Bărbat încătușat
Bărbat încătușat

Scene șocante s-au petrecut într-un supermarket Kaufland din sectorul cinci al Bucureștiului. Un bărbat ce a reufuzat termoscanarea a fost încătușat și dus la secția de poliție din Ferentari. 

Întreaga scenă a fost filmată și postată în mediul online, iar răspunsul autorităților este halucinant.

Conform Mediafax, se pare că după o căutare amănunțită, întâmplarea ia cu totul o altă întorsătură. Reprezentanți ai poliției capitalei afirmă, cu ajutorul unui comunicat oficial, următoarele:

„La data de 19 mai, prin apel 112, a fost sesizat un scandal în derulare, într-un centru comercial din sectorul 5. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 24 Poliție, care au identificat trei persoane, doi bărbați și o femeie, care se manifestau violent, pe motiv că nu li s-ar fi permis accesul în magazin, deoarece au refuzat termoscanarea. La momentul în care polițiștii le-au solicitat să se legitimeze, persoanele au refuzat, au devenit recalcitrante și au manifestat un comportament agresiv, fapt pentru care au fost imobilizate și conduse la sediul subunității de poliție.”

Dar, în imaginile surprinse de către un martor ocular, întreaga acțiune se prezintă ca un abuz de serviciu și putere.

Bărbatul, în cele din urmă, a fost doborât la pământ și încătușat de către cinci polițiști, echipajele trimise fiind în număr de trei. În filmare se observă că acesta nu a avut asupra sa obiecte ce ar fi putut reprezenta o amenițare pentru oamenii legii, și nici nu a adresat injurii sau a abordat un mod de cooperare recalcitrant. Brutalitatea procedurii vine ca răspuns în urma refuzului de legitimare și termoscanare.

Declarația bărbatului a produs multe controverse:

Polițiștii au tăbărât pe mine. Au vrut să mă încătușeze, eu nu am fost agresiv, nu am făcut nimic din ce face un cetățean care devine agresiv. M-au pus la pământ, mi-au pus piciorul pe cap, am fost încătușat și dus la poliție, unde ni s-a dat o amendă. Mi-au pus capul pe asfalt și am fost lovit. Am fost amendat că nu aveam mască în spațiu public”. 

Răspunsul uimitor ce pune în contrazicere cele două părți, vine de la reprezentanții magazinului. Aceștia susțin că întâmplarea a fost regizată și dată ca exemplu pentru respectarea noilor condiții impuse de lege:

„Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenții de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităților competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate și nerespectare a legii”.

În cele din urmă, rezolvarea a revenit poliției capitalei ce l-a amendat pe bărbat conform legii:

Persoanele au fost sancţionate contravenţional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal şi împiedicarea intervenţiei poliţiştilor în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu.”

Autor: Vatamanu Iulian

https://youtu.be/jkPpbiBUT44

1 COMENTARIU

  1. Sa inteleg ca ati preluat modelul dezinformarii pentru cresterea traficului?! “Bărbat încătușat de 8 polițiști deoarece a refuzat verificarea temperaturii!” – tu cum ai fi procedat cu un om care nu vrea sa se legitimeze atunci cand legea ii da dreptul uni politist sa iti solicite acest lucru?

    Acei 8 politisti, l-au incatusat pentru ca nu a vrut sa i se ia temperatura sau pentru ca nu i s-a permis accesul in magazin datorita refuzului de a fi testat… a facut circ, nu a vcut sa plece acasa, insista sa intre pe o proprietate privata, nu e la el acasa sa intre cum vrea, apoi a refuzat sa se ligimeze, apoi a refuzat sa fie dus in mod pasnic la sectie pentru identificare, voi ce ati fi facut in aceasta situatie? V-ati fi rugat de el, in genunchi. sa va dea buletinul???

    Vin si eu la tine acasa si vreau sa itru sa beau un pahar cu apa, chiar daca nu imi dai voie, eu intru fortat, pai nu chemi politia???