măștile oferite
măștile oferite

Dacă până mai  ieri legile date de către Ministerul Educației includeau  asigurarea de măști chirurgicale  pentru elevi. Acum însă, cu o  săptămână înainte de începerea cursurilor, lucrurile se schimbă. Asigurarea măștilor a fost amânată, pe motiv că pe piață nu se găsește fie tipul, fie numărul  necesar de măști, pentru toți elevii, personalul didactic și cel  auxiliar. Dacă un număr mare de măști  a fost promis, unde sunt măștile oferite?

Situația, explicată mai pe larg

Într-un interviu acordat pentru Digi 24, Secretarul de Stat în Ministerul Educației, Luminița Bacari, a explicat situația în mod amănunțit. Conform spuselor Luminiței Bacari, Ministerul Educației  a organizat o licitație pentru fabricarea de măști oferite pentru școli. La licitație au  fost invitate un număr de trei firme producătoare de pe piața de la noi. Din cele trei firme producătoare invitate, doar două dintre ele au ofertat pentru licitație. Dintre cele două firme nu a fost calificată  lnici una, pe motiv că nu îndeplineau criteriile  impuse de Ministerul Educației.

Ministerul cere ca măștile să fie neapărat de tip II. De asemenea, pentru a asigura necesarul de măști pentru elevi, Ministerul Educației are nevoie de cel puțin 15.188.000 de măști. Astfel,  ofertanții fie nu dispuneau de necesarul  de măști, fie nu produceau măștile chirurgicale de tip II, cerute în mod expres de Guvern. Până acum, Ministerul Educației a desfășurat o altă inițiativă de a face rost de măști. În acest sens, pe site-ul oficial al Ministerului a fost publicată o scrisoare de intenție, adesată producătorilor de măști chirurgicale din țară. Ministerul Educației dorește achiziționarea de 15 până la 17.000.000 de măști,  care trebuie să  fie neapărat  de tip II. Firmele doritoare, s-au putut înscrie până astăzi. În zilele următoare vor fi făcute publice urmările inițiativei desfășurate de Minister.

După cum am menționat și mai sus, iată  că, din păcate, ne aflăm in contextul în care legea se izbește de realitate. Se știe de foarte mult timp că, dacă elevii se vor reîntoarce la școală vor fi nevoiți  să primească măști, atât ei cât și profesorii alături de personalul auxiliar din școli. Chiar dacă legea s-a promulgat  abia în 19 mai, se zvonea de mai demult că Ministerul va asigura măști. Întrebarea mea este:

Ce-a făcut Ministerul Educației până  acum? De ce abia la o săptămână după publicarea legii, s-a ajuns la concluzia că nu sunt măști pe piață?

Cam târziu. Poate că nu știau că cei responabili nu s-au gândit la varianta asta. Dar de ce nu s-au  gândit la varianta asta înainte să aplice în lege? Tind să cred că situația actuală din țară începe să semene cu un pamflet. Sau un film cu proști. Dar totuși, dacă dai spre publicare o lege, de ce nu te gândești  dinainte să vezi dacă o poți îndeplini sau nu? 

Mai exact, nu înțeleg motivul pentru  care situația a fost lăsată pe ultimul moment. Potrivit știrilor, Ministerul Educației are nevoie de cca. 15.088.000 de măști, cel puțin. N-ai cum să faci  rost  de toate astea într-un timp atât de scurt.

În mod normal, ar fi trebuit ca aceste chestiuni, să fie puse în practică cu mai mult timp în urmă. Astfel, problemele de acest  gen, care ar fi  apărut pe parcurs, ar fi  fost rezolvate, în timp util. Într-o săptămână, elevii se vor reîntoarce la școală. Sincer, ar fi mirarea lui Dumnezeu dacă Ministerul  Educației ar trebui să facă rost în acest  timp, de tot necesarul de măști. 

Deși momentan turnura evenimentelor nu se știe încă, ceea ce este clar, este că în spații închise, măștile trebuie purtate neapărat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, fiecare elev e nevoit să-și cumpere mască de unul singur. Astfel, dacă Ministerul nu reușește să asigure necesarul de măști, suntem obligați să  facem asta singuri. Măștile nu costă foarte mult. Putem să ne cumpărăm măști chirurgicale de unică folosință sau măști reutilizabile, care sunt „la îndemână”, pentru că pot fi spălate și refolosite. 

Deși măștile nu costă foarte mult, în timp, cu siguranță ne va afecta „la buzunar” faptul că ele trebuie înlocuite. Deși suntem nevoiți să plătim aceste costuri, până la urmă plătim pentru  sănătatea noastră.