riscurile în spațiile închise și deschise
riscurile în spațiile închise și deschise

Odată cu redeschiderea locurilor publice, tindem să credem că infecția a trecut, dar ne înșelăm. Deși ne putem mișca liber, trebuie neapărat să avem grijă și să respectăm în continuare normele de siguranță, pentru a preveni îmbolnăvirea, conștientizând riscurile în spațiile închise și deschise.

NPR Radio, sursă citată de un post de radio american, a întrebat câțiva medici specialiști la ce riscuri ne supunem, dacă alegem să vizităm locuri publice. Astfel, mai mulți experți și-au dat cu părerea.

Activități în spațiile închise

Astfel, NPR Radio, sursă citată de Libertatea, scrie că, cu cât stăm mai mult într-un loc închis și aglomerat, cu atât mai predispuși suntem la contactarea virusului. De exemplu, mâncatul la restaurant. E important ca restaurantele să respecte reguli precum puratea măștilor de către personal, iar specialiștii americani recomandă ca localurile să fie bine aerisite, mesele să respecte distanțarea socială, iar clienții să nu stea foarte mult în incintă. Nici mersul la frizerie nu e una dintre cele mai sigure activități. Coafura implică apropierea fizică, iar astfel, cei care practică această meserie și care sunt asimptomatici, își pot expune clienții la riscul de îmbolnăvire.

Slujbele bisericești implică, de asemenea, un risc destul de mare, dacă măsurile de siguranță nu sunt respectate. Un exemplu concret al unei astfel de situații, este cea de la Mănăstirea Putna, din Suceava. Amintim că, la Putna a avut loc Slujba de Înviere, slujbă la care au participat foarte multe fețe bisericești. Acolo, nu au fost respectate niciuna dintre regulile impuse de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ulterior, la câteva zile distanță, Mănăstirea Putna a devenit focar de infecție.

Slujbele religioase sunt sigure atâta timp cât enoriașii păstrează distanța, poartă mască, iar la slujbe este evitat cântatul, conform Libertatea.

Activități în spațiile deschise

Nici spațiie deschise nu sunt mai puțin periculoase. Cu cât avem activitățile în spațiile deschise care sunt aglomerate, facilitează posibilitatea răspândirii infecției. Asta variază, deoarece, dacă suntem înconjurați de persoane care au respectat până acum toate normele de siguranță, atunci nu avem de ce să ne speriem. Însă, este de preferabil să încercăm să ne protejăm, păstând distanța fizică față de cei care nu sunt membri ai familiei noastre.

Activități din spațiile publice

Printre activitățile sigure pe care le putem desfășura în locuri publice se enumeră mersul la plajă sau la piscină. Este mult mai indicat mersul la plajă. În cazul vizitării plajelor, este recomandat să mergem la intervale orare din zi în care plajele sunt mai puțin aglomerate.

În cazul petrecerilor, deși sunt în aer liber, riscul de îmbolnăvire poate crește dacă participanții nu respectă distanța și dacă ei vin de departe, de la drum lung, cu mijloace de transport : „Invitarea unor oameni din alte comunități implică un risc ridicat. Dacă oamenii trebuie să călătorească cu mașina sau avionul, atunci chiar că o căutați cu lumânarea”, declară Emily Landon, epidemiolog la Universitatea de Medicină din Chicago, citată de Libertatea.

În principal, în cazul oricărei activități, numărul de persoane joacă un rol important în anticiparea riscului de îmbolăvire. Cu cât numărul de persoane care participă este mai mic, cu atât se reduce riscul de îmbolnăvire, mai ales dacă normele de igienă sunt respectate.

Este important să respectăm toate regulile impuse de Guvern și să cunoaștem riscurile în spațiile închise și deschise, de infectare cu COVID-19. Trebuie să ținem cont de igienă, de distanțarea fizică și purtarea măștii. De asemenea, e recomandat să evităm să petrecem foarte mult timp în spațiile închise aglomerate.

Te întrebai care sunt măsurile pe care trebuie să le respecți când ieși la o terasă? Aici ai răspunsul!