ÎPS Pimen
ÎPS Pimen

ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a murit azi-noapte, la  înaintata vârstă de 90 de ani.

Arhiepiscopul a murit la „Matei Balș”, după ce a fost confirmat cu Coronavirus, cu o lună în urmă. Pe 20 aprilie, el a fost transportat cu elicopterul de urgență, la Institutul „Matei Balș”, în capitală!

Un mesaj emoționant a transmis în 2019, vorbind cu zâmbetul pe buze despre momentul în care se va întâlni cu îngerii:

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt.
Şi-am zis că după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium… Sau două buciume. Să fie… Să cânte aşa, mai în surdină… Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti!
Şi am zis să fie şi o trăistuţă, în care să pună câteva fotografii cu copii şi adulţi îmbrăcaţi în portul naţional. Aceste imagini nu vor pieri niciodată în faţa lui Dumnezeu! Şi eu când mă voi prezenta în faţa lui Dumnezeu voi spune că aceştia sunt oamenii cu care am trăit şi care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învăţat de la ei, chiar şi de la copii”

ÎPS Pimen a fost una dintre fețele bisericești care a oficiat anul acesta slujba de Înviere, ce s-a ținut la Mănăstirea Sf. Ioan din Suceava.

Deși s-a oficiat cu ușile închise, la slujbă au participat mulți preoți. De Paște, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților avea să țină ultima cuvântare. În predica lui, Înalt Prea Sfințitul a vorbit despre suflet, Dumnezeu și pocăință: „Credința este darul lui Dumnezeu. Legătura sufletească cu el este înlesnită în măsura în care cugetăm despre EL și îl căutăm, cu inima smerită”. 

Pimen Zainea și-a dedicat viața religiei

Înalt Prea Sfințitul, pe numele său Pimen Zainea, a crescut de mic copil într-o familie religioasă. El și-a dedicat viața religiei. Încă de la 17 ani, a luat-o pe drumul monahal. A renunțat la liceu și s-a transferat la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, cea mai veche școală Teologică din țară. A devenit călugăr, în ciuda împotrivirii tatălui său. Îl voia om cu  studii superioare. Pimen i-a  promis însă că o să meargă la facultate și s-a ținut de cuvânt. Aflat la Mănăstirea Neamț, a învățat extracuricular. Apoi a mers la facultate, la teologie.

Hainele preoțești, le-a îmbrăcat după ce a absolvit. El  a trebuit să facă față asupririi fețelor religioase, de către regim. A primit ordin să-i dea pe călugări afară. S-a încăpățânat, dar din păcate n-a avut încotro. El n-a lăsat călugării, însă, să plece cu mâna goală. Le-a dat  la fiecare câte 2.000 de lei, în  bani vechi. Au  vrut să-i ia și obiectele de patrimoniu de la mănăstire, să le ducă la Iași. Pimen  s-a  încăpățânat iarăși. Nu i-a  lăsat  să le ia. Până la urmă, obiectele de patrimoniu, au rămas la mănăstire. O vreme, a fost preot la Mănăstirea Văratic și pe urmă, la Durău.

Între 1964-1974, a fost chemat la Mănăstirea Putna ca și muzeograf

Știa foarte bine franceza și în vremea aceea, veneau la noi foarte mulți străini. Acolo veneau și copii. Ei ascultau cu interes cum pe atunci, Pimen le povestea despre istorie și despre religie.

Ceva timp mai târziu, în 1975, a fost numit stareț, la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava. Ulterior, în 1991, Sfințenia Sa a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop al Sucevei și Rudăuților.

29 de ani mai  târziu, ÎPS Pimen era pomenit ca arhiepiscop, într-una din ultimele slujbe, cea din Noaptea de Înviere, pe timp  de carantină. În  discursul, la începututl căruia, i s-a rostit numele, preotul care a cuvântat,  a spus : „Legătura sufletească cu Dumnezeu  este înlesnită în măsura în care cugetăm despre El și îl căutăm cu inima smerită”.

 Înalt Prea Sfințitul l-a iubit pe Dumnezeu toată viața lui. A căutat să  acționeze în numele lui, să ajute, prin lucruri bune, fapte lăudabile defășurate din dorința de a contribui cu ceva  pozitiv. De când ÎPS Pimen  a fost Arhiepiscop, s-au înființat, în Moldova unsprezece centre de îngrijire pentru bătrâni și  trei centre  pentru  copii. În parohii încă se înfăptuiesc proiecte de într-ajutorare pentru oamenii săraci.

ÎPS Pimen: „Trăim zile grele”

Ca și cuvinte de înțelepciune, Înalt Prea Sfințitul cuvântează despre pandemie: „Trăim zile grele-o încercare a credinței, o cercetare a lui Dumnezeu, certându-ne cu această boală, Coronavirus!”

În cuvântarea sa, ÎPS Pimen pomenește și despre medicii din linia întâi. Iată că, după atâtea cuvinte pline de speranță, ajunge el însuși o victimă a acestei molime. Suferind complicații pulmonare, el a fost intubat, scrie Digi  24. Întrebat marți seară despre starea Arhiepiscopului, Streinu Cercel, directorul de la Matei Balș a declarat că ÎPS Pimen se află într-o stare staționară. De când a fost transferat cu  elicopterul de urgență la „Matei  Balș”, Înalt Prea Sfințitul a primit trei  doze de plasmă de la donatori vindecați.

„Moartea sufletului, s-a nimicit prin Învierea Domnului. La sfârșitul  veacului, moartea trupului, se va  nimici și  va  învia și el!”, după cum era predica din noaptea De Înviere. Dumnezeu să-l odihnească!

Înalt Prea Sfințitul Pimen Zania, Arhiepiscop al Sucevei și al Rădăuților (25.08.1929-20.05.2020)

Sursă foto: Facebook

1 COMENTARIU