Avantajele carantinei și dezavantajele decarantinării

Iată că am ieșit și din această stare de urgență! Încă ne aflăm într-o perioadă cu restricții multiple, însă măsurile au fost relaxate considerabil. Bănuiesc că majoritatea dintre noi a trecut prin această perioadă ca printr-un calvar. Fără socializare, plimbări, terase și lista poate continua… Care sunt avantajele carantinei și dezavantajele decarantinării?

Există însă și o altă perspectivă asupra lucrurilor ce ni s-au întâmplat în ultima vreme. Carantina are și ea avantajele ei, la fel cum decarantinarea are dezavantaje. În ceea ce urmează, vă vom prezenta opinia noastră cu privire la ele.

Vom începe prin a enumera câteva avantaje ale carantinei pe care eu unul le-am resimțit. Poate că voi nu sunteți de acord – simțiți-vă liberi să vă exprimați părerea în comentarii!

1. Carantina, prin singurătatea impusă, m-a obligat să-mi analizez viața.

În momentul în care stai închis în casă, singur sau cu familia, te deconectezi complet de la zgomotul cotidian care nu-ți dă răgaz să-ți privești atent viața, pentru a o îmbunătăți. Uiți de tine, de nevoile și dorințele tale, de visuri și idealuri, și ajungi, în cel mai rău caz, să funcționezi ca pe o roată de hamster. Îți îndeplinești rutina zilnică fără să ai în minte o finalitate, un scop înalt în slujba căruia să-ți pui energia.

Carantina m-a obligat parcă să fac acest pas spre introspecție. Să port discuții nu cu cei din jur, ci cu mine însumi. Din acest punct de vedere, este un adevărat avantaj. Filosofii recomandă însingurarea voluntară pentru o perioadă de timp. Perioadele de recluziune au binecuvântarea de a-ți oferi timpul și dispoziția necesare să iei o pauză. Să respiri lung și să vezi dacă drumul pe care mergi, poate din inerție, este cel pe care ți-l dorești. Iar, dacă nu, să-l schimbi.

2. Am înțeles care sunt persoanele pe care trebuie să le țin aproape de mine.

Izolarea nu mi-a mai permis să merg la școală sau să ies în oraș, ceea ce poate fi un impediment major pentru păstrarea prieteniei. Din fericire, tehnologia ajută mult în menținerea legăturilor interumane chiar și fără a ne întâlni față în față. Totuși, mi-am dat seama care sunt oamenii cu care vorbesc obligat de context și care sunt cei pentru care aș fi dispus să depun un efort în plus ca să vorbesc cu ei. Prietenii sau cunoștințele mi s-au filtrat ca printr-o sită. Au rămas aproape doar cei care trebuia să rămână. Restul, cu care vorbeam numai fiindcă ne vedeam pe drum dimineața, au plecat de la sine.

3. Am învățat să-mi gestionez singurătatea, să petrec timp de calitate cu mine însumi și să-mi cultiv pasiunile.

Fiind singur, a trebuit să știu cum să fac să nu înnebunesc. Nu tu mall, nu tu parc, nu tu cafenele etc. Singur între patru pereți! Însă acești patru pereți pot fi corăbii minunate de plutire peste nimicurile aparente ale cotidianului. O carte bună, un film de calitate, un jurnal scris cu suflet, o pasiune dezvoltată, toate acestea te pot conduce în locuri mult mai îndepărtate decât te pot ține picioarele. Spațiul fizic nu e totul. Libertatea exterioară nu e, de fapt, libertate. Cea mai de preț este cea interioară. Și știi că ești liber atunci când poți sta izolat două luni fără să mori de plictiseală. Când știi sau încerci să înveți cum să ieși la un suc cu tine însuți, în intimitatea camerei tale, poate citind o carte.

Nu am avut prieteni cu care să mă întâlnesc, dar cărțile, filmele și pasiunile au compensat din plin. Autorii pe care-i citim sunt și ei, într-un fel, oameni cu care ne dăm întâlnire. Și de multe ori e o întâlnire mult mai roditoare decât una simplă, de complezență, cu cunoștințele.

Și, dacă acestea ar fi câteva avantaje pe care situația în cauză ni le-a oferit, există și câteva dezavantaje ale decarantinării.

Pericol?

Astăzi am ieșit la cumpărături, la fel cum fac în fiecare sfârșit de săptămână. Însă, fiind obișnuită cu pustietatea străzilor din ultimele luni, am rămas șocată când m-am trezit în mijlocul unui trafic infernal, alături de mase imense de oameni, care se bucurau de recăpătarea libertății. Aparent, ne este foarte greu să impunem limite, inclusiv atunci când știm că oricând ne putem face rău prin expunerea în faţa altor oameni. Decarantinarea a scos, încă din prima zi, mulți oameni din case, fiecare fiind o posibilă victimă a virusului. Să nu uităm prin ce am trecut…

Decarantinarea ne va reîntoarce la viața noastră aglomerată, însă, mare atenție, să nu uităm cât de greu a fost!

OK, s-a terminat cu marele nostru concediu și cu multitudinea de timp liber de care dispuneam. Am avut răgaz să ne cunoaștem mai bine, să facem introspecții și retrospective, sa învățăm lucruri noi și să ne dezvoltăm pasiunile. Dar acum? Oare am reușit să învățăm cât de importanți suntem sau ne vom cufunda iarăși în muncă și distracție de tot felul? Oare ne vom mai aminti de noi? Decarantinarea ne va reîntoarce la viața noastră aglomerată, însă, mare atenție, să nu uităm cât de greu a fost!

Libertatea de acum: o falsă aparență?

Lucrurile încep sa meargă cât de cât: localurile urmează să-și deschidă porțile, urmate de mai toate magazinele, însă nu toate vor deveni peste noapte ca înainte. Un dezavantaj al ieșirii din carantină apare la nivel psihic, pentru că realitatea nu este așa cum și-o imaginează mare parte dintre oameni, ci este încă ghidată de reguli, pentru că pericolul se află în continuare printre noi. Să învățăm să fim conștienţi, ce a fost mult a trecut!

Ei bine, această carantină a avut multe aspecte pozitive, ne-a făcut să ne analizăm propriul sistem de valori. Ieșirea din carantină, pe lângă posibilitatea de a circula liber, vine la pachet cu câteva dezavantaje, însă important este să fim conștienți de situația în care ne aflăm și să nu abuzăm de lipsa unor legi la fel de stricte ca mai înainte.

Citește chiar aici despre alte avantaje ale carantinei!


Autori: Delia Mușețescu și Robert Grigore Manea

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare