă un cost comercial și nu reprezintă o problemă, atât timp cât clientul este anunțat în prealabil de existența taxei:

Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, declară sursa ANAF, citată de Digi  24.