Ana Blandiana
Ana Blandiana

Faptele miraculoase venite în ajutorul salvării valorii românești ne încântă în mod fascinant!
Fundaţia „Doina Cornea” a propus-o pe Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020!
Conform Agerpres, aceasta a lansat sâmbătă un apel prin care să susțină candidatura scriitoarei, transmis „întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor”.

Iată mesajul apelului fundației:

„Pentru că România are încă valori şi pentru că acestea trebuie să fie respectate şi cunoscute – atât în ţară, cât şi în străinătate -, Fundaţia «Doina Cornea», împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii literar-culturale româneşti şi din diaspora, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020”.

Astăzi, 30 mai, este și ziua Doinei Cornea, iar ONG-ul îi face unul dintre cele mai frumoase cadouri susținând-o pe scriitoare si făcându-i mândri pe iubitori.

Ana Blandiana este un frumos nume ce a trecut prin multe încercări până să fie acceptată și valorificată.

Propun aici câteva rânduri despre drepturile care i-au fost furate. Ei bine, conform unor surse biografice, înainte de Revoluția din 1989, i s-a luat de 3 ori dreptul de a publica (1959-1964, 1985, 1988-1989). Apoi, mai mult decât atât, numele și cărțile i-au fost interzise în biblioteci. A avut o viață de rând până să se dedice poeziei, a lucrat pe un șantier de construcţii. Motivul? După ce tatăl ei a fost arestat și etichetat ca „dușman al poporului”, scriitoarea a trebuit sa fie persecutată de regimul comunist. O adevărată luptătoare pentru drepturile omului ce s-a pus singură față în față cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Cât despre viața operei sale, a debutat cu poezia „Originalitate”, în revista „Tributul”, după 4 ani în care a trebuit să aștepte ca tatăl său să fie eliberat pentru a putea fi admisă de Facultatea de Filologie din Cluj. A primit ulterior premii mari datorită creațiilor sale. Printre acestea se numără:
Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional „Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001; Premiul Internaţional „Vilenica”, 2002.

Revenind la candidatura Anei Blandiana, dacă doriți să contribuiți cu o semnătură pentru a o susține, tabelul de pe site-ul fundației vă stă la dispoziție! Îl puteți găsi aici! De asemenea, semnătura poate fi însoțită de un mesaj încurajator care sa ajungă la  creatoare și să o facă să zâmbească.

1 COMENTARIU