Ana Blandiana

Ana Blandiana propusă și susținută la Premiul Nobel pentru literatură!

"în Știri" by

Faptele miraculoase venite în ajutorul salvării valorii românești ne încântă în mod fascinant!
Fundaţia „Doina Cornea” a propus-o pe Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020!
Conform Agerpres, aceasta a lansat sâmbătă un apel prin care să susțină candidatura scriitoarei, transmis „întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor”.

Iată mesajul apelului fundației:

„Pentru că România are încă valori şi pentru că acestea trebuie să fie respectate şi cunoscute – atât în ţară, cât şi în străinătate -, Fundaţia «Doina Cornea», împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii literar-culturale româneşti şi din diaspora, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020”.

Astăzi, 30 mai, este și ziua Doinei Cornea, iar ONG-ul îi face unul dintre cele mai frumoase cadouri susținând-o pe scriitoare si făcându-i mândri pe iubitori.

Ana Blandiana este un frumos nume ce a trecut prin multe încercări până să fie acceptată și valorificată.

Propun aici câteva rânduri despre drepturile care i-au fost furate. Ei bine, conform unor surse biografice, înainte de Revoluția din 1989, i s-a luat de 3 ori dreptul de a publica (1959-1964, 1985, 1988-1989). Apoi, mai mult decât atât, numele și cărțile i-au fost interzise în biblioteci. A avut o viață de rând până să se dedice poeziei, a lucrat pe un șantier de construcţii. Motivul? După ce tatăl ei a fost arestat și etichetat ca „dușman al poporului”, scriitoarea a trebuit sa fie persecutată de regimul comunist. O adevărată luptătoare pentru drepturile omului ce s-a pus singură față în față cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Cât despre viața operei sale, a debutat cu poezia „Originalitate”, în revista „Tributul”, după 4 ani în care a trebuit să aștepte ca tatăl său să fie eliberat pentru a putea fi admisă de Facultatea de Filologie din Cluj. A primit ulterior premii mari datorită creațiilor sale. Printre acestea se numără:
Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul Internaţional „Vilenica”, 2002.

Revenind la candidatura Anei Blandiana, dacă doriți să contribuiți cu o semnătură pentru a o susține, tabelul de pe site-ul fundației vă stă la dispoziție! Îl puteți găsi aici! De asemenea, semnătura poate fi însoțită de un mesaj încurajator care sa ajungă la  creatoare și să o facă să zâmbească.

Bună, mă numesc Raluca și nu, nu sunt critic de modă. Dar am 16 ani și o sete excesivă de drept. Mă înclin cât de tare pot spre această latură a justiției și am născut un vis arzător: biroul propriu de avocatură. Momentan îmi trăiesc viața de licean la filologie, îmi dezvolt pasiunea pentru proză și opinie, iar dacă vei fi atent pe medalionul meu, vei observa o aspirație spre poezie. Sper ca ceea ce citești din partea mea să te facă să spui „Fata asta chiar trebuie citită!”

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi