Starea de alertă pe întreg teritoriul României ar putea fi prelungită după 15 iunie, anunță Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Trei factori ar putea influența această prelungire a stării de alertă: evoluția epidemiei, apariția unor noi focare și faptul că încă există transmitere comunitară a virusului.

Nelu Tătaru nu este sigur că starea de alertă nu va fi prelungită începând cu data de 15 iunie. Ministrul Sănătății anunță într-o intervenție la B1TV că aceasta poate fi prelungită în cazul în care apar noi focare, se ia în calcul evoluția epidemiei și faptul că încă există transmitere comunitară.

„Până în 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluția din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prelungirea sau nu a stăriii de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deși mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere și evoluția, focarele noi și faptul că încă avem o transmitere în comunitate” – a spus ministrul.

În viziunea lui Nelu Tătaru, transmiterea comunitară nu se va opri în această vară:

„Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virsul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafețele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau și până acum. Această transmitere pe suprafețe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a mai adăugat acesta.