Vulpița - modelul generației actuale
Vulpița - modelul generației actuale

Totul pornește de la fenomenul macabru cu care Antena 1 își face rating de crapă oalele, anume duo-ul telenovelistic Vulpița&Viorel despre care ne-am bucura să știm că multă lume habar n-are despre ei. Din păcate, presupunerea mea, sau mai bine zis, idealul acesta, este doar o utopie.

Scandalul intelectual ce se desfășoară în mintea mea începând de azi dimineață presupune o fotografie a celor două mascote media surprinzându-i în ipostaza de vedete(?)/modele(?) ale unor copii ce nu par a fi având mai mult de 10 ani, cu indulgență.

Păi unde vrem noi să ajungem așa?

Și eu, când eram un copil, aveam niște pseudomodele despre care îmi plăcea să-mi dau cu părerea, respectiv să le urmăresc sau chiar să le interpretez. Teoretic, e necesar să avem așa ceva. Până aici, nimic greșit. Diferența apare în funcție de ce model alegi și de ce.

Până la vârsta pubertății aveam o oarecare vagă rușine dacă nu aveam aceleași modele de urmat ca turma (lucru nesănătos să fii ca turma, de altfel). Dar înaintând în vârstă și, în special, descoperind singură că există altceva mult mai bun de urmat, mi-am zis: “Stop, că așa nu se mai poate!”, săturându-mă, de altfel, să nu mă deosebesc prin nimic față de alții.

Eu sunt un caz fericit, dar cum rămâne cu puberii încăpățânați ce se lasă manipulați de prostia societății românesti?

Răspunsul este foarte simplu, de altfel. Românul clasic nu apreciază ce nu poate fi ușor de înțeles, și cu asta am caracterizat societatea într-o măsură uriașă.

De ce?

Pentru că ne place al naibii de mult să privim scandaluri (unde meru există tentă sexuală, asemenea cazului de față), să râdem de nenorocul altuia, dar în special SĂ ÎL FACEM CUNOSCUT PENTRU ASTA. Am un profesor care mereu când venea vorba despre societatea românească și principiile ei în materie de trend, îmi spunea așa:„ O știre bună nu este știre”. Nu mai tind să îi dau dreptate, ci chiar recunosc asta, iar dovada o vedeți zilnic la Acces Direct.

Cum am ajuns să apreciem depravarea și alte moravuri?

Cum am spus, pentru că asemena subiecte sunt incitante și ușor de înțeles. Indiferent dacă facem referire în materie de muzică/personalități/domenii etc. Degeaba încerci să convertești un țânc de 12 ani hrănit cu 5GANG, Jador sau celelalte atrocități de rigoare la boom-ul muzical al anilor 70-80. Degeaba încerci același lucru, dar în materie de personalități. Să convingi populația secătuită de raționamente logice că Vulpița&Viorel sunt de fapt gunoiul televiziunii românești, nu modele demne de urmat și apreciat.

Dacă există o modalitate de a curma așa ceva?

Având în vedere că în România, ce e la modă e de prost gust pentru cei care nu-s ca turma, iar cei diferențiați sunt acuzați că „nu apreciază ce e la modă”, nu. Dar, așa cum și eu m-am putut „converti” la ceea ce înseamnă calitate, așa poate și societatea românească. Individual. Totul este doar să vrei să te schimbi. Dar cum în România nu ți se servește nimic în afară de prostie, îți este greu să te rezumi acestui spațiu.

Cu toate că (încă) trăiesc pe pământ românesc, gusturile mele s-au alăturat Diasporei. Totuși, îmi e silă să anticipez un viitor care sună din ce în ce mai rău.