autori români
autori români

Când spui autori români contemporani (la cine te gândești? Eu la cineva care…) te gândești mai mult la cei care de-abia se joacă cu metafore, care își postează încercările timide pe vreun site de amatori, care te-au dezgustat fiindcă îți făcuseși speranțe și de fapt nu ai găsit decât o copie ieftină a ceva din afară. Desigur, mai e și geniul neînțeles. Sțiți voi, geniul ălă neînțeles cu care te-ai certat pe rețelele sociale fiindcă nu ai înțeles cele două metafore pe care el s-a chinuit să le înnoade cât mai bine. Căruia îi apare o mică reflexie a lui Cărtărescu atunci când se uită în oglindă. Chiar înaintea celei proprii.

Însă, ca orice pădure, și cea literară e una extrem de mare și de deasă. Va trebui să tragi aer în piept să te afunzi în ea. Știu că pandemia te-a lăsat cu ochii în soare și nu mai poți ieși in cluburi, cu prietenii sau oriunde, de fapt. Acum e momentul perfect să te dezvolți, așa că haide să îți dau un top al cărților pe care le-am citit eu și mi-au plăcut.

Unde mai pui că vorbim de autori români contemporani pe care îi vei putea scoate la o șuetă constructivă imediat după ce ai închis cartea, fără să se lase cu scandal.

1. „Până la sfârșitul timpului”, de Raluca Alina Iorga – editura Smart Publishing

autori români

Dacă aș începe să-ți vorbesc despre Vlad Basarab Dracula sau Vlad Țepes, mi-ai spune probabil ca Bram Stocker și numeroasele adaptări ale celebrului său roman, indiferent de forma lor, ți-au spus și arătat tot ce aveai nevoie să știi. În zilele noastre, istoria e mai mult o materie la care ești pus să copiezi pagini întregi sau să memorezi anii interminabili ai bătăliilor glorioase pentru vreo notă de zece sau pentru examenul maturității prin care ești nevoit să treci mai devreme sau mai târziu.

Domnitorii sunt și ei cineva cu care ți se face cunoștință tot prin prisma bătăliilor sau a cronicilor demult uitate, trecându-se peste faptul că de multe ori adevărul e undeva la mijloc și de multe ori e întors în favoarea celui de la care alegi să asculți povestea. Eu și Raluca Alina Iorga suntem aici să-ți spunem că te înșeli. Că în spate mitului vampirului însetat de sânge a stat de fapt un om pentru care aripile copilăriei s-au tăiat mult prea repede și care a învățat mult prea repede și într-un mod mult prea crud că la finalul zilei ești doar tu.

„Până la sfârșitul timpului” este romanul care te va trece prin toate stările posibile, care te va învăța că oamenii au două fețe încă din vremuri străvechi și că tot de atunci iubirea e o forță capabilă să taie în două chiar și cea mai deasă pâclă de întuneric.

Citate preferate:

„Vlad nu era înăuntru. Vlad nu era nicăieri, totuși era peste tot. Era în apele care fugeau de el, era în grânele arse, era în praful care îl îneca, era în soarele care îi ardea pielea, era în vulturii care se roteau deasupra celor douăzeci de mii de leșuri, era în pădurile întunecate ce păreau că ascund cele mai groaznice duhuri de la facerea lumii, era în tot. Vlad era Valahia. El, Sultanul Lumii, nu putea să ia țara unui om care reprezenta însuși spiritul ei. Luptase în multe bătălii, cucerise multe popoare, ținuturi și nații, totuși niciuna nu luptase cu atâta dăruire și îndârjire ca eceasta. Poate pentru că niciuna nu avusese un conducător ca el, ca Vlad Basarab Dracula.”

„Cum ești, tată? Ești mai bine acum? Ți-e sufletul purtat ușor spre Cer, așa cum este praful acesta? Spune-mi, tată! strigă Vlad și vocea lui se risipi peste câmpia înverzită. Spune-mi dacă sufletul ți-e impăcat, pentru că al meu nu este. Mă uit la ei cum zac în țepe, cum se leagănă în ele și, cu toate astea, mi-e inima pustie, tată! Izbi cu pumnul în pământul tare și își ridică ochii spre cer. Spune-mi, tată, te-am ajutat cumva? Mi-am pierdut sufletul în zadar? Spune-mi! Dar nu i se răspunse. Era singur într-o mare de țepe, într-o mare de răzbunare, de ură, de ranchiună, de resentimente. Nu putea uita și, stând acolo și căutând răspunsuri, știa că nu avea să ierte niciodată chiar dacă asta însemna să schimbe totul, să scoată răul din rădăcini, să îi caute în gaură de șarpe pe toți care i-au sădit în suflet durerea care îl măcina constant.”

