efectele carantinei
efectele carantinei

În sfârșit, măsurile încep să se relaxeze, aflându-ne într-o nouă etapă, ce sperăm să se afle cât mai aproape de finalul pandemiei, pentru că această perioadă a fost una dintre cele mai grele pentru umanitate, efectele carantinei nelipsind de la ordinea de zi.

Stând mai mult în case, am putut petrece mai mult timp cu familia, plăcut pentru unii, dar neplăcut pentru alții. Mai degrabă a fost un război de caractere, unde s-a putut vedea și cu ochii închiși cine rezistă și cine nu în casă.

De ce spunem „neplăcut pentru alții”? Deoarece printre efectele carantinei se găsesc și probleme grave, la care nici autoritățile nu s-ar fi așteptat. Vă las să ghiciți? Exact… violența domestică. Foarte multe suflete fără vină au fost frânte sub mâinile unor brute. Din fericire, există centre, în care victimele violenței domestice pot fi plasate în siguranță.

De asemenea, foarte mulți tineri au dezvoltat anxietate, neputând socializa decât pe dispozitive, în online, iar alții chiar depresie. Până la urmă, hai să fim serioși, nu poți dezvolta ceva ce ai deja, nu? Introvertiții s-au simțit mai bine ca nici o altă dată, iar extrovertiții intrau în sevraj de libertate.

Un tânăr a ales să ne explice câteva lucruri despre anxietate, fenomenul care s-a manifestat la cele mai înalte cote acum:

„Eu zic că anxietatea e ca o oglindă distorsionată, una pe care ți-e greu să o spargi cu propriile mâini goale, dar oricât ți s-ar zdreli pielea, tot vine bucuria că într-o zi ai mai dat jos un ciob din oglindă. Între timp, spărgând acea oglindă, ajungi să faci din cioburi una proprie a ta,care te va defini mai frumos și mai natural ca oricând, dar asta totul depinde de tine. Ce e mai frumos de știut e că mâinile tale, spărgând oglinda anxietății, îți reprezintă voința de a scăpa, de a te salva.”

Să nu uităm că românașii noștri și-au arătat talentele cum au știut ei mai bine, astfel încât s-a dovedit că acum în izolare aceștia au consumat alcool în cantități mult mai mari decât de obicei.

,,Doamne dă să ne scăpăm de virusu’ ăsta o dată că devin un alcoolist” cred că e o vorbă des întâlnită.

De asemenea, pe lângă efectele carantinei precedente, se regăsește mâncatul în exces, iar obezitatea a început să fie un diagnostic pentru mulți oameni. Și nu din cauză că organismul cerea să fie hrănit, ci pur și simplu plictiseala își spunea cuvântul. Pe lângă acest lucru, nu știu câți au fost de ambițioși să se ridice din pat și să facă și ei câteva exerciții, ba chiar să își facă o declarație pe care să menționeze ,,activitatea fizică individuală” pentru a alerga puțin prin jurul locuinței.

Totuși, mulțumim tuturor influencerilor de pe Instagram care ne-au arătat pe moca tot felul de antrenamente ușor de făcut și în casă, fără vreo aparatură specială de la sală. Probabil că au fost sportivi ce au pus în aplicare ceea ce au văzut, remediând kilogramele puse în plus.

Stând numai în casă, banii s-au cam dus în mare parte pe alimente, după cum spuneam mai sus că am mâncat ca Haptea, deci cheltuielile nu au fost atât de mari. Însă din cauza inactivității firmelor, economia a fost pusă la pământ. Acest fapt a reprezentat pentru umanitate cumva răul necesar de care aveau nevoie, deoarece este remarcabilă regenerarea naturii.

Și ca să o dăm puțin și pe partea sentimentală, mulți adolescenți au suferit în tăcere de dorul iubitei sau iubitului.

Sau dacă nu au avut încă o relație, probabil erau în căutare. Câți dintre voi nu ați vorbit în perioada asta cu diverse persoane, care vă făceau ziua mai bună și sperați să vă vedeți după 15 mai?

Una dintre prietenele mele chiar îmi spunea ,,Nu știu dacă mie îmi place de el, sau e doar efectul carantinei.” Pentru că nu era ușor să distingi plictiseala de interes.

Efectele carantine au avut avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate acestea, sperăm că a doua variantă să coincidă cu zicala ,,Tot rău spre bine” și să ne ajute să realizăm niște lucruri, devenind mai puternici.

Dacă ți-a plăcut articolul, avem o sugestie de lectură în aceeași notă, chiar aici!

Alexandru Cojocariu și Negrușa Lorena-Doris