noi măsuri de relaxare
noi măsuri de relaxare

Se anunță vești bune pentru lupta împotriva Covid-19! Ministerul Sănătății spune că suntem pe drumul cel bun. De la 15 iunie vom putea să ne așteptăm la noi măsuri  de relaxare. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă într-un interviu acordat Digi 24 că țara noastă se află în sfârșit într-o perioadă controlabilă a infecției și spune că  după 15 iunie putem fi  pregătiți pentru o  a treia etapă de relaxare a restricțiilor.

Acum, că infecția se poate apropia de sfârșit, este important să fim mai responsabili ca oricând.

Ține de fiecare cetățean în parte să respecte în continuare restricțiile impuse de autorități: igiena, dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea măștii chirurgicale. Punctul critic a fost depășit de către medici. Autoritățile care au  asigurat până  acum pacea și ordinea își mențin pozițiile. „Noi avem instrumentele, avem normele, avem ordinele de ministru, dar populaţia trebuie să respecte aceste norme”, declară Ministrul Sănătății pentru Digi24.

Românii se pregătesc pentru o a doua perioadă de relaxare.

În prezent, prima etapă de relaxare este cu atenție gesitionată de autorități. Acum  sunt permise călătoriile în afara orașelor de domiciliu și multe dintre activități au  fost  din nou permise, cum ar fi  deschiderea unor magazine, slujbele bisericești, chiar și libertatea de circulație. Este important ca odată cu  această perioadă să fim în continuare responsabili. În prezent, la intrarea în clădirile publice se face triaj epidemiologic, este organizat programul în așa fel încât să existe decalaje. Programul cu publicul  este minuțios planificat, în așa fel încât românii să nu petreacă foarte mult timp în instituții și să  respecte normele de distanțare socială. Momentan, aceste măsuri favorizează prevenția îmbolnăvirii cu COVID-19.

Din 1 iunie, urmează o  a doua etapă de relaxare. Atunci, vor putea fi  deschise terasele, vor fi permise chiar și spectacolele în  aer liber. Din iunie, elevii din anii terminali  se vor reîntoarce pe băncile școlilor pentru a se pregăti de examene. Zilele trecute, ei  au  absolvit, iar în perioada următoare, vor susține probele pentru  examenele finale.

Este important ca în această perioadă să fim în continuare responsabili.  În funcție de evoluția acestei etape, cât și din cea de-a doua etape de relaxare, ne vom putea gândi la o  a treia, care ar putea intra în vigoare după 15 iunie.

„Rămâne ca împreună cu INSP, cu Centrul Naţional de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile să evaluăm fiecare zi a acestor relaxări având şi norme de aplicare, dar şi unele restricţii pe care le putem reimpune, în măsura în care vom vedea că măsura este nefavorabilă. Până acum nu avem un motiv real să ne gândim la aceste restricţii. În măsura în care vom respecta precauțiile și regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, unde avem adunări populaționale, putem spune că vom merge și cu a treia etapă de relaxare după 15 iunie”este de părere Nelu Tătaru, Ministru al Sănătății.

Evoluția pandemiei de până acum:

Un bilanț actual al epidemiei din România, s-ar ridica la 20. 000 de cazuri, scrie Digi24. Conform spuselor Ministrului Sănătății, în ultima perioadă au fost înregistate atât creșteri, dar și  scăderi progresive.

„Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”.

De la o zi la alta, numărul de cazuri noi de îmbolnăviri continuă să se impuțineze.

„Am avut o alternanţă a numărului de cazuri, am avut două zile cu o creștere a cazurilor noi, dar tot timpul am rămas sub 200 de cazuri la Terapie Intensivă, suntem pe panta descendentă”, declară Nelu Tătaru.

Cât de mult va dura perioada de restricții?

Dacă toate măsurile de până acum merg bine, se estimează că prin vară, putem respira ușurați. După spusele Ministrului Sănătății, de prin iulie-august ne putem  reîntoarce (deocamdată) la o viață cât de cât normală.  „Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”. 

Până atunci, medicii se pregătesc. Ministerul Sănătății anunță că în iunie vor fi  derulate teste pentru a verfica în ce măsură românii au  fost  afectați  de pandemie, scrie Digi24.

Un stiudiu de Studiu de Seroprevalență va fi  efectuat pe un eșantion format din mai multe categorii de vârstă.

Alegerea persoanelor care participă la studiu se va face în mod aleatoriu, iar acestea își vor da consințământul. Lor li  se va lua analize. Microbiologul, Alexandru Rafila explică importanța studiului: „Ne arată care persoane au trecut prin infecție și au anticorpi, care au fost categoriile de vârstă cele mai afectate, care au fost locurile cele mai afectate, mediile cele mai afectate (urban/rural), iar autoritățile de sănătate publică să știe la ce să se aștepte, care a fost circulația virusului și ce măsuri să ia eventual în toamnă, dacă cumva vom asista la un al doilea val”.

Ministerul Sănătății estimează că studiul va avea un  rol important pentru pregătirea medicilor pentru  cel  de-al doilea val. Ministrul Sănătății anunță că  rezultatele studiului vor apărea la finalul verii: „La sfârşitul lunii iulie, începutul lui august vom avea şi rezultatul”, declară Nelu Tătaru.

Atenție! Chiar dacă există noi măsuri de relaxare mai libere, va trebui totuși să ne protejăm.

Până să respirăm ușurați, este important însă să continuăm să ne protejăm. În această perioadă, îmbolnăvirile continuă să  apară. De aceea sunt testați medicii din spitale și grupele de vârstă sensibile. Un protocol aflat în pregătire de către Ministerul Sănătății prevede ca atât personalul medical, cât și pacienții aflați în risc, să  fie testați la fiecare 7-14 zile. Testarea se va face pentru  siguranța medicilor și  a pacienților.

„Solicitarea mea a fost, dincolo de ce avem în acest moment – cămine de bătrâni, personal care îngrijeşte, cei care vin din anumite zone unde sunt focare, femeile însărcinate care ies din izolare, bolnavii oncologici care se pregătesc de transplant, cei dializaţi, cei care sunt contacţi ai unor persoane – să intre și personalul medical care nu prezintă simptome, nu are niciun contact, dar să fie testaţi şi retestaţi cam la 7-14 zile, pentru a putea asana şi focarele care există acum în spitale, dar şi pentru a menţine spitalele curate”, spune Nelu Tătaruîn interviul acordat  Digi24.

Pe tot parcursul perioadei, chiar dacă vom avea noi măsuri de relaxare, cât și după 1 iunie, respectiv 15 iunie, vom fi nevoiți să  respectăm în continuare măsurile impuse de autoritățile competente. Este bine să facem asta atât pentru  siguranța noastră cât și pentru sănătatea celor din jur.

Salvează viața, păstrează distanța, fii responsabil!

Multă sănătate atât vouă, cât și celor dragi!