2. „Clona” („Într-un univers paralel” #1), de Raluca Iacob – editura Berg

autori români

Ești fan al seriei „Furios și Iute”? Ți-e dor de o serie în care caracterele diferite ajung să se completeze și să se înțeleagă atât de bine încât să lupte ca un tot? Dacă ai răspuns cu da la cel puțin două întrebări, atunci „Clona” e romanul pe care nu l-ai lecturat și care îți lipșeste de pe raft. Aș mai vrea să-ți spun că de la Andrew Williams și ai lui vei învăța doar cum să nu fii. Și poate te va surprinde că între două planuri malefice mai există mafioți dispuși să prepare o porție mare de brioșe cu scorțișoară.

Clona e genul de roman pe care îl vei putea citi într-o singură zi alături de ceva rece fiindcă vei primi doza perfectă de adrenalină, suspans, romance și umor, iar mitul mafioților fioroși cu inimă de gheață nu îți va mai părea deloc ca înainte.

Citate preferate:

„Învață de la mine: Dragostea îți poate da mult, dar poate să-ți răpească totul. Viața sucită, răsucită… Viață nenorocită! O bătaie de inimă, o fracțiune de secundă în care știi că ai întreg Universul dacă te dăruiești Iadului, ca apoi să pierzi și dulcile flăcări pentru numai o scânteie.”

„Reflexia îmi arăta aceiași ochi de culoarea valurilor, aceeași piele palidă, aducând cu nuanța sării, iar aceleași fire subțiri, subțiri de granat ne constituiau podoaba capilară. Ne vedeam având aceeași structură osoasă a feței, aceeași nevoie de tratament pe bază de viteză, aceeași familie ruptă și, cel mai important, aceeași iubire inimaginabilă pentru el. Același sentiment nebun de încredere în însuși Abaddon, care pe ea a ucis o. Și încep să simt din ce în ce mai des c-o să îi urmez.”

3. „Tupeu de creștin”, de Alex Szollo – editura Libris Editorial

autori români

Într-o societate în care relația cu divinitatea este și rămâne una dintre cele mai complicate și față de care omul are și continuă să aibă tot mai multe întrebări, ai nevoie de o carte care să-ți amintească un lucru simplu: că, înainte de a veni pe pâmânt și de a trăi ca noi, Dumnezeu și-a asumat un lucru simplu: acela că se adresează unei audiențe diferite la care nu va putea ajunge decât prin iubire, deschidere și mai ales prin lipsa totală a judecății.

Citate preferate:

„Fie sa aveți mereu tupeul de creștin la voi! E un dar de care poate unii stiți, alții nu, însă sunt aici să vi-l ofer cu tot dragul. Pentru că, la urma urmei, lucrurile care ne ajută să creștem în spirit sunt de cele mai multe ori daruri. Daruri date fără condiții, limite și asa mai departe. țineți minte un lucru, ca de la un suflet brutal de sincer la altele, viitoare: în viață, în general, și mai ales, în viața de creștin, singurul „dar” pe care merită să-l folosești din plin este DARUL care ți-a fost menit, de fapt, care ai fost menit să fii pentru aceia care au nevoie de încurajare. Cu alte cuvinte, lasă funcția de conjuncție adversativă a cuvântului „dar” deoparte atunci când te simți chemat să faci bine de dragul binelui și să sporești cu bucuria ta de a trăi bucuria altuia.” – Alex Szollo, „Suflet deschis de creștin cu tupeu”.

„Un om bogat spiritual, indiferent din ce tradiție și colț al lumii i-ar veni credințele, este mereu conștient de un element extrem de important pentru dezvoltarea sa sufletească sănătoasă: recunoștința. Viața, dragii mei, este un dar colosal. Gândiți-vă un pic: avem posibilitatea de-a ne face atât nouă, cât și semenilor noștri, viețile frumoase. Suntem singurele ființe care au șansa de a lăsa mărturii, fie ele scrise, vorbite sau de orice alt fel, despre ceea ce ni se întâmplă. Ceea ce e ceva de-a dreptul uriaș, pentru că avem ocazia să învățăm de la semenii noștri, iar ei au ocazia să învețe de la noi. Așadar, știind că ni se oferă șansa asta enormă, care este lucrul pe care trebuie neapărat sa-l facem? Ei bine, este un lucru care dacă ar fi făcut mai des și mai sincer, ar putea schimba lumea așa cum o știm astăzi. Și este atât de covârșitor de simplu, că de multe ori nu ne vine să credem. Este vorba de ideea de a mulțumi.”

