Învierea ÎPS Teodosie

Anul acesta, am sărbătorit Învierea stând în case. Cu toate că ne-am rugat individual, iar slujbele au fost transmise online, acest mare praznic nu a fost la fel. Nu ne-am putut afla în deplină comuniune cu semenii noștri, lucru care a lăsat un gust amar Paștelui. Iată că acum credincioșii din eparhia Tomisului se vor bucura de această mare zi în… reluare! Să fie oare chiar așa? Să vedem mai întâi ce a decis Arhiepiscopia Tomisului, în frunte cu ÎPS Teodosie, cu privire la această problemă legată de Învierea Domnului.

ÎPS Teodosie revine cu o nouă decizie originală și controversată. Învierea… în reluare?

Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Înaltpreasfințitul Teodosie, a venit cu o soluție inedită la această problemă. Astfel, acum că măsurile de restricție s-au relaxat, înaltul prelat a decis să oficieze o slujbă foarte asemănătoare cu Învierea la miezul nopții și distribuind lumină credincioșilor.

Dacă încă nu ești la curent cu detaliile acestei slujbe, citește chiar aici mai multe!

Hotărârea a fost aspru criticată de unii, dar și foarte respectată de alții.

Părerile sunt împărțite, iar argumente se pare că se găsesc de fiecare parte. Menționez că în ceea ce urmează îmi voi exprima strict părerea personală, bazată pe argumente. E un articol de opinie, deci vă rog să nu vă așteptați la obiectivitate completă.

NU s-a inventat nicio sărbătoare nouă! NU se face nicio reluare a Învierii! De fapt, această slujbă a fost dintotdeauna oficiată în toate bisericile ortodoxe!

Nu este deloc adevărat că ÎPS Teodosie a inventat o nouă sărbătoare. Nici că ar fi dispus oficierea Învierii în reluare. De fapt, această slujbă, care va avea loc în noaptea de marți, 26 mai, spre miercuri, 27, mai, a fost dintotdeauna oficiată în toate bisericile ortodoxe! Se numește Odovania Praznicului Domnului și este, conform canoanelor Sfinților Părinți, în mare măsură aceeași cu slujba Învierii.

Iată dovada că această slujbă a existat dintotdeauna. Imaginea a fost postată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Învierea ÎPS Teodosie

Singurele noutăți pe care le-a adus Arhiepiscopia Tomisului sunt acelea că (1) va fi oficiată începând cu miezul nopții în loc să aibă loc ziua, la fel ca până acum, și (2) va fi distribuită lumina de la Ierusalim, la fel ca în noaptea de Învierea. Este adevărat că ÎPS Teodosie a impus și 3 zile de post celor care doresc să-l țină, însă la fel de adevărat este că orice ierarh are dreptul de a institui posturi locale atunci când consideră o astfel de măsură necesară. Și, personal, cred că această pandemie care ne-a oprit din comuniunea de care aveam parte în sfintele biserici este un motiv cât se poate de valid pentru un astfel de post.

Deci, singurul element de noutate este ora la care va fi oficiată și distribuirea luminii către credincioși, la fel ca în noaptea de Înviere. În rest, textul slujbei este conform cărților bisericești, iar sărbătoarea nu este deloc de dată recentă.

De ce nu poate fi aglomerația considerată o problemă?

Nu cred că e pertinent să aducem în discuție aglomerația ca argument împotriva acestei slujbe. Activitatea liturgică se desfășoară în biserici de două săptămâni deja, decizie luată în urma încetării stării de urgență. Lumea a reînceput de jumătate de lună să se adune în curțile bisericii, această slujbă nu reprezintă o noutate. Dacă nu s-ar fi ținut în forma prezentată acum, s-ar fi ținut oricum în dimineața zilei de miercuri. Cum am zis, diferența ține doar de oră!

În supermarketuri suntem în stare să purtăm măști și să păstrăm distanța. Cred că și clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Tomisului vor respecta măsurile la această „Înviere”, așa cum se face în fiecare duminică, în fiecare biserică din țară, încă de la încetarea carantinei.

BOR NU s-a dezis de această hotărâre!

Purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu, a afirmat că decizia este luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale. Adică Arhiepiscopia Tomisului are dreptul de a decide singură în astfel de situații. Ceea ce nu înseamnă că BOR s-a dezis de hotărâre, ci doar recunoaște dreptul eparhiei de a decide singură în astfel de situații. Cel puțin așa înțeleg eu lucrurile.

Într-adevăr, BOR subliniază că adevărata slujbă de Paște a avut deja loc. Însă nici ÎPS Teodosie nu spune altceva!

Acesta își dorește să refacă atmosfera specifică Învierii prin oficierea specială a Odovaniei, care ORICUM se slujea în fiecare an, odată cu încheierea perioadei pascale. Această perioadă nu se limitează la noaptea Învierii, ci durează până la Înălțare, timp în care domnește spiritul de bucurie pascală. Personal cred că este cât se poate de potrivit să ne exprimăm această stare de spirit, de bucurie adusă de învierea Domnului, încă o dată, în mod canonic, atâta timp cât la vremea respectivă nu s-a putut serba ca atare. Cine nu e de acord nu participă, că nu e obligatoriu.

Și, până la urmă, de ce ne agităm atât de mult?

Ce e greșit în a-ți dori să-ți exprimi bucuria și să retrăiești Învierea așa cum se cuvine și cum am făcut-o în fiecare an? Cum am spus, Învierea Domnului nu se limitează la o singură noapte din an. Bucuria pascală se află mereu în sufletul credincioșilor, dar mai ales în cele 40 de zile de la Înviere până la Înălțare. Încă ne aflăm în această perioadă de timp, iar la slujbe încă se cântă „Hristos a înviat”. Odovania Praznicului Domnului e o sărbătoare care exista și înainte în calendarul ortodox. Nu s-a hotărât acum că textul acestei slujbe este aproape identic cu al slujbei de Înviere. Era stabilit demult. Singura noutate e că acum are loc la miezul nopții și că lumea ia lumină de la preoți.

Dacă însă nu te regăsești în această stare de spirit, dacă ți se pare că Paștele se limitează la o dată, atunci nu te forțează nimeni să-l serbezi acum. Nici măcar nu e o decizie luată la nivel de țară, ci doar la nivelul unei eparhii.

Mulțumesc, înaltpreasfințite părinte, că ne dați înapoi șansa de a ne bucura de Paște în mijlocul comunității creștine, iar nu izolați între patru pereți.

Învierea ÎPS Teodosie

Mulțumesc că putem lua lumina direct din biserică. Îmi pare rău că nu mă aflu în cuprinsul acestei eparhii, dar sper ca cei care o fac să se bucure de această oportunitate!