Fondul Suveran de Investiții al Arabiei Saudite
Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite

Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite (PIF), în valoare de 325 de miliarde de dolari, dorește să sprijine economia mondială, mai ales în urma crizei generate de COVID-19. În acest context, PIF își asumă responsabilitatea de a contribui la creșterea economiei globale prin cele mai mari investiții de până acum. 

„Nu vrei să iroseşti o criză… În ceea ce ne priveşte, vom căuta cu siguranţă noi oportunităţi”, a spus guvernatorul fondului, Yasir al-Rumayyan, în timpul unui conferinţe virtuale de luna trecută în cadrul căreia au participat peste 2.000 de bancheri şi executivi.

Conform DIGI24, Fondul Arabei Saudite a investit deja sume mare în companiile americane afectate de criza pandemiei, chiziţionând cote de participaţie în valoare de 7,7 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului în firme mari precum  Royal Dutch Shell, Boeing, Disney, Facebook, BP şi Citigroup. Totodată, PIF a oferit sprijin unui grup de investiții pentru achiziționarea clubului Newcastle United cu suma de 300 de milioane de lire. La scurt timp, aceasta a devenit cea mai puternică echipă din punct de vedere financiar în Premier League, campionatul cel mai mare de fotbal european.

PIF spune că „identifică oportunităţi de investiţii în companii de încredere cu perspective puternice şi pe termen lung despre care credem că vor deveni lideri când activitatea economică va începe să se apropie de nivelurile de dinainte de pandemie.” 

Planul de investiții îi este atribuit Prinţului Mohammed  pentru a dezvolta economia țării, dorind să reducă dependența de petrol a regatului. Mai mult decât atât, PIF a cunoscut și o critică din partea publiculiui prin colaborarea sa cu regalitatea Arabei Saudite și cu presupusa sa implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.