Ludovic Orban
Ludovic Orban

După ce poza în care premierul României, Ludovic Orban, împreună cu ai săi colegi, fumând și consumând alcool în interiorul Guvernului, a devenit virală, consecințele legale nu întârzie să apară. Liderul PNL este pus în situția de a achita amenda prin nerespectarea legii fumatului.

Din martie 2016, legea nr.15/2016 prevede următoarele: ,,Prezenta lege stabilește unele măsuri privind prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii”.

Atât Ludovic Orban, cât și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu sunt nevoiți să plătească o sumă cuprinsă între 100-500 de lei pentru că au fost prinși săvărșind această faptă. Conform Mediafax, legea contravențională poate fi aplicată de autorități precum polițiști, jandarmi sau reprezentanți ISU.

Pe lângă toate acestea, fumatul în incinta locului de muncă poate atrage penalități și din partea angajotorului, putând chiar să reducă salariul celor care încalcă legea.

În cele din urmă, Prim-Ministru și-a recunoscut greșeala, având drept scuză ocazia de a-și sărbători ziua de naștere alături de echipa sa: ,,Sunt fumător, mi se întâmplă să fumez. Era o ocazie de ziua mea, la care am avut niște invitați și la care am permis să se fumeze. Recunosc. Asta este. Dacă e nevoie să plătesc amenda, nu mă dau în lături. Greșeala e umană. Ni se întâmplă multora.”, a declarat Ludovic Orban.