stereotipuri
stereotipuri

Nu ne-am născut pentru a fi personajele unui roman de aventuri, ci pentru a ne scrie propria poveste. Încercăm să ne croim propriul drum în viață, transformând fiecare zi într-o nouă provocare. Din motive precum lipsa banilor, a timpului sau a energiei, oamenii nu reușesc să pășească dincolo de granițele acestei țări. Mulți dintre noi nu reușesc să facă ocolul Pământului nici într-o întreagă viață de om, darămite într-o perioadă de 80 de zile, precum personajul unei cărți. Deși Jules Verne poate te așteaptă și acum să-l iei de pe raft, eu te invit să faci această călătorie plină de stereotipuri împreună cu mine. Ce zici, ți-ai pregătit pașaportul?

Te rog să mă scuzi, am uitat că încă suntem în România, o țară în care birocrația merge ca naiba.

După ce ai îmbătrânit de la atâta așteptat, să mă anunți. Vreau să te ajut să îți faci bagajul ăla de 3 ori mai mare decât tine, în care numa’ Dumnezeu știe ce pui și cum de îți încap toate. Să nu uiți totuși că mergem să vizităm țări mai respectate. Țări în care oamenii nu fac grătar la primul fir de iarbă pe care-l văd. Țări în care lumea chiar se obosește să păstreze curățenia. Țări în care poți lăsa usturoiul acasă. Nu trebuie să îți mai fie teamă că te vei întâlni cu Dracula sau cu alți vampiri la miezul nopții. Știu că am spus să lași usturoiul acasă, dar nu intra în panică. Poți avea oricând o cină copioasă, așa cum îți place ție. Ia și îmbucă niște pâine bună cu o bucată de slănină, ceapă și câteva roșii.

Nu te teme, călătoria noastră nu se termină aici, ci, dimpotrivă, abia acum începe.

E momentul să ne lăsăm ghidați de mirosurile îmbietoare a zeci de feluri de paste și pizza. Ne aflăm în teritoriul unei cizmulițe din partea de sud a continentului Europa, unde oamenii sunt cunoscuți ca fiind adevărați adepți ai modei. Aceștia îți vor prezenta o gamă largă de articole vestimentare, în frunte cu magazine precum Dolce & Gabbana, Versace sau Gucci. Mă întreb, cât de în siguranță va fi buzunarul tău în acest teritoriu? Deși înțeleg că vrei să mergi la cumpărături, te-aș sfătui totuși să îți păstrezi câțiva bănuți în buzunar.

Ai ocazia de a degusta unele dintre cele mai calitative vinuri din lume. Zone precum Toscana, Sicilia sau Umbria sunt printre cele mai renumite când vine vorba de tipurile de vin, fie că e vorba de un vin alb sau unul roșu. Lăsând poftele lumești deoparte, Italia este o țară care merită admirată nu doar cu ochii, ci și cu sufletul. Sunt sigură că o plimbare printre aleile de poveste, printre micile cafenele și restaurante îți va rămâne adânc întipărită în minte. Ai grijă însă pe timp de noapte, nu știi niciodată când poți deveni ținta mafiei. Sau, cine știe? Poate vei pune ochii pe unul dintre acei bărbați pasionali în dragoste, despre care ai tot auzit atâtea.

Acum că am găsit bărbatul ideal, e timpul să căutăm și o femeie pe măsură.

Franțuzoaicele sunt o alegere de top, fiind mereu fermecătoare și având o eleganță aparte. Sunt la un pas distanță de multe delicatese ale patiseriilor, dar în ciuda acestui fapt, kilogramele în plus nu își spun cuvântul. Deși francezii sunt cunoscuți drept oameni aroganți și îngâmfați, aceștia fac lucrurile cu moderație. Din păcate, moderația nu îi salvează când vine vorba de relaționarea cu străinii. Sunt limitați la propria limbă și refuză să învețe ceva ce nu le aparține, devenind astfel persoane foarte izolate și inadaptabile. Dacă ai șansa să vizitezi marele oraș al iubirii, nu îți uita dicționarul acasă. Și… de preferat, nici săpunul. Se crede că francezii sunt neîngrijiți, poate chiar mizerabili din când în când. Însă unde este oare limita dintre prejudecată și adevăr?

Vrei să descoperi mai multe despre diferențele dintre noi și ei? Click aici!

Poate vom afla acest lucru pășind dincolo de încă o graniță, intrând în teritoriul Germaniei.

Cum sunt oamenii aici? Sunt atât de bădărani și lipsiți de simțul umorului pe cum spun nenumăratele stereotipuri? Sau o bună parte dintre ei sunt încă în rolul unui Făt-Frumos cu păr blond și ochi albaștri? Mari iubitori ai regulilor, își fac treaba cu minuțiozitate și sunt considerați printre cei mai puternici și bogați oameni ai lumii. Cum după faptă, și răsplată, neamțul se delectează cu o halbă de bere rece. Aceștia nu sunt pasionați doar de diferitele tipuri de bere, ci și de diferitele tipuri de mașini, cât mai scumpe dacă se poate. Deși limba pe care o vorbesc este complet lipsită de gingășie, oamenii sunt exact opusul. Aceștia iubesc din toată inima, punând atât membrii familiei cât și animalele de companie pe primul loc.

Din păcate, noi ne-am îndepărtat mult de primul loc vizitat, ajungând în schimb la sfârșitul călătoriei noastre. A fost o călătorie plăcută, plină de peripeții, în care mă bucur că m-ai acompaniat. Ai trecut prin câteva țări și te-ai întâlnit cu locuitorii acestora. Oare sunt toți așa cum i-ai cunoscut tu sau sunt mult mai mult decât ce se vede la suprafață? Stereotipurile vor exista întotdeauna, însă aparențele pot fi înșelătoare. Depinde de tine să afli unde e diferența dintre prejudecată și adevăr.