libertatea
libertatea

Ești liber, acesta e conceptul pe care societatea ți-l impune de la nașterea ei, dar ce înseamnă și ce presupune libertatea?

Tu n-ai fost niciodată liber, pentru că societatea te lasă să fii liber doar făcând alegerile corecte. Alegerile pe care ea și le dorește, altfel consecințele se vor răsfrânge asupra ta. Totuși, nici măcar așa nu poți scăpa: poți alege să faci lucrurile în limitele libertății, care să nu ofere consecințe, și ele tot să existe.

Consecințele tale sunt ale celorlalți, iar consecințele lor sunt ale tale; e un cerc vicios.

În primul caz, o să te întrebi ce ai făcut rău ca să meriți una ca asta sau cum de fix ție a putut să ți se întâmple una ca asta, având în vedere că tu ai acționat dupa legile facerii încă de la început și până în prezent. Aici e problema, nu e din vina ta. Totul a pornit de la libertatea de alegere a altora, ale cărei consecințe au fost de proporții mari. Nu te vizau pe tine, ci doar se întâmpla ca tu să fi făcut alegerea de a trece pe acolo în acel nepotrivit moment.

Și te întrebi de ce persoana care a făcut un asemenea lucru rău nu a pățit nimic, dar poate ea a făcut alegerea de a fi în acel loc la momentul potrivit, când consecințele altei persoane se răsfrângeau asupra ei. Ăsta e motivul pentru care acea persoană a luat decizia de a face acel lucru rău, ăsta e motivul pentru care tu ai avut de suferit.

Deci suntem cu adevărat liberi când liberatea noastră depinde de a altora?

În al doilea caz, te întrebi cum poate merge rău ceva dacă tu ai făcut doar ce e bine. Dar poate ce e bine pentru tine, e rău pentru ei. Binele e un concept vag.
Oricât de mult ai încerca să reprimi interesul pentru ceilalți, nu vei reuși. Știind că libertatea lor e afectată de alegerile tale, mereu te vei întreba. Libertatea ta este destrămată de frica în care trăiești constant. Frica de a nu mai strica ceva, de a nu-i face pe alții să sufere.
Cum poți să mai fii tu liber, dacă alegerile tale îi afectează pe ceilalți și îți ocupă mintea?

Și dacă nu suntem liberi să facem propriile alegeri fără a avea consecințe, suntem cu adevărat liberi?

Când nu te mai simți liber, ai tendința să pleci. Articolul de aici vorbește despre cum poți pleca fără să disperi.