violul te face să râzi
violul te face să râzi

„Dacă violul te face să râzi, tu ești gluma” – Opinia unei adolescente despre Colo

Ascult cuvintele lui Alexandru Bălan și mă simt terifiată. Terifiată pentru că acest individ are o vizibilitate online uriașă, pentru că este privit de o generație naivă și considerat un model, pentru simplul fapt că există și perpetuează o mentalitate bolnavă. Nu învățați femeile cum să se îmbrace, educați bărbații să le respecte!

Colo există în fiecare „mascul alfa” privilegiat, ignorant și needucat.

Am 16 ani, la fel ca fata despre care Colo susținea că merita violată pentru că era provocatoare și mă tem, nu doar pentru că sunt martora acestei realități, dar și pentru că sunt o parte din ea. Mă tem pentru că societatea ignoră și chiar tolerează ce ar trebui, de fapt, pedepsit. Mă tem pentru că așa-zisa evoluție spre care vrem să credem că ne îndreptăm este, în realitate, un regres uriaș. Nu putem spune că suntem open-minded și nici nu ne putem numi o societate modernă în momentul în care justificăm violul, violența asupra femeilor, sexismul și nu numai.

Deținătoare de uter fiind, suntem considerate responsabile pentru incapacitatea masculină de a și-o ține în pantaloni.

Suntem țara care refuză introducerea educației sexuale în școli și totodată, țara care prezintă o toleranță enormă față de viol. Alegem să blamăm victimele și să protejăm agresorii, să le justificăm acțiunile și să rămânem indiferenți în fața nedreptăților. Catalogăm comentariile sexiste, denigrante și instigările la violență și viol drept glume, după care le spunem celor care se opun acestei mentalități că nu înțeleg caterinca. Dacă noi nu înțelegem acest umor negru, aceste eșecuri ale societății nu înțeleg drepturile fundamentale ale omului.

Cei care împart același neuron cu Alexandru Bălan nu cunosc sentimentul de a merge singuri pe stradă, cuprinși de teama că în orice moment ar putea fi victima unei agresiuni sexuale, indiferent de ce poartă.

Nu înțeleg presiunile sociale de a arăta și de a te purta conform unor anumite standarde, pentru a nu fi privite ca panarame care o caută. De ce nu educăm bărbații să respecte femeile, dar în schimb, le învățăm pe ele cum să se îmbrace?

Tăcerea reprezintă susținerea agresorului.

Privind impasibili atitudinea lui Colo și a celorlalți impotenți moral ca el, nu suntem cu nimic mai buni. Dacă alegem varianta ignoranței, suntem la fel de responsabili și la fel de implicați în problemă precum cei care au creat-o. Părerile de rău sunt tardive și inutile, la fel ca încercările lui Alexandru Bălan de a demonstra că deși promovează violul, clipurile sale sunt, de fapt, educative, încurajând tinerii să-și termine studiile și să nu consume alcool. Well, that solves everything!

Colo nu regretă nimic, nu și-ar fi cerut niciodată scuze dacă imaginea lui nu ar fi fost în pericol și nu ar fi pierdut sponsori și bani. Spun asta pentru că în ultimul clip de pe YouTube pozează în această persoană schimbată, cu valori morale, ce manipulează fără succes situația, încercând să atragă atenția asupra sfaturilor bune pe care le oferă urmăritorilor săi tineri. Too bad it’s all for show, pentru că în comentariile de pe Instagram, același om care și-a înțeles greșeala și își asumă susține în continuare că totul este o glumă și că îi pare rău pentru cei care nu știu de caterincă. Mai mult decât atât, comentariile celor care sunt de acord cu el sunt și mai îngrijorătoare.

Dacă violul te face să râzi, tu ești gluma.

După ce afirmă clar că dacă nu ar avea iubită, ar viola toate fetele de 15 ani, nu mai poate pretinde că valorile sale reale sunt altele. Susține că își iubește femeia ca pe ochii din cap și că o respectă, dar continuă prin a descrie o sclavă modernă, pentru că exact așa cum a spus, gătește, calcă, face curat; e o mină de aur. Mă întreb dacă ar mai iubi-o la fel dacă nu l-ar menaja ca pe un copil. Probabil că nu.

Colo nu este nici primul și nici ultimul prădător sexual care-și hrănește instinctele animalice cu decolteul unei minore.

Trista realitate este că Alexandru Bălan este doar una dintre multele ființe pseudo-umane care ne înconjoară și care propagă acest mindset respingător, care normalizează violul și supunerea femeii în fața bărbatului. Pentru sutele de femei violate zilnic în România și pentru miile din întreaga lume, raise your fucking voices, exprimați-vă opiniile și nu vă opriți până când acestea vor fi ascultate, pentru că altfel, așa cum am mai spus, nu suntem cu nimic mai presus.

Vrei să afli mai multe opinii despre ceea ce a spus Colo? Citește acest articol!

2 COMENTARII

  1. Eu totuși cred ca de 3 ani încoace, nu a violat nimeni o minora spunându-i “Alexandru Balan aka Colo mi-a dat ideea asta”. Sunteți niște persoane de cea mai joasa speță dacă acum, cand omul a fost “săpat” de niște persoane care după aprecierea mea sunt niște hiene. Voi vreți sa creșteți pe spatele lui, de ce toată lumea pune numele lui in titlu, vor si ei sa si crească numărul de views, follow-eri sau abonați. Sunteți niște HIENE