4. „Iartă-mă că te-am iubit”, de Ela E. H. – editura Libris Editorial

autori români

Suntem deja obișnuiți ca orice aspect negativ al vieții cotidiene să ne fie îmfrumușețat excesiv și aproape fals prin intermediul ficțiunii, iar „Iartă-mă că te-am iubit” este unul dintre romanele care alege să-ți prezinte contrariul.

În „Iartă-mă că te-am iubit” nu vei vedea decât partea urâtă, reală și aproape deloc înfrumusețață a ideei de iubire cu tot ce înseamnă ea, începând de la trupul și sufletul complet acaparat până la vindecarea completă.

Citate preferate:

„Cel mai complex și ciudat fenomen al creierului unui om e îndrăgosteala. E ciudat cum creierul ajunge cumva să fie hipnotizat de un străin și brusc nu te mai ascultă.”

5. „Când spadele se frâng”, de Emil Laurențiu Drăgoi – Editura Hoffman

autori români

La puțin timp după moartea marelui Mihai Viteazul, țara pare-se să fie față în față cu un nou domnitor. Boierii sunt tot mai avuți, asupresc tot mai mult și doar câțiva oameni par să fie dispuși să se ridice și să-i oprească.

Prin dialoguri, scriitură, poveste și personaje, „Când spadele se frâng” îți va aduce lesne aminte de serii celebre din afară precum „Cântec de gheață și foc” sau „Ultimul Regat”.

Citate preferate:

„Atunci își urzi planul de răzbunare. Atunci jură să-i treacă prin focurile iadului pe toți. Pentru planurile lui avea nevoie de ea. Trebuia să stea în preajma boierului. Jurase să-i spintece pe toți. Avea aproape 20 de ani când ajunsese căpetenia lefegiilor boierului. El personal alesese lefegii ce-i avea în subordine. Îi căutase doar printre lotrii, hoți, pungași, bandiți, haiduci. Cu cât era mai ticălos și mai lipsit de scrupule, cu atât era mai potrivit pentru scopurile lui viitoare. Prima pe care a descoperit-o a fost Reka Biro.”

6. Decolorat”, de Miruna Lavinia – editura Berg

autori români

Încă mai ai idei preconcepute legate de faptul că românii nu pot scrie despre subiecte curajoase sau despre subiecte tabu? Atunci las-o pe Miruna Lavinia să-ți arate contrariul. Prin povestea dintre Theo și Eugene, Miruna îți va arăta toate prejudecățile și opreliștile de care va trebui să treacă un cuplu ce face parte dintr-o comunitate față de care societatea încă luptă sau evită să se deschidă.

Citate preferate:

„Există multe denumiri pentru ceea ce sunt eu. Acum prefer să spun că sunt îndrăgostit. De tine.”

„E atât de plăcut să iubesc, Sam, să am din nou fluturi în stomac, scopul existentei mele a primit un sens, în afară de artă, iar asta mă face să trăiesc. El e ca o reflexie a mea.”

Vezi prețul la Libris

BONUS:

  • Ai plâns la telenovele precum Inimă Sălbatică sau te-au fascinat scriitorii precum Karl May? Caută orice titlul semnat Marina Costa.

Vezi prețul la Emag

  • Ți-e dor de basmele coplăriei? Atunci întoarce-te la Raluca Alina Iorga și caută Dincolo de Eternitate.

Vezi prețul la Libris

  • Ai savurat tot ce a scris Richelle Mead și Cassandra Clare? Poți încerca orice titlu semnat Theo Anghel.

Vezi prețul la Libris

  • Ai jucat și savurat Second Life? Caută S.L.A.D.E., semnat Oana Arion.

Vezi prețul la Libris

  • Vrei să vezi că nu orice roman erotic se termină la fel? Infidela Danielei Faur te așteaptă.

Vezi prețul la Libris

  • Te-ai plictisit de mitul vârcolacului care e mai mereu un alpha sexy? Când înfloresc macii, de Mihai Ștefan, te așteaptă.

Vezi prețul la Libris

Cu speranța că te-am făcut curios și că te-a atras măcar un titlu și cu precizarea că topul e strict personal și cât se poate de subiectiv, îți doresc lectură plăcută și îți aștept recenzia!
Vezi chiar aici care sunt cele mai citite cărți ale anului 2020!

Surse foto: Libris, Medium
Autor: Popescu Camelia Alina