COVID-19 afectează femeile însărcinate
COVID-19 afectează femeile însărcinate

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Pathology, arată că virusul care cauzează Covid-19 afectează și femeile însărcinate!

Conform CNN, femeile bolnave de COVID-19 au placenta afectată. Studiul a fost publicat vineri și conține descoperiri care schimbă perspectiva medicilor, legate de patologia virusului Sars-Cov-2.

Studiul desfășurat de cercetătorii din SUA și-a propus să aducă noi descoperiri în patologia bolii, de această dată în rândul femeilor însărcinate. Pentru  a efectua studiul, cercetătorii au selectat femei care urmau să nască. În cadrul  studiului au participat 16 femei, depistate pozitiv cu Covid-19, care acuzau simptome moderate sau severe, conform Oxford Academic. Ele urmau să nască, în perioada 18 martie-5 mai. Participantelor li s-au prelevat monstre din placentă. Ulterior, ele au fost  examinate, iar rezultatele au fost comparate cu date anterioare, privind patologia bolii și istoricul medical al fiecărei femei.

Cercetătorii au  ajuns la concluzia că, infecția cu COVID-19 afectează circulația sângelui în placentă, iar femeile ajung să sufere afecțiuni ale circulației sanguine intrauterine, din cauza obstrucționării vaselor de sânge din mucoasa aflată înăuntru, pe pereții placentei. Astfel, Covid-19 afectează femeile purtătoare de sarcină. Cercetătorii au mai descoperit că femeile predispuse genetic la boli canceroase au un risc mai ridicat de a suferi afecțiuni ale sarcinii, cauzate de Covid-19. 

Obstrucționarea vaselor de sânge cauzează impedimente în procesul placentei de a transporta substanțe nutritive și oxigen de la mamă la copil. Schimbul este realizat între sistemul sanguin al mamei și cel al fătului. Cercetătorii spun că acest lucru este îngrijorător. Într-un interviu acordat de CNN, mai mulți specialiști au sugerat că  descoperirile din urma studiului ar  putea avea un impact destul de major și  ar putea schimba mersul normal  al  sarcinii.

Dr. Emily Miller, medic Obstreticial, coautor al studiului publicat pe 22 mai, declară:

„Nu vreau să creez o imagine cu un impact negativ, dar aceste descoperiri mă îngrijorează. De asemenea, nici nu vreau  să trag concluzii pripite, dintr-un  studiu la o scară atât de mică. Dacă stăm să  observăm implicațiile la nivel medical, pe care virusul le are la nivelul sarciii, ele sunt destul  de însemnate.” 

Dr. Miller își exprimă îngrijorarea și intenționează să ia în considerare schimbarea procesului de monitorizare al sarcinii, pentru femeile bolnave de Covid-19: „Trebuie să discutăm asupra modului în care monitorizăm sarcina”.

Exprimându-și punctul de vedere în ceea ce  privește monitorizarea sarcinii, Șefa Departamentului de Obstretică și Ginecologie de la Universitatea de Medicină Emory din Atlanta, subliniază că rezultate sunt neprevăzute: „Există  tot felul de riscuri legate de testarea și monitorizarea amănunțită. Se poate ajunge la rezultate neprevăzute”, spune Dr. Denise Jamieson pentru CNN.