instigare la viol
instigare la viol

Un vlogger român își exprimă opinia pe internet. Nimic anormal, nu? Până afli că este vorba despre instigare la viol. Și că generația care îl urmărește are 13-14 ani – deci copii; care se află în formare.

Vezi aici altă controversă din aceste zile.

E dreptul tău să te exprimi, da, n-am de ce să mă leg de asta.

Totuși, știai că drepturile vin și cu îndatoriri? Sau responsabilități? Și că una fără alta nu se poate? Sau la orele de educație civică, „complet neimportante”, nu ai avut capacitatea nici măcar de a asculta ce pălăvrăgește cineva 20 de minute, că în restul vă dădea timp liber pentru alte materii?

Problema e că…

…acei copii se află în formare și vor lua de bune tot ce acest personaj a spus, pentru că n-au capacitatea de a filtra informațiile, încă. Și mai sunt și generația crescută de părinți născuți în comunism, care sunt plini de prejudecăți.

…tu, vlogger celebru, poți să-ți expui părerea de față cu prietenii tăi și să ai ce discuții vrei: e viața ta, dar nu poți să aduci asemenea gândiri într-un domeniu public, unde știi și ai văzut că există această problemă de 7-8 ani. Adică dacă ne îmbrăcăm ca musulmanii, nu îți convine, căci unde e feminitatea, nu ți se văd ochii, mirosul tău e neplăcut. Dacă ne îmbrăcăm opus, cu o fustă până la jumătatea pulpei și cu un maiou, e prea sumar. Dar asta doar în cazul în care ai forme, că dacă ești plată, o să primești întrebări despre „Ce vrei să arăți?”.

Înțeleg că ești bărbat, că faci parte din sexul cu un procent mai mic de a risca să fie violat. Asta nu îți dă ție niciun drept, și nici mai șmecher nu te face, să-mi spui mie ce să port ca să te poți controla tu. Cei drept, nu-i vina ta; e de la educația pe care ai primit-o. Probabil cea pe care mama ta a evitat să o discute cu tine, pentru că mna, ea vine din generația „bărbatul are drept asupra mea”. Scuza-mă?! Dar nu mai trăiesc în Evul Mediu și frica de viol n-ar trebui să mai fie reală. Scuză-mă, dar faci parte din generația care se plânge de cât de nașpa e țara asta, și faci parte din ăia care continuă să o țină așa.

ADICĂ SCUZĂ-MĂ, dar violul este o problemă globală și tu tot ce faci este să-l promovezi! Și faci asta într-o generație tânără, pentru că știi că cei de vârsta ta nu te-ar aproba.

Poate tot ce a zis acest băiat a fost pentru a arăta unui întreg popor de ce e necesară educația sexuală în școli. Sau poate chiar nu înțelege că ceea ce port nu înseamnă da. Și totuși, nu port niciodată ceea ce vreau de frică: eu aș putea fi acea persoană. Și nu cred că e normal ca frica din mine să decidă ce TREBUIE să îmbrac ca să fiu în siguranță. Și ghici ce? Nici atunci nu sunt! Pentru că nu contează ce porți, ci cum arăți, iar dacă tu ai 11 ani și te-ai dezvoltat prea rapid, nu-i vina lui, e a ta, că de ce te-ai dezvoltat așa devreme?

Vreau să spun că, instigare la ură e una, dar instigare la viol, unde clar daunele sunt mai mari, e alta. Deja generația asta nu are un exemplu prea bun, iar cu tine acum, pare să cadă și mai mult.

 

Tu nu înțelegi pentru că nu ai trecut prin asta.