măsurarea temperaturii

Care este părerea juriștilor cu privire la măsurarea temperaturii la intrare în magazin?

"în Știri" by

Care este părerea juriștilor cu privire la măsurarea temperaturii la intrare în magazin?

Metoda prin care paznicul îți măsoară temperatura la intrare în magazin este ilegală, spune avocatul Cosmina Cerva. Însă avocatul Cristian Ene consideră că legea nu este încălcată prin măsurarea temperaturii.

Oamenii nu sunt nici ei prea încântați de faptul să vină un paznic să le măsoare temperatura.

Avocații au păreri diferite cu privire la legalitatea prelevării temperaturii de către agenții de pază sau jandarmi puși la ușa unor magazine, conform Mediafax.

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art.348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru MEDIAFAX.

„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale  este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul.

Alți juriști spun că nu este necesar să ai pregătire medicală pentru a citi cifrele de pe termoscaner.

Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”.

Începând cu săptămâna trecută fiecărui om care intră într-un spațiu public închis îi este verificată temperatura.

Lasă un răspuns

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi