influencer
influencer

Zilele acestea am fost bombardată cu informații despre acest influencer, Alexandru Bălan, zis și Colo, despre care nu mai auzisem niciodată până nu a instigat în mod public la viol. Pe lângă disprețul pe care l-am simțit pentru cuvintele pe care a putut să le rostească și ideile pe care le-a susținut, am avut o urmă de speranță în momentul în care am văzut câți oameni au adresat problema asta.

Situația lui nu este nici pe departe cea mai gravă din România, țară în care violul marital nu este adresat. Conform unei cercetări în cadrul UE, mai bine de 50% dintre respondenți considerau că violul sub unele circumstanțe este justificat.

Dar oare ce impact toxic are un astfel de discurs ca al lui Colo într-o țară care are o disperată nevoie de reeducare și reabilitare în ceea ce privesc abuzurile?

După câteva zile în care m-am implicat înverșunat în discuțiile despre acest subiect, în special pentru a argumenta motivele pentru care sub nicio instanță nu sunt astfel de acțiuni justificate, cât și de ce nici măcar o glumă pe acest subiect nu trebuie tratată astfel – și după cum vedem, anchetatorii cazului par să îmi dea dreptate – credeam că măcar parțial, pot pune această situație în dosărelul de teme „încheiate”. Însă am fost șocată de felul în care oamenii au răspuns la un astfel de discurs toxic, și mai mult de atât, am fost șocată de imaginea de mai jos.

influencer

În momentul în care am văzut cum se pune problema pentru acești „influenceri” despre o temă atât de serioasă ca instigarea la viol, am realizat ce titlu periculos dețin.

De ce să le lăsăm unor astfel de oameni acest titlu pompos, care le validează amprenta asupra unei mase imense de oameni? Sunt ei oamenii cu care vrem să ne asociem, care ar fi modelele unei generații sau unui anumit grup de oameni? Și dacă da, putem să mai reeducăm oamenii care au deja aceste „idealuri”?

În primul rând, nu cred că titlul de „influencer” mai poate avea o conotație pozitivă în momentul în care mentalități de acest tip intră sub această largă umbrelă. Îmi pare rău, dragi vloggeri, bloggeri și oameni care aveți un mesaj pozitiv de împărtășit, dar în acest moment nu vă puteți asocia cu acest titlu, pentru că el definește și astfel de indivizi. Și nu vreau să fiți asociați în acest fel pentru că nu „ar da bine din punct de vedere PR 😉”.

A nu se înțelege că ar fi singurul care a greșit, iar toți ceilalți sunt niște sfinți. Însă sunt persoane care împărtășesc un mesaj pozitiv și de toleranță, iar primul care îmi vine în minte este un video pe o temă similară, instigarea la violență în cazul Danei Budeanu și de ce are o mentalitate toxică și dumneaei, video pe care îl puteți găsi aici: https://www.youtube.com/watch… . Astfel de mesaje trebuie să fie cele care iau amploare, nu discursul plin de ură al acestui individ.

Cât despre reeducarea unui popor care ar putea într-un fel sau altul să justifice forțarea sexuală asupra unei alte persoane, vă zic cu tot focul meu lăuntric, eu sincer sper.

Cred că în momentul de față trebuie avute două perspective majore în vedere: educația și compasiunea. Oamenii care consideră că violul se justifică prin orice motiv de tip îmbrăcăminte, stare de ebrietate, în mod flagrant blamând VICTIMA, țin să vă spun că orice aveți de gând să spuneți nu este un motiv, este o scuză perpetuată de zeci de ani de mentalități toxice și care își are originea într-o eră în care nici măcar majoritatea dintre voi nu ați fi avut dreptul la vot. Dacă e prea subtilă referința, vedeți vă rog cum ați fi stat majoritatea înainte de votul universal masculin. Dar chiar și atunci, aveați niște privilegii pentru care femeile ar fi omorât – și multe din ele au și murit pentru asta, căutați despre sufragete.

Refuz să cred că mai bine de o sută de ani de istorie și de mișcări politice și sociale în atâtea părți ale globului (și da, chiar și în România ne-am bucurat de Calypso Botez, Alexandrina Cantacuzino și multe altele) au adus atâtea progrese doar ca să scoată pe gură un om ca tine, Colo, o astfel de mizerie. Și să fie și susținut pentru asta, de niște oameni care se împart în două categorii, cei ignoranți, care sunt influențați de biasul de confirmare (respectiv caută doar motivele pentru care ar fi putut fi doar o glumă, și el de fapt nu susține asta – și țin să vă reamintesc, dacă vi se pare amuzant, doar voi sunteți gluma).

De asemenea, și categoria de oameni periculoși, needucați, care chiar ar pune în pericol integritatea psihică unui alt om printr-un astfel de abuz, sau care ar minimiza umanitatea unei femei, în acest caz, prin argumente de tip „și-o cere”.

Ce putem să facem?

Putem să pledăm pentru educație, pentru răspândirea unei mentalități corecte: violul este o crimă, sub orice circumstanță, și trebuie pedepsit ca atare. Instigarea la viol este și ea o infracțiune ce ajută la perpetuarea crimei. Acest subiect nu trebuie normalizat, trebuie adus la lumină, trebuie ca oamenii să fie educați și să fie împuterniciți să declare abuzurile. Trebuie de asemenea să învățăm compasiune celor din jur, poate unii oameni nu înțeleg sau nu iau în serios gravitatea unei „glume” pentru că nu au fost niciodată în situația de a se teme pentru viața și integritatea lor doar pentru că mergeau pe stradă, indiferent de cum erau îmbrăcăți, ce oră din zi sau noapte era sau în ce stadiu se aflau. Dacă doriți să vă informați mai departe despre aceste subiecte, vă recomand: http://www.consentiseverything.com/ .

Mai mult decât atât, compasiunea și înțelegerea, fie prin educație și înțelegerea a ce înseamnă violul, prin ce trec victimele și cum putem să reducem această ocurență cât mai mult și să schimbăm mentalitatea grotescă a unei societăți asupra acestui subiect, duc la un lucru mult mai important: respect. Respectul pentru demnitatea umană a unui alt om, pentru drepturile sale și pentru faptul că niciun om, indiferent de gen, îmbrăcăminte sau orice alte caracteristici, nu merită să treacă prin asta. Nu merită să fie supus unui abuz verbal de tipul acestui discurs toxic sau „argumentelor” ce îl susțin sau justifică, sau cu atât mai rău, unui abuz fizic și psihic.

Nici măcar tu, Colo, influencerule, nu meriți să fii traumatizat în felul în care ai descris sau înflorit discursului tău.

Meriți însă să fii supus consecințelor legii și ai datoria față de oamenii care te ascultă să îți pese de mai mult decât imaginea ta de PR, și să îți folosești greșeala colosală să fii educat în materie de aceste subiecte și să îndemni la educație. Însă pentru că nu am așteptări de la dumnealui, eu și toți cei care susținem conceptul de respect pentru demnitatea umană, vom continua să ne facem datoria, zi de zi.

Ai vrea să cunoști și părerea altora despre educația sexuală? Click aici!

Autor: Ruxandra Dorobanțu


Surse extra:

https://theblacksea.eu/…/marital-rape-the-secret-atrocity-…/
https://www.washingtonpost.com/…/27-of-europeans-think-rap…/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bias#Biasul_de_confirmare