educația sexuală
educația sexuală

„Decizia este la părinți, nu la unii care vor să smintească națiunea.”

Dragi politicieni, smintiți sunteți voi pentru că autorităţile locale, instituţiile publice sau private care sunt în subordinea dumneavoastră au atât obligaţia, cât și datoria morală, de a pune în practică diferite programe pentru a putea preveni răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, apariția sarcinilor nedorite, apărarea mai eficientă față de abuzurile sexuale.

În momentul de față, o mulțime de ţări din întreaga lume au adoptat educaţia sexuală în şcoli.

În schimb, la noi în România, dar mai ales în sistemul educațional, aceasta este văzută ca o situație jenantă și chiar exagerată, dar oare de ce? Vă spun eu: pentru că nu toți tinerii, de la vârste fragede și până la liceu, au posibilitatea de a se informa corect și sigur despre răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, sănătatea reproducerii, diferitele metode de contracepție, iar acestea sunt câțiva dintre factorii care ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor adolescente.

Imposibilitatea de a se informa despre educația sexuală este creată și de alte situații, cum ar fi:

1. Accesul la internet, unde nu toți elevii au acces la informații, dar mai rău este faptul că nu toate sursele sunt verificate și corectate de specialiști în domeniu.
2. Mulți elevi nu au părinți care să le poată răspunde într-un mod mai „pe înțelesul lor”.
3. Existența părinților care consideră că acest subiect nu este unul potrivit vârstei, ba chiar există și părinți care se opun educației sexuale și care se rușinează și ascund realitatea celor mici, mai ales că aceștia vor avea contact cu astfel de lucruri pe parcursul vieții.
4. Lipsa specialiștilor în școală și nu numai.

De ce susțin introducerea educației sexuale în școli? Hai să aflam!

Din punctul meu de vedere, mai întâi de toate, îl înveți pe elev să ceară ajutor cu privire la igienă, sănătate și comunicare.

În primul rând, dacă este băiat, îl înveți faptul că o fată trebuie respectată și iubită.

Îl faci să înțeleagă faptul că o fată nu este doar o jucărie cu care să își satisfacă nevoile și că forțarea actului sexual este împotriva voinței fetei și împotriva legii datorită căreia pot răspunde penal pentru astfel de fapte. Nu doar că vor răspunde penal, dar această faptă va crea traume profunde în mintea fetei pe tot parcursul vieții.

În al doilea rând, dacă este fată, o înveți despre cum corpul ei trece prin diferite etape și se dezvoltă, fără a avea rușine față de corpul ei.

O înveți faptul că, peste tot în jurul ei, lumea este plină de obsedați sexuali cu care poți avea contact pe stradă, în mediul online, sau chiar mai rău, în propria familie. Încă un lucru important pe care o fată îl va învăța cu ajutorul educației sexuale este faptul că are putere de decizie absolută și nu va permite nimănui să îi folosească trupul.

În al treilea rând, introducerea educației sexuale în școli va avea un efect pozitiv asupra tinerilor deoarece vor fi capabili să diferențieze gesturile pe care le fac și vor înțelege care sunt cele nepotrivite vârstei.

Vor fi capabili: să utilizeze măsuri de protecție, precum prezervativul, să înțeleagă și să detalieze bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilis, hepatita sau chiar virusul HIV, virus pe care îl vor trata toată viața, fără a putea fi vindecat. Alte lucruri importante pe care le vor învăța tinerii sunt: avortul, o experiență nu tocmai plăcută fizic și psihic, atât pentru fată, cât și pentru băiat, iar sarcina nedorită nu doar că va fi o experiență cu un puternic impact asupra celor doi, ci este și o responsabilitate enormă, pentru amândoi.

„Biserica Ortodoxă Română s-a opus obligației ca școlile să deruleze programe de educație sexuală, spunând că reprezintă « un atentat asupra inocenței copiilor (…), marcându-i pentru întreaga viață.»”

Păi stimabililor, datorită incapacității voastre (și a altor oameni ca dumneavoastră) de a conștientiza gravitatea unor astfel de probleme ne clasează pe primul loc în UE la capitolul „mame adolescente”.

Lipsa educației sexuale și a informațiilor legate de aceasta, chiar din contră, au un impact negativ asupra tinerilor deoarece ei nu vor mai fi în stare să-și depășească temerile, rușinea sau chiar frustrările.

Probabil că și dumneavoastră sunteți părinți, sau chiar bunici, și procedați după bunul plac cu educarea acestora. Însă, aruncând cu vorbe goale fără fundamente clare în stânga și în dreapta cum că protejează „inocența” copiilor, nu face decât un singur lucru, să „protejeze” neștiința.

Sincer să fiu, am observat că în România sunt sute și mii de părinți care duc o lipsă acută de educație sexuală, fiind incapabili să își educe proprii copii.

Cum ne influențează educația sexuală viața? Acest articol are răspunsul!

Autor: Fetinca Florin

1 COMENTARIU

 1. Cred ca ati scris acest articol ca va plictiseati. Daca aveti copii, aveti libertatea de a va educa PROPRIUL COPIL, chiar si sexual, ACASA, fara a interveni in deciziile altor parinti.
  Sa va explic…

  Exista societate fara acces la internet si cu parinti timizi pe acest subiect, fara educatie poate, medii defavorizate, centre se plasament, medii de unde provin aceste sarcini timpurii. Si ce face statul pentru acestia? Face campanii de informare? De preventie? De educare? NU. Si s-au trezit “elitele” ca vor sa educe sexul o natiune, pornind de la 4ani.
  4 ani? Ce ii trebuie unui copil de 4 ani sa stie despre sexualitate, homosexualitate, transsexualitate?
  In anii mei de liceu, firmele de interes sustineau periodic prezentari de produse si campanie de informare. In liceu. Adica tinerilor de peste 15 ani. Despre menstruatie, bts, metode de contraceptie.
  Nu e suficient? Aa nu… Bineinteles.
  Nici 15 ani, si nici doar aceste puncte.

  Este nevoie de campanii adevarate de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, despre metodele de contraceptie, despre ce reprezinta relatia sexuala NORMALA intre sexe diferite, bineinteles destinate unui anumite varste si la libera alegere.

  Nu poti obliga parintii sa accepte o metodologie “sexuala” fara sa ii cunoastem cuprinsul, fara drept de a alege, si mai ales destinat si prescolarilor!

  Copiii nu apartin statului sa decida el ce educa!