Cum decurge un proiect Erasmus+ în perioada liceului?

Programul Erasmus+ este un program al Uniunii Europene care constă în educarea și formarea tinerilor din toată Europa.

Când a început și cu ce scop?

Programul Erasmus a fost înființat în anul 1987. La început participau 3000 de studenți din 11 țări. Erasmus+ este noul program, care înglobează activități de educație și formare (a început în luna ianuarie a anului 2014). Acesta a avut în 2017 un număr de peste 9 milioane de participanți de toate vârstele din 33 de țări din toată lumea, dezvoltând astfel operațiuni de strategie și mobilitate.

Organizarea proiectului

Pot să aibă loc mai multe proiecte în același timp. Se aleg câteva țări participante. În funcție de numărul de școli participante, atâtea proiecte efective sunt. Fiecare școală trebuie să fie gazdă în cadrul proiectului. Echipele sunt alese în funcție de contribuția pe care o au elevii în cadrul proiectului la etapa pe școală (planșe, proiecte, etc.). Pentru a te înscrie trebuie să depui un CV Europass și să fii prezent la un interviu prin care să demonstrezi că ești vorbitor de limba engleză. Fiecare program este bazat pe o temă, iar fiecare schimb de experiență din partea școlilor în cauză trebuie să vină cu ceva original.

Desfășurarea proiectului

Un schimb de experiență durează aproximativ o săptămână (plus/minus o zi). În primele 4 zile, școala gazdă organizează un orar cu activități pe tema proiectului și îndrumă tinerii să interacționeze. Întâlnirile sunt în săli mari, unde se desfășoară prezentări, iar fiecare echipă își expune tema într-un mod cât mai creativ. De exemplu, pot avea loc dezbateri pe teme asemănătoare cu cea dată.

Am rugat doi dintre participanții unui proiect Erasmus+ să ne povestească experiențele lor. În cele ce urmează veți putea citi despre impactul pozitiv pe care îl are acest proiect asupra tinerilor, amintirile inedite care merită povestite și prieteniile legate pe parcursul unei săptămâni:

„În urmă cu aproximativ un an am participat la primul meu Proiect Erasmus, pe meleaguri poloneze. Mai exact, într-un orășel tăcut și liniștit numit Rumia, în apropierea unui oraș care poartă-n spate peste 1 000 de ani de istorie, Gdansk, cunoscut și sub denumirea germanică, Danzig. Mica aventură, care a durat doar o săptămână, s-a dovedit a fi o experiență unică, pe care o recomand tuturor celor care au ocazia să participe în acest proiect.

Dacă vrei să afli mai multe despre rolul Poloniei în Uniunea Europeană, dă click aici.

Cândva între miezul nopții și ora de aur a dimineții, șoferul microbuzului ne anunță că am ajuns în Rumia. Extenuat în urma celor două zboruri din acea zi, mă clatin greoi și reușesc să îmi păstrez echilibrul în timp ce părăsesc microbuzul. Ceilalți șapte membri ai delegației din România bâjbâie asemenea mie în jurul compartimentului de bagaje, în timp ce gazdele noastre entuziasmate ne atacă pe rând cu îmbrățișări calde de bun-venit, arme potrivite împotriva frigului baltic. Odată cazat într-un apartament care îmi aduce puțin aminte de cel de acasă, un somn strașnic îmi permite să îmi recapăt energia pentru programul zilei de luni.

Activitățile organizate de către școala care găzduiește această ediție a proiectului încep dimineața devreme.

Pentru prima dată, toți participanții se află în aceeași încăpere. Discursuri, prezentări, ochi care sclipesc de curiozitate și nerăbdare, dar și priviri pline de nesiguranță, deserturi mai mult sau mai puțin tradiționale, repartizări pe echipe, dificultăți de exprimare, strângeri de mână, zâmbete și râsete. Treptat, tensiunea inițială este înlocuită de un sentiment general de prietenie și activitățile pot începe. Evenimentul meu preferat a fost cel la care am aflat că particip cu cinci minute înainte de a începe: o dezbatere între două echipe formate din câte patru membri din țări diferite pe tema securității cibernetice, a pericolelor și a beneficiilor aduse de către internet. Din fericire, prima dezbatere la care am participat a fost și prima pe care am câștigat-o.

În zilele pe care nu le petrecem la școală, un autocar ne face turul regiunii. Astfel, trecem cu ușurință de la păduri dese, scăldate-n verde-ntunecat, la plaje argintii ce suferă nebunia Mării Baltice, și la străzi fermecătoare din orașe precum Gdansk sau Sopot, cu o arhitectură ce îmbină vechiul și noul într-un mod atât de viu și colorat. Peste toate însă se aruncă zilnic teribilul vânt nordic care nu pare să îi afecteze pe polonezi, în ciuda intensității sale. Premiile oferite celor ce înfruntă clima sunt pe măsura severității acesteia: muzee de chihlimbar, catedrale impunătoare, temnițe și turnuri medievale, cazemate subterane – veteranele celui de-al Doilea Război Mondial – și multe altele.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre influența lui Hitler în această zonă a Europei, click aici.

Atât la școală, cât și în afara ei, sunt însoțit de gazda mea, Mike, care a devenit între timp un prieten foarte bun.

Printre altele, Mike este un ghid excelent, din toate punctele de vedere. În doar câteva zile, învăț informații și curiozități despre Polonia și despre regiunea care înconjoară orașul Gdansk, reguli de pronunție și jocuri de cuvinte, obiceiuri, muzică, politică și mai ales istorie. De asemenea, poloneza devine limba pe care sunt obișnuit să o aud în jurul meu, chiar dacă nu înțeleg mai nimic din ce se vorbește.” – Vencsel Victor Mihai

„Pentru mine, Erasmus a fost cea mai mare oportunitate din viață. Am întâlnit atât de mulți oameni fantastici și am avut șansa de a îmi deschide mintea în fața unor culturi noi, pe care nu le-am putut experimenta în trecut. Mulțumită acestui program viața mea s-a schimbat. Acum am mult mai multă încredere în mine privind călătoriile în străinătate și ideea de a locui într-o altă țară, știind la ce să mă aștept. M-a motivat să învăț limbi noi la care nu m-aș fi gândit niciodată, precum limba turcă sau limba română. Familia mea a fost de asemenea implicată, păstrează legătura cu părinții lui Victor, mulțumită cărora am reușit să ne întâlnim cu ocazia unor evenimente speciale, cum ar fi Anul Nou, și ne-am petrecut timpul în compania unor oameni grozavi.” – Michał Dobrzeniecki (gazda lui Victor)

Autori: Vencsel Victor Mihai și Uifelean Aurora Sofia

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare