noile reguli pentru examenele naționale
noile reguli pentru examenele naționale

Noile reguli pentru examenele naționale!  Guvernul  a  implementat noi norme în  procesul  educațional! Susținerea cursurilor în clase de câte 10 elevi nu mai  este  obligatorie. În  schimb, elevii vor fi  triați,  vor trebui  să  respecte distanțarea fizică, să aibe  un program  scurt de cursuri șă iasă în pauze în mod decalat!

Aseară, a intrat în  vigoare un act normativ care anulează toate deciziile luate până  acum în  domeniul  educației Conform noului act normativ,  elevii care vin  la școală pentru pregătirea examenelor terminale, nu vor mai  fi împărțiți în grupe de câte 10 elevi, iar școlilor nu  li  se va mai impune să  asigure dezinfectanți sau  să igienizeze clasele, scrie Edupedu.ro.

Conform actului normativ,  se vor schimba  următoarele:

Elevii vor desfăşura cursuri pe o perioadă de 3 ore pentru liceeni şi 2 ore pentru elevii de gimnaziu. Pauzele dintre cursuri vor fi organizate în mod decalat! Elevii vor fi împărțiți pe grupe! Ei vor trebui să respecte distanțarea fizică!

Noile reguli  de revenire la școală: triaj,  distanțare fizică, traseu marcat, prestabilit

La intrarea în unitățile de învățământ se va face triaj epidemiologic. Persoanelor care intră în unitate, le va fi verificată temperatura. Nici lor, nici profesorilor sau personalului auxiliar, nu li se va permite accesul în şcoală dacă temperatura corporală depăşeşte 37,3 grade. Lor li se va interzice accesul în unitate şi li se va recomanda să apeleze la medicul de familie!

Intrările şi ieşirile vor fi separate! Accesul se va face pe o suprafață de 4 metri pentru fiecare elev. Elevii vor trebui să respecte distanța fizică de 2 metri unii față de ceilalți. Va fi construit un traseu delimitat, în curtea institutiilor! Conform noilor reguli pentru examenele naționale , elevii vor fi însoțiți de câte un profesor, care îi va îndruma de-a lungul traseului. Holurile, intrările în clase vor fi semnalizate corespunzător! În interiorul claselor, băncile/ pupitrele şi catedrele vor fi aşezate în aşa fel încât distanțarea fizică să fie respectată: câte doi metri pe rânduri şi între rânduri. Fiecare elev se va aşeza în locul stailit dinainte, conform unei scheme pe care profesorii o vor aduce la cunoştință elevilor. Ei vor fi ghidați la locul lor, de către profesor. Pe tot parcursul procesului academic, elevii vor păstra aceeaşi sală de clasă.

Pe tot parcursul procesului academic, profesorii, elevii şi personalul auxiliar vor fi obligați să poarte mască şi să respecte normele de igienă impuse de guvern. La intrarea în unitățile de învățământ vor exista echipamente de protecție pentru prevenirea infecției cu Covid-19: covoraşe dezinfectante, măşti, soluții dezinfectante pentru mâini.

În fiecare unitate de învățământ va fi dispus un cadru medical care va efectua triajul epidemiologic şi care va acorda îngrijiri pe perioada procesului educațional/de examinare.

Dezinfectarea regulată a suprafețelor

Pentru desfăşurarea în siguranță a procesului educațional, dar şi în perioada examenelor, unitățile de învățământ vor dezinfecta regulat coridoarele şi băile. De asemenea, culoarele, cancelaria şi sălile de clasă vor fi dezinfectate regulat, între schimburi şi după finalizarea programului! La intrarea în băi va fi pus la dispozitie dezinfectant. Băile vor fi dispuse cu săpun, prosoape de hârtie şi hârtie igienică! Băile vor fi dezinfectate regulat, cu substanțe biocide sau pe bază de alcool.

Program mai  scurt pentru  elevi!

Pentru instituțiile de învățământ de pe raza municipiului Bucureşti, va fi obligatoriu să transmită orarele elevilor la inspectorat! Fiecare instituție de învățământ este obligată să stabilească un interval orar de cursuri care nu poate depăşi 2 ore pentru elevii de gimnaziu şi 3 ore pentru elevii de liceu! Orele se vor desfăşura cu un program de pauze decalat. Dacă şcolile se află în situația în care va trebui să-şi desfăoare ore pe două schimburi, la finalul cursurilor clasele se vor igieniza şi va trebui să treacă un interval de o oră până la sosirea altei grupe de elevi.
La sfârşitul programului, elevii vor fi nevoiți să renunțe la măştile primite în acea zi de şcoală. Măştile se vor colecta în spații semnalizate, iar elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea la domiciliu!
La finalul cursurilor, sălile de clasă, holurile, cancelaria şi băile vor fi dezinfectate cu substanțe biocide sau alcool, potrivit normelor de protecție!

Pentru învățământul  superior:

Pentru învățământul superior, în principal, se urmează aceleaşi reguli: trierea epidemiologică, creearea unui traseu delimitat care să respecte distanțarea socială. Studenții şi profesorii vor primi măşti.  Facultățile vor fi obligate să pună dezinfectant la dispoziția studenților. La fel ca în cazul elevilor, ei vor trebui să respecte atât normele de igienă cât şi distanțarea fizică interpersonală, de doi metri.  Suprafețe precum clanțele, pupitrele, etc, vor fi dezinfectate cu substanțe biocide. La intrarea in băi vor avea dezinfectanți. Facultățile vor fi obligate să asigure în băi săpun, dezinfectant, hâtie igienică, prosoape de hâtie sau uscătoare de mâini.

În cazul admiterilor în cadul facultăților, viitorii studenți din care nu au domiciuliul pe teritoriul României, vor trebui să aibă la ei:
1. Declarație pe propria răspundere în care declară că a respectat regimul de izolare impus de lege şi că nu a avut contact apropiat cu o nicio persoană testată pozitiv cu Covid19.
2. Adeverință medicală din care să reiasă că sunt sănătoşi; adeverința va contine informații cu privire la istoricul medical al viitorului student; dacă suferă de boli cronice, afecțiuni respiratorii sau dacă a fost bolnav de Covid-19!

Școlile/înstituțiile de învățământ trebuie să  respecte normele impuse de Guvern!

În municipiul Bucureşti, Direcția de Sănătate Publică va asigura trimiterea de personal în şcoli şi instituții de învățământ!
Conducerile şcolilor/unităților de învățământ vor răspunde de respectarea tuturor normelor impuse de guvern. Pentru nerespectarea lor, ele vor fi supuse legii şi vor fi sancționate!
Odinul legislativ a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, Partea I. Prezentul Ordin, anulează deciziile anterioare ale Ministerului Educației!

Astfel, cu norme stricte, impuse de către autorități se va desfăşura activitatea în unitățile de învățământ preuniversitar şi universitare, în conformitate cu normele stabilite de către Guvern, pentru prevenirea infecției cu Covid19. În acest mod, elevii din anii terminali din gimnaziu, liceu şi facultate îşi vor desfăşura pregătirea sau examenele finale pe care le vor da, pentru încheiera anului de studiu 2019-2020!

În 22 de țări din  UE, școlile se redeschid! Cum arată  situația? Vezi aici