Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu- din nou printre finaliștii premiului Nobel pentru Literatură!

"în Știri" by

Motiv de bucurie pentru iubitorii autorului realităților zilelor noastre. Mircea Cărtărescu, posibil favorit al premiului Nobel pentru literatură.

După oficializarea candidaturii îndrăgitei Ana Blandiana, încă un scriitor contemporan valorifică cultura și creația românească.

Surpriza cea mai mare constă în faptul că Mircea Cărtărescu continuă să fie nominalizat printre primii cinci candidați de câțiva ani buni.

Potrivit ProTV, editorul spaniol al creatorului, Enrique Redel, afirmă că:

Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen. Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient.” 

Aceeași sursă precizează că printre cei 200 de candidați, mai puțin de 10 au fost scriitori europeni, editorii spanioli văzându-l pe romanul Mircea Cărtărescu și pe ungurul László Krasznahorkai exemple puternice reprezentative ediției de anul acesta a premiului Nobel.

Cărtărescu- poet, prozator și critic literar român

De-a lungul timpului, aceasta a publicat numeroase volume ce au surprins iubitorii. Aici cunoaștem „Nostalgia”, „Travesti” (1994), „Orbitor” (1996), „Levantul” (1990), „Postmodernismul românesc” (1999), „Pururi tânăr, înfăşurat în pixeli” (2003), „De ce iubim femeile?” (2004), „Melancolia” (2019), iar cea mai recentă publicare, chiar anul acesta, e „Creionul de tâmplărie”. Acesta a primit câteva premii cunoscute, precum Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1980 pentru volumul „Faruri, vitrine, fotografii”, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča, Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt”, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad și multe altele.

Creatorul spune despre copilărie, pe care o integrează ulterior în operele sale (precum și adolescență) că „reprezintă principala sa experiență existențială și singura pe care a trăit-o atent”.

În prezent, Mircea Cărtărescu este profesor universitar la Departamentul de Studii Literare a Facultății de Litere a Universității din București.

Bună, mă numesc Raluca și nu, nu sunt critic de modă. Dar am 16 ani și o sete excesivă de drept. Mă înclin cât de tare pot spre această latură a justiției și am născut un vis arzător: biroul propriu de avocatură. Momentan îmi trăiesc viața de licean la filologie, îmi dezvolt pasiunea pentru proză și opinie, iar dacă vei fi atent pe medalionul meu, vei observa o aspirație spre poezie. Sper ca ceea ce citești din partea mea să te facă să spui „Fata asta chiar trebuie citită!”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi