să fii îngâmfat și nu educat
să fii îngâmfat și nu educat
 să fii îngâmfat și nu educat
Cred că măcar o dată unul din noi s-a întâlnit cu un om care voia să pară mai mult decât este. Da, acei oameni care prima dată te analizează din picioare, să vadă ce porți, apoi te privesc pe tine.

De ce această specie de caracter este dăunătoare pentru noi și societate?

Păi, societatea modernă are ca fundament disciplina și empatia fiecărei persoane. Îmi dau seama că lumea de azi are nevoie de ierarhizare, dar și aceasta trebuie făcută într-o manieră disciplinată. Aroganța poate fi un efect, dar și-un defect. Acei oameni care o folosesc abuziv dau impresia că sunt niște clovni, care doresc importanță.

Unde mi-am dat seama prima dată că nu trebuie să posed acest caracter?

Sincer, la grădiniță. Poate pare cam ciudat, dar așa este. Colegul meu de bancă era fiul unui doctor renumit din oraș. Acel copil era mereu cu nasul pe sus. Niciodată nu am înțeles de ce personalul școlii era altfel cu el. Asta până am aflat că tac-su e doctor și mămuca lui directoare la nu știu ce liceu. Atunci, mi-am dat seama că societatea pare murdară rău și că nu vreau să promovez așa ceva.
Prin liceu am înțeles cum să critic cu adevărat acest comportament antisocial și medieval. Când mi-am văzut unii colegi că vorbeau în neologisme și habar nu aveau ce înseamnă, că vorbeau de Lucian Blaga, zicând că este scriitor american, dar ei aveau Balenciaga și se credeau la fel de intelectuali ca Socrate și Aristotel. Mai supărător era faptul că unii profesori erau foarte atenți la afirmațiile lor și nu îi corectau, că na, e băiatul ăluia ce are firma aia, că tac-su e deputat și mă-sa, nu știu ce avocat prin tribunal. Acest lucru m-a făcut să detest liceul destul de tare. Eu am avut în liceu acel gen de colegi, care dacă nu aveai 200 de lei la tine în fiecare zi, erai invizibil pentru ei, poate chiar și pentru clasă. Acest gen de îngâmfați mi-au fost antipatici mereu.

Cum trebuie să ne comportăm cu acești oameni în viața noastră?

Sincer, eu am ales calea indiferenței. Mai mult m-a deranjat faptul că oamenii îi acceptau și nu le atrăgeau atenția. Pentru mine, profesorii care îi acceptau și chiar, îi încurajau, erau jalnici. Chiar dacă am avut și profesori care combăteau acest comportament, tot nu ieșeau în evidență din cauza celor care îl acceptau. Mereu mă uitam la acești colegi cu uimire și mă gândeam cât de mult m-aș fi urât dacă eram în locul lor.
Niciodată nu am înțeles de ce este mai interesant să știi toate brand-urile de haine decât poeziile lui Eminescu, filosofia lui Nietzsche sau viziunea lui Creangă despre lume. Acest lucru m-a făcut să-mi dau seama că nu toți profesorii sunt în stare de sacrificiu pentru cultură.

Totuși am învățat o lecție importantă de la acești colegi profesioniști în filosofie, sociologie, psihologie și mai ales, modelling.

M-a responsabilizat încât sa câștig totul în viață prin muncă și niciodată să nu aduc în discuție cine sunt părinții mei. Mereu mi-am dorit de la mine să nu fiu ca ei, să nu fiu arogant și să nu inspir celor din jurul meu ideea că sunt cineva. Am învățat să folosesc indiferența, atunci când trebuie, făcând din ea o adevărată armă de izolare față de oameni. Pe lângă toate astea, cel mai important lucru este că am învățat să nu fiu ca ei, păstrând educația de care este nevoie în această societate, chiar dacă nu-mi iese mereu perfect.

Ce le urez oamenilor îngâmfați ?

Pentru noi, cei de rând, care preferăm să citim o carte, chiar dacă pare ceva de Evul Mediu, nu ne interesează job-urile părinților tăi și nici nu vreau să știu cât îți dă mă-ta pentru manichiură sau câte kilograme de caviar mănânci într-o săptămână,  pentru că, să fim sinceri, îți cam lipsește caviarul din creier.
Prin urmare, să știți că noi vă vedem și ne sunteți antipatici de atâtea ori. Și încă ceva! Cei care credeți că aroganța constă în fițele tale de bad boy, crede-mă, duceți prostia la nivelul doi și chiar nu păreți interesanți.
Un sfat bun ar fi: când vreți să păreți deștepți, vorbiți-mi despre Eminescu, că de Gucci suntem sătui!