Proteste violente
Proteste violente

Noi proteste violente au loc în Hong Kong, după ce China încearcă să adopte un program de lege. Programul pe care chinezii îl au în vedere, care interzice vehement: trădarea, secesiunea, sedația și subversiunea în provincie, scrie BBC News.

Metropola de tip autonom, este unul dintre orașele cele mai moderne și dezvoltate economic pe plan internațional. Printre cei 7 milioane de locuitori, 68 sunt miliardari. Locuitorii bogați ai Chinei, posedă averi de până la 261,3 miliarde de dolari, adică 1,73% din PIB-ul Chinei.

Legea propusă vine ca o completare în urma unui  decret dat anterior, care a scos anul trecut un număr mare de protestatari, pe străzile Chinei. Aceste proteste violente au avut drept scop interzicerea amendamentului de lege care acordă dreptul persoanelor arestate pentru infracțiuni politice, să fie judecate pe teritoriul țării.

Atunci, ca și acum planul Beijingului a fost respins de către părțile politice administrative și ajutorul ajutorul survine datorită declarației Chino-Britanice. În aceasta se i-a la cunoștință reincluderea Hong Kong-ului în administrația chineză.

Ministrul de externe al Chinei Wang Li a declarat: „unele forțe politice din SUA au împins cele două țări ‘în pragul unui nou Război Rece. Guvernul chinez susține că legea este necesară pentru „prevenirea, oprirea și pedepsirea actelor infracționale comise”.

În urma acestora, peste 8000 de manifestanții sau adunat duminică în cele mai aglomerate cartiere „Causeway bay” și „Wan chai” unde au adresat lozinci asemănătoare cu cele anterioare dar și sloganuri cu tentă politică unde cereau independență. Atacurile verbale și fizice s-au soldat cu peste 200 de arestări, polițiști folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Motivul principal al protestului o reprezintă „formula perfectă” care în continuare încearcă să răstoarne guvernul, și bineînțeles sugrumarea dreptului de exprimare și critică cu privire la politicile Guvernului chinez.

Ca răspuns pentru intențiile lui Wang Li de a suprima autoritatea politico-administrativă a orașului, peste 200 de demnitari din întreaga lume au blamat proiectul Chinei denumind aceste decizii un  „atac global asupra autonomiei orașului, statului de drept și libertăților fundamentale”.

Autor: Vatamanu Iulian