erou
erou

Viața noastră gravitează în jurul ideii de erou: fie că vrem să fim noi cei salvați, fie că vrem să întindem o mână de ajutor. Întreaga noastră existență căutăm eroi. În noi înșine, în ceilalți din jurul nostru, în părinți, profesori, prieteni, în cele mai simple și calde momente pe care le trăim. Căutăm acel „bine”, să îl primim și să îl dăruim la rândul nostru.

Cu siguranță, imaginea copilăriei noastre este descifrată din prisma unui personaj, de ale cărui puteri sau personalitate ne-am legat idealurile de viitor.

Acel prototip al perfecțiunii pentru noi, în acel moment, ne-a determinat să ne dorim să devenim și noi eroi, ceea ce este de apreciat, pentru că, de mici, ne-am înălțat aspirația spre a-i ajuta pe alții. Iată, un prim motiv, pentru care avem nevoie de un erou: ca noi să vrem să fim unul! Ni se spunea și credeam cu tărie că un erou trebuie să facă lucruri grandioase pentru a primi această titulatură. Și când ne întrebau la școală ce vrem să fim când creștem, toți căutam cele mai nobile meserii.

Voiam să fim toți doctori, pompieri, polițiști ca să putem salva vieți și să fim eroi în ochii tuturor. În prezent, însă, realizăm cât de important este un gest de bunătate, în special într-o perioadă tulbure, și că indiferent de lucrul pe care îl facem, atâta timp cât este făcut să ajute pe cineva, este unul eroic.

Dar ce identificăm ca fiind un erou pentru noi? Desenele animate sau mai mult decât atât?

Ei bine, putem asimila calității de erou orice persoană, lucru, fenomen, care ne vine în ajutor. Să recunoaștem, cu toții am văzut în persoana mamei primul nostru erou din viață, care le știe pe toate și care ne uimea, atunci când găsea soluții la orice problemă a noastră. Erou ne este aerul, apa, soarele, fără de care existența noastră nu ar fi posibilă. Eroi ne sunt profesorii, ce aprind în noi lumânarea veșnică a cunoștințelor. Erou ne este un simplu pix, atunci când scriem cu el un examen, de care depinde viitorul nostru.

Suntem înconjurați de atâția eroi, fără să ne dăm seama de ei și de importanța lor pentru noi. Acei eroi animați sunt doar o iluzie a valorilor, încadrați în contexte utopice. Adevărații eroi sunt cei ce au scris istorie prin faptele lor, ce au impregnat asupra personalității noastre anumite valori, ce ne-au ajutat să depășim obstacole și ne-au oferit lecții.

Este suficient un singur erou?

Înainte de a ne da seama de toți eroii ce slujesc evoluția noastră, trebuie să admitem că, fiecare dintre noi, este un erou pentru sine, iar, pe parcurs, devine și pentru ceilalți. Trebuie să descoperim eroul din noi, pentru a-l învăța să fie eficient, pentru a-i da viață. Când vom învăța să dăm glas eroului din noi, atunci vom confirma munca tuturor celorlalți eroi, care l-au format.

Fie că oferim primul ajutor cuiva, fie că adunăm un gunoi de pe stradă, suntem cu toții la un pas de a fi eroi.

Și, desigur, avem cu toții nevoie de asta. Un erou îți poate da speranța că se poate mai bine, că există mai bine, iar când simți acest lucru, poți continua. Îți poți continua drumul, simți că ești protejat sau că protejezi pe cineva. Eroii ne fac să fim mai buni, să iubim și să ne iubim mai mult.

Autori: Rotaru Alexandra & Petrica Paul