stați acasă
stați acasă

Nu mult timp a trecut din 15 mai, de când restricțiile au fost ridicate. Din 15 mai starea de urgență a expirat, România trecând la starea de alertă. Deși, pentru o perioadă, încă nu a intrat în vigoare legislația impusă de către CNSU, în colaborare cu DSP și cu celelalte autorități competente, este important să continuăm să respectăm cu strictețe anumite norme! Este important ca acest lucru să se întâmple, pentru siguranța noastră și a celor din jur. Stați acasă!

Deși nu a trecut mult timp din 15 mai, românii vin acasă, iar astfel un val epidemiologic stă să lovească.

Digi 24 scrie că în vămi e jale mare. Cetățenii, care au intrat sau au ieșit din țară, ajungeau să petreacă peste 8 ore la cozi. Din cauza fluxului excesiv de oameni care se întorc în România, a fost nevoie de suplimentarea traficului în vămi. Punctele de Trecere ale Frontierei Nădlac II din județul Arad, și Borș din Bihor, au fost și ele deschise în speranța de a le face viața mai ușoară tuturor. Conform unui comunicat de presă, eliberat de Poliția de Frontieră, peste 31.000 de cețățeni români sau străini au traversat granița în ultimele 24 de ore! Dintre ei, nu mai mult de 8.000 erau români care s-au întors în țară din străinătate.

Riscul epidemiologic este foarte ridicat! Fiecare om în parte, este verificat. Fiecăruia îi este luată temperatura, astfel efectuându-se o triere epidemiologică. Odată cu deschiderea granițelor, riscul de infecție crește! Șeful DSP, Raed Arafat, transmitea într-o declarație de presă anterioară, că oamenii pot fi purtători asimptomatici. Pe parcurs, specialiștii au ajuns la concluzia că perioada de „incubație” a virusului variază între 14 și 30 de zile. Ceea ce înseamnă că putem fi cu toții purtători de virus, chiar dacă nu avem simptome. Mai pe românește, habar n-avem că suntem infectați și că, la rândul nostru, le transmitem infecția celor din jur!

În dimineața de 15 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat, printre altele, că cetățenii români care vin acasă, sunt obligați să respecte un regim de carantină de 14 zile, cu familiile lor cu tot! Pe grupurile de români din Regatul Unit, vestea s-a dus repede. Însă, din păcate, nu toți cetățenii știu că trebuie să respecte aceste reguli, iar problema „de foc” rămâne că autoritățile se află în incapacitatea de a-și exercita obligațiile. De ce? Pentru că momentan, Starea de Alertă nu a intrat în vigoare, nefiind înscrisă în Monitorul Oficial.

Câți dintre cei veniți din afară stau în izloare?

Poate, spre deosebire de confrații lor plecați în Anglia, ceilalți nu știu că au norme de respectat. Sau poate nu vor să le respecte! Dintre cei 8. 000 de români veniți în țară, câți dintre ei știu că trebuie să stea în izolare? Ba mai mult, câți dintre ei stau în izolare? Răspunsul e: nu toți!

Un exemplu clar, ar fi o cunoștință proapăt venită din stăinătate. Bărbatul s-a întors în seara de 15 mai acasă, la familie. Fusese la lucru în Germania. Deși, peste tot pe la televizor, s-a mediatizat grav treaba cu restricțiile impuse în 15 mai, au trecut deja câteva zile de atunci. Prietenii din cercul familial încă se vizitează reciproc. Probabil că acum bărbatul mișună străzile, cu mâinile în buzunar.

Venit din afară, fiiind expus aglomerației, riscului epidemiologic, el poate fi un purtător asimptomatic! Fără să știe, poate devenii un risc, care respiră și își trăiește viața în continuare, în societate. Cei care îl vizitează, la rândul lor se duc acasă. Au părinți, bunici, prieteni- oameni cu care ei intră în contact, oameni care, la rândul lor, sunt expuși riscului epidemiologic și pot deveni ei înșiși purtători. Astfel, devenim expuși cu toții riscului de îmbolnăvire. Acum, după ce am înșirat toate informațiile, înrebarea mea e:

De ce dracu nu stați acasă?! (Cu inconștiența voastră ne îmbolnăviți pe toți!)

Regulile sunt creeate să fie respectate! DSP-ul știe ce face! CNSU-ul știe ce face! Voi de ce nu știți ce faceți? Dacă ați fost destul de „deștepți” să veniți acasă, deși știați că „e groasă treaba” cu virusu’, de ce continuați să ne faceți probleme? Veniți acasă, din străinătate și mișunați străzile ca niște șobolani. La fel ca niște șobolani ne infectați pe toți! Dacă România nu vă mai convine și ați plecat afară, stați dracului acolo! Măcar până se ameliorează infecția. Îi expuneți pe cei dragi riscului de îmbolnăvire. Riscului de a petrece săptămâni în șir în spital cu un ventilator înfipt în piept.

Cu inconștiența voastă, cu „foamea” voastră de casă, de liniștea colibei, le faceți viața grea, celor din prima linie. Îi expuneți pe ei, pe familiile lor și pe ale voastre la plimbări cu izoleta și săptămâni în șir în care stau în spitale, la moarte. Vă expuneți pe voi, pe noi și restul!

Știm că vă e greu. Sunt pe deplin conștientă că vă aflați în situația, în care, din nevoie, din dor, veniți înapoi- în țara pe care ați părăsit-o! Ați plecat în speranța de a vă face viața mai ușoară, atât pentru voi, cât și pentru familiile voastre. Ați plecat, ca să vă construiți un cămin; ca să le ușurați traiul părinților, copiilor voștrii, celor dragi. Vă înțeleg! Cu toții vă înțelegem. Ne gândim mereu la voi, cei care ați rămas captivi pe drumurile străinătății. Ați fost împinși de condițiile de la noi sau poate și de soartă, să luați calea necunoscutului. Știm! Știm că vă e greu. Știm că n-ați avut încotro. Știm că visați, de două luni, la liniștea colibei de acasă, pe care doar cei dragi v-o pot da. Știm că v-ați săturat să vă aflați printre străini. Știm.

Viziunea mea, poate este una deosebit de dură, dar am nevoie ca să înțelegeți cu toții situația în care ne aflăm.

Pericolul nu a trecut. Încă ne pândește. Când se va termina? Nu se știe… Până atunci, stați acasă! Faceți-o pentru cei dragi, pentru vecini, pentru consăteni! Faceți-o pentru polițiștii și jandarmii din vamă! Ei petrec ore în șir în picioare, în ploaie. Ei se asigură că fiecare dintre voi sunteți în siguranță. Faceți-o pentru medici! Ei își dau sufletul zi și noapte, pentru ca celor care au „căzut pradă” molimei, să le fie mai ușor. Faceți-ne o favoare nouă, vouă, tuturor: Stați acasă!

Întrebarea mea este? De ce dracu au venit 8.000 de români în țară și de ce dracu nu stau în carantină?

Pentru idei de ce să faceți în carantină, click aici!