tabloul unei culturi
tabloul unei culturi

Merg pe stradă, prin oceanul de oameni, și văd din ce în ce mai mult tineri cu boxa la maxim, tonalitatea unui Jador sau Guță hrănindu-le orgoliul de șmecheri cu centură roz. Tot mai multe fete cu haine ciudate, decoltate sau mult prea scurte, pe care la prima vedere le-am confundat cu practicantele unei meserii pe care ar fi bine să n-o menționez, colcăie peste tot fără pic de jenă, căci așa e „moda”. Domni supraponderali, nu fac acte de discriminare, să nu înțelegeți greșit, se bulucesc ca hămesiții în supermarketuri, de unde pleacă veseli că au cucerit cele șase sticle de cola și cele paisprezece pungi de chipsuri, asta după ce au împins, blocat și prăbușit vreo trei copii și cinci persoane în vârstă. Până la urmă, acesta este tabloul unei culturi românești degradate…

Clădiri și monumente istorice sau culturale stau gata să se prăbușească în timp ce cluburi noi și blocuri prost amenajate se ridică deasupra, încercând parcă să îngroape amintirile unor timpuri vechi. Să mai spun cum și bibliotecile au rămas relicve date uitării, ale căror pereți sunt gata a fi umpluți de iederă și mărăcini?

Sună trist, nu? Și totuși acestea sunt imaginile clasice apărute în România.

Ce se întâmplă cu noi? Cu cultura din țara noastră?

Aceasta pare să moară încetul cu încetul. În loc de muzică clasică sau poate ceva pus pentru sine în căști, Salam sau Ciorbă intensifică zgomotoasa atmosferă a orașelor prin undele lor muzicale. Acestea provin dintr-o boxă al cărui volum nu poate fi oprit deoarece specimenele ce o folosesc ar părea să aibă mici probleme cu auzul, sau poate cu egoul care zbiară după atenție ca un plod de cinci ani după acadea.

Te avertizez încă de pe acum, dacă vei încerca să-i oprești, aceste exemplare speciale vor începe a copia comportamentul unor maimuțe, țipând ceva complex în mintea lor. S-ar putea traduce ca motivele pentru care pe ei nu-i interesează de ce le spui tu și cum ei vor face ce vor dori, evident piperând dialogul cu celebrele „să-mi….”, „să-ți iau familia în….”, „dute-n….”. Da! Ce exemplare minunate!

Și înainte să spuneți „Țiganii!”, țin să vă spun pe față că acest comportament se întâlnește din ce în ce mai mult în rândul tinerilor, acesta neselectând o etnie.

Află care este motivul din cauza căruia cultura românească muzicală se înrăutățește pe zi ce trece chiar aici!

Nu vă puneți mâinile în cap, nu încă! Stați înainte să vă spun câte ceva despre niște lumi în dispariție!

Faceți un experiment alături de mine, dar asta odată ce sunteți liberi de a ieși afară. Mergeți pe stradă și întrebați tineri cât și oameni ceva mai în vârstă, să nu discriminăm pe nimeni, când au fost ultima oară la o bibliotecă sau când au citit o carte. Cam câți s-au uitat la voi ca la o persoană evadată din ospiciu? Și să spunem că unii chiar v-au și răspuns… Ce minunat! La câți ani-lumină au citit o carte? Evident, poate veți mai găsi ceva excepții… Ce bine ar fi! Sfat profesional: Nu mergeți să-i întrebați pe cei înconjurați de aura lui Guță, se poate să fiți lapidați cu semințe!

Da, deci acestea sunt câteva din lucrurile care se petrec în acest teritoriu straniu si care degradează tabloul unei culturi atât de frumoase ca cea românească. Destul de trist cum cultura pare să piardă bucăți și bucăți din ea, lăsându-le undeva prin trecut. Ce ar face oare oamenii geniali ai României, cetățenii din lumea culturii, acum morți, dacă s-ar trezi din ceasul vecilor și ar avea șansa să vadă cum a evoluat dragostea de cunoștințe în lumea noastră?

Autor: Edmond Ciprian