Cetățenii din Sri Lanka
Cetățenii din Sri Lanka

Cetățenii din Sri Lanka au fost concediați și au rămas blocați în România. În seara de duminică, 24 mai, aceștia au fost amenințați că vor fi abandonați lângă pădure în Botoșani, dacă nu acceptă să fie duși la aeroport.

„Am reuşit să le trimitem mâncare, câte ceva din ce au cerut ei, dar au primit mâncare şi acolo. A început duminică, atunci când DSP le-a permis să plece. Au fost două autobuze trimise de companie sau nu ştim, încă, cine le-a trimis. Li s-a spus că ori se urcă în autobuz, ori vor fi abandonaţi lângă pădure, în Botoşani.

Mi-au spus că în jurul datei de 26 aprilie, un muncitor din fabrică a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar ei au cerut conducerii să îi izoleze pentru 14 zile. Conducerea nu a acceptat și le-a spus că trebuie să lucreze în continuare. Ei au spus că s-au temut pentru viața lor și că vor intra singuri în carantină. Compania i-a amenințat, că dacă vor face asta, li se vor tăia 30 de dolari pe zi din salariu. Nu știu ce s-a întâmplat cu contractele lor. Au comunicat bine cu autoritățile statului român, au primit adeverințe, dar nu știu care este situația contractelor lor de muncă”, a spus Ruban Jayathas, reprezentant ONG, conform Digi24.

„Cât am stat în izolare la fabrică, am primit doar două mese pe zi, dar după ce am fost mutați în centrele de carantină ale statului, acolo unde ne-a dus poliția, am fost tratați cu demnitate”, spune unul dintre srilankezi.

Cu toate că aceștia au fost asigurați că vor putea ajunge acasă, nicio cursă nu era prevăzută pentru ei.

Sri Lanka are aeroporturile închise și niciun avion comercial nu zboară pe acea rută. În cel mai rău caz, cetățenii ar putea fi repatriați cu o cursă charter, dar din motive încă neștiute s-a produs o încurcătură în comunicarea din rândul autorităților.

„Scopul era să scape de ei, de acolo. Din păcate, oamenii se spală pe mâini în România, exact cum fac și cei din Vest și sunt văzuți oamenii cum sunt cetățenii ăștia din Sri Lanka, care au plecat de-acasă nu de bine, au plecat pentru bani, cum pleacă și românii noștri. Şi au fost tratați ca oameni de mâna a doua”, a precizat Marian Rădună, de la ONG-ul Geeks for Democracy, în urma situației în care s-au aflat muncitorii.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru a venit la aeroport duminică seara pentru a vedea ce se petrece cu muncitorii. Poliția nu le permitea srilankezilor să staționeze în aeroport deoarece nu aveau bilete.

 

1 COMENTARIU

  1. Din pacate, asa se comporta intreg privatul romanesc cu angajatii, contractele de munca parca sunt incheiate doar pentru ca asa cere legea, in schimb angajatorul comite fel si fel de abuzuri dand sarcinii care incalca drepturile salariatului sau nu respecta clauzele contractuale, ba din contra, exista destui angajati car le tin partea, cica daca angajatorul te plateste, trebuie sa faci tot ce iti spune, daca nu te invita sa pleci. In ultimul timp, m-am confruntat cu multe situatii in care am spus nu, asa ceva nu am convenit sa fac in contract, iar la invitatia de a demisiona, am ales sa se desfaca contractul pe incompatibilitate profesionala sau, mai nou, in cazul contractelor de munca temporara, pot inceta la initiativa clientului pentru care lucreaza firma angajatoare. In urma renuntari la angajat de catre client, angajatul are drept la somaj si la cursuri de calificare gratuite sau consiliere profesionala… In ultima perioada se fac angajari tot mai multe prin firma intermediara, lucru care il face pe clientul angajatorului tau pentru care lucrezi sa scape de respectarea anumitor legii din legislatia muncii pe care e mai dificil sa le respecte in cazul in care muncitorul nu e tocmai ceea ce se asteapta el, dar si in cazul in care muncitorul il acuza pe ‘seful sau’ de munca de practici nu tocami legale, acesta din urma se poate scapa foarte simplu de muncitor, il poate trimite la angajatorul sau in secunda doi, far nici un motiv, scurt si simplu. In asa fel se pot face fel si fel de abuzuri fara ca macar sa poata fi tras la raspundere clientul angajatorului…