versiunea ta
versiunea ta

Am dat peste întrebarea asta zilele trecute și m-a făcut să mă pun serios pe gânduri. Ar fi versiunea ta de 8 ani mândră de tine în acest moment? Adesea când suntem mici, ne facem idealuri și planuri atât de frumoase care în viața reală sunt, poate, imposibile. Cu toate acestea, la acel moment nu facem decât să ne punem fiecare picătură de suflet în ele și să sperăm orbește că vom crește noi mari și le vom face pe toate să devină realitate.

Ajungând la vârsta adolescenței și mai apoi adulți, ajungem să ne dăm seama că cel puțin jumătate dintre toate acele visuri le-am pierdut undeva pe drum și mai mult decât atât, de multe dintre ele nici măcar nu ne mai amintim. Șocant, nu-i așa?

Acum 10 ani te visai medic și spuneai că vei salva multe vieți sau poate că ținteai literalmente mult mai sus decât atât, visând că într-o bună zi vei ajunge și tu pe lună. Poate că voiai să fii un om de știință care face descoperiri uimitoare sau poate că te limitai doar la o carieră de profesor, ceea ce e minunat. Poate erai ceva mai cumpătat și te axai pe o singură meserie.

Toate aceste opțiuni variau însă în funcție de ceea ce auzeai și vedeai în jurul tău, la oameni sau la televizor, și încă nu aveai capacitatea de a digera și filtra totul. Din oricare categorie de copii ai fi făcut parte, sunt sigură că ai folosit cel puțin o dată sintagmele: „când voi fi mare vreau să fiu…”sau ,,când voi fi mare o să schimb lumea”.

Unde s-a pierdut tot acel entuziasm? Când s-a pierdut toată acea încredere? De ce?

Cândva ai fost un copil cu visuri mărețe pe care ai promis că le vei face să devină realitate într-o bună zi. Nu te dezamăgi. Amintește-ți de acel copil care credea din adâncul inimii că o să facă lumea un loc mai bun când va fi mare; că se va dezvolta frumos și că o să poată înflori chiar și în locurile unde lava a ars toată iarba. Ar fi acel copil cu zâmbet sincer și ochi curioși mândru de ceea ce a ajuns? Fii sincer cu tine când îți pui această întrebare.

Ar fi mândru dacă ar afla că te-ai apucat de băut și de fumat, că îți petreci cea mai mare parte a timpului lenevind în pat ziua și luând cluburile și barurile la rând noaptea? Că încă plângi după omul care credeai că e sufletul tău pereche, deși nu ați fost împreună decât un an? Ar fi mândru dacă ar afla că ești în prag de corigență la cinci materii și că te-ai certat atât de rău cu părinții tăi încât de abia dacă vă mai salutați? Ar fi mândru dacă ar afla că mâna ta este plină de cicatrici, și asta nu pentru că ai căzut de pe bicicletă?

E ok dacă răspunsul este unul negativ. Te înțeleg.

Pentru că și eu m-am aflat la rândul meu în cel puțin una dintre aceste situații și cunosc mulți oameni care se confruntă cu astfel de probleme.
Dar hai să îți dau o veste bună! Încă nu e târziu să te schimbi și să o apuci pe calea cea dreaptă. Poate unele dorințe nu se mai pot îndeplini, dar asta nu înseamnă că pentru multe altele este prea târziu.

Trezește-te devreme și zâmbește la noua zi care te așteaptă.

Poate fi chiar cea mai frumoasă zi din viața ta! Începe-o cu ceva plăcut, de pildă cu un mic dejun care se compune din mâncărurile tale preferate – cereale cu lapte, omletă sau chiar clătite. Îți va da o stare de bine și energie suficientă pentru a-ți continua ziua în același tonus. În drum spre școală sau serviciu, ascultă muzică dacă asta te face fericit și bucură-te de fiecare lucru mărunt din jurul tău, ca de exemplu primul fir de iarbă al primăverii, estetica cerului sau covorul de frunze ruginii care acoperă drumul.

Pentru că de fapt, fericirea nu stă în nimic altceva decât în lucrurile simple – oameni care îți zâmbesc întâmplător pe stradă, cântecul tău preferat difuzat la radio, o veste bună venită într-un moment neașteptat. Asemenea unui copil care se bucură când primește o jucărie nouă sau când tocmai ce și-a făcut un nou prieten, nu uita că și tu ai tot atâtea motive de bucurie dacă te oprești și privești puțin în jur.

A sosit momentul să stai din nou de vorbă cu copilul din tine, oricât de înfricoșător sau după caz, banal, ar părea asta, să îți înfrunți cele mai întunecate temeri și să devii persoana care meriți să fii și pe care ai visat-o încă de la început. O să fie ușor? Clar, nu. O să reușești? Cu siguranță. Am încredere în tine și știu că în adâncul tău, și tu ai.

Vezi aici un top 5 al jocurilor copilăriei!

Autor: Medeea Marincescu