Elevii meritau festivitatea de absolvire! Nu meritau să stea la porțile liceelor plângând, sau, mai rău, să încheie clasa a XII-a cu ochii în telefon, la un ZOOM cu diriga.

Da, elevii meritau o festivitate de absolvire!

Am înțeles, tinerii pot împrăștia repede virusul, iar ei nu sunt afectați, dar acum cel puțin o generație va avea cea mai neagră amintire de la finalul anilor de liceu. Nu doar că-i va apăsa pe tâmple mulți ani de acum încolo, dar probabil se vor bucura mai mult de festivitatea de absolvire ai copiilor lor!

Nu înțeleg de unde vine ipocrizia asta și prostia până în măduva oaselor, să refuzi organizarea unor festivități cu maxim 200 de elevi la fiecare liceu și colegiu. Sunt sigur că, până acum, tot s-a găsit cineva să ceară un lucru mic, simbolic, de o jumătate de oră, pentru elevii care pe 22 iunie sunt din nou chinuiți la bac. Practic generația asta este într-adevăr de sacrificiu, și, dacă vor reuși să treacă peste, cei care o numesc și ne numesc „de puf” să-și îndese-n portofel expresia asta.

Ce bine! În loc de Înălțarea Domnului an avut un Easter Wannabe la malul mării,

să se vadă că suntem români și că noi îi facem program și lui Dumnezeu. S-a putut trece peste canoane religioase și norme/dogme bine înrădăcinate în deprinderile tradiționale românești care se leagă de Paști, dar… nu. Dumnezeu n-a întâlnit încă regnul român. Acolo au putut participa câteva sute de persoane să asculte de mofturile unui „păstor de oameni”, dar în curțile liceelor de ce nu se putea?

Chiar trebuie să ne facem mereu de râs în fața… nu a tuturor, ci a propriilor noștri oameni. Care era problema dacă în loc de festivitate de absolvire se numea „slujba de absolvire”? Pentru că, se pare, la biserică ai voie să organizezi întâlniri de acest gen, cu scop comun etc. La școală, nu. Care ar fi motivul? Am văzut persoane adulte cu mai puțin bun simț sau spirit civic în aceste săptămâni, care nu se dezinfectează sau nu poartă măști decât tineri care să nu respecte legile noi. Chiar era un efort prea mare să se scoată două-trei boxe-n curte și să se încoloneze elevii, frumos, la doi metri unul de altul?

Știți, să fiu puțin mai artist, copacii se plantează la patru metri pentru a prinde rădăcini sănătoase. Aici era nevoie de doi metri și bunăvoință să le faci ziua frumoasă.

Nu râdeți pe internet de suferința lor! Meritau un tratament normal, chit că vremurile sunt anormale. Dar, deh, să fim ipocriți și să ne-aflăm în treabă. Bravo, domnilor și doamnelor, chiar ați rezolvat ceva că ați râs de o generație. Uneori plângeți că moare personajul preferat dintr-un serial sau film sau că vi se zgârie telefonul, dar râdeți de ceea ce elevii așteptau de când au trecut de poarta liceului, pe a IX-a și numiți asta „copilăresc”.

Generație, multe îmbrățișări. Cred că dinozaurii n-o să bage niciun cuvânt în seamă, dar asta este. Țineți capul sus și mereu înainte! Noi suntem cu voi!

foto: Veronica Petruț

2 COMENTARII

  1. Dacă considerați ca elevii sunt “chinuiți” cu bacul, atunci ar trebui sa schimbați oamenii din redacție 😉
    O generație de absolvenți care in loc sa pună accentul pe faptul ca bacul le a fost structurat in așa fel in care orice absolvent trebuie sa fie capabil măcar de un 7, se gândesc doar la clipele “negre” de la sfârșitul anilor de liceu.
    Vom reveni la normal,cu toții va veți vedea.