când ești copil
când ești copil

Cu toți avem momente din copilărie de care ori ne este rușine, ori le regretăm, ori am vrea să le uităm undeva prin gramatica lui Dăncilă. Iar de fiecare dată când te gândești la momentele alea jenante, îți vin în minte minim 10 variante cum ai fi putut să rezolvi aceea situație fără să iasă cringe. Dar totuși, pentru cam toate amintirile și prostiile comise, sfaturile sunt cam aceleași, așa că vă prezint 5 sfaturi de ce să (NU) faci când ești copil :

1. Nu toată lumea o să te placă

Știi momentul ăla când tocmai s-a terminat ora și vrei să mergi să vorbești cu cineva, dar prieteni tăi, cu care îți petreci de obicei timpul, ori sunt absenți ori ocupați ori fumează în baie. Așa că încerci să vorbești cu cineva nou, dar parcă toată lumea îți dă reject? Dacă nu, felicitări, ești printre puțini care nu au experimentat asta. Dar pentru cei care au trecut prin această situație sau ceva asemănător, stai liniștit(ă), este ceva firesc.

Știu că ai mai auzit asta și o să sune de parcă ai asculta o casetă stricată, dar din toți oamenii pe care o să îi întâlnești, poate jumătate îți vor fi amici și cel mai probabil doar un sfert dintre ei îți vor fi prieteni pe care te poți baza. O rezolvare pentru această situație este să ai mereu un backup plan. În caz că nu ai cu cine ieși, citește ceva, te joci ceva, îți creezi un hobby sau ceva care să îți consume timpul (de preferat ceva util). În modul acesta nu te vei simți singur. Ah da, niciodată nu cerși atenție, mai bine singur decât un milog în grupul altuia.

2. Ce este eșecul și cum să îl accepți

Este necesar să înveți încă de mic ce este eșecul și cum să îl accepți, pentru că altfel o să ajungi să ai probleme cu adevărat importante, iar mama sau tata nu o să mai fie la dispoziția ta.

Nu este sfârșitul lumii dacă ceva nu iese bine, viața merge înainte indiferent de situație. Un avantaj ar fi faptul că ai șansa să experimentezi orice fără să riști prea multe, copil fiind.

Întotdeauna mă ajuta mama să ies din orice încurcătură. Indiferent dacă era ceva important sau nu.

Dacă îmi uitam vreo temă acasă, dădeam un telefon și era rezolvată treaba. M-am obișnuit ca de fiecare dată să îmi rezolve altcineva problemele, iar consecințele au fost pe măsură, în momentul în care am fost nevoită să mă descurc singură.

3. Nu fi timid

De câte ori ai vrut să te înscrii într-o echipă sportivă, să te duci la un concurs, să practici un nou hobby sau doar să spui ceva în timp ce ești într-un grup, dar ai dat înapoi din cauză că ți-era prea rușine de reacția altora?

Nu contează dacă ești extrovertit sau introvertit, toată lumea dă înapoi, mai mult sau mai puțin, indiferent de temperament sau personalitate, este ceva normal. Dar de fiecare dată când ai dat înapoi, când ai spus că nu poți sau că nu te pricepi, ai pierdut o experiență unică, ceva ce te-ar fi construit și ajutat. Dacă ar fi să dau o rezolvare la timiditate, de fiecare dată când vrei să dai înapoi, gândește-te ce doare mai mult, să eșuezi acum sau să rămâi restul vieții cu întrebarea ,,Cum ar fi fost dacă…?”

4. Cum să îți organizezi timpul

Luarea deciziilor este esențială încă de la o vârstă fragedă. Chiar dacă, cel mai des, părerea copiilor nu este luată în serios, este important să își dezvolte această latură. Pe viitor o să fie mai ușor să-și prioritizeze sarcinile, mai ales la școală, liceu, și mai departe în viață.

Timpul este cel mai mare dușman, și cel mai bun prieten în același timp. E imposibilă supraviețuirea în această lume, fără să conștientizezi importanța acestuia, și cum să îl gestionezi.

Mulți părinți nu realizează aceste lucruri, chiar dacă poate nu o fac cu rea intenție. Mereu încearcă să facă lucrurile cât mai ușoare posibil pentru copiii lor, însă asta poate dăuna pe termen lung, în momentul în care trebuie să pășească singuri în tumultul vieții.

5. Învață ce îți place și ce este profitabil

Să zicem că petreci minim 6 ore/zi la școală plus încă 3 acasă pentru teme și învățat. Asta ar însemna cam 45 de ore per săptămână doar pentru școală. Închei clasa a 12 cu minimul de 45 de ore per săptămână și nu știi nimic. Un patron mi-a spus o dată că un elev cu bacalaureat fără nici o experiență anterioară, primește cam 1100 de lei și bonuri de masă. În alte cuvinte, acele 12 clase și 45 de ore pe săptămănă cam atâta costă. Așa că, să faci ce trebuie pentru școală nu este de ajuns.

Sistemul de învățământ are multe minusuri, dar nu putem schimba acest lucru. Așa că uite rezolvarea mea, găsește ceva ce îți place, lasă școala la minim și valorifică acel ceva ce îți place în bani. Dacă te concentrezi pe un singur lucru în loc de 13 și ceva materii, vei ajunge mult mai departe.

Copilăria este cea mai frumoasă perioadă a vieții, indiferent dacă, poate pentru unii, este mai tulbure.

Ar trebui să prețuim cu toții aceste momente inocente, dar să nu uităm faptul că este o etapă de inițiere în această viață. În copilărie punem bazele persoanei care urmează să devenim.

Așa că experimentează, joacă-te, încearcă orice și fii curios! Dezasamblează telecomanda, dacă vrei să vezi ce se află în interiorul ei. Explorează și dezvoltă-ți pasiunile!

Iar voi, dragi părinți, lăsați-vă copiii să încerce orice, să fie curioși. Nu le tăiați aripile, pentru că o să trăiască mereu cu impresia că nu sunt în stare să realizeze ceea ce vor pe cont propriu.

Vrei să afli mai multe despre această perioadă, copilăria? Poate chiar despre prejudecățile acesteia? Dacă da, click aici!

Autori:Izabela Ilvan și Călin Mihali