starea de alertă
starea de alertă

Începând cu data de 14 Mai, ora 00.00, starea de urgență a expirat și  s-a intrat în  starea de alertă! Odată cu  starea de alertă, vor avea loc schimbări!

Se  vor deschide magazinele cu intrări exterioare!

Cabinetele Stomatologice își  vor relua activitatea! De asemenea, saloanele de înfrumusețare se vor redeschide și ele!

Zborurile vor rămâne suspendate pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Deasemenea, transportul rutier internațional de persoane prin servici regulate și internaționale se suspendă până în 1 iunie 2020.

De azi, 15 mai, avem liber la activitățile sportive, dar și la slujbele religioase, cu condiția ca ele să se desfășoare în exteriorul bisericilor, cu  respectarea normelor  impuse de autorități!

Deși  am intrat în starea de alertă, încă ne confruntăm  cu Covid-19! De aceea, se recomandă să  avem  foarte mare grijă!

Într-o  ședință  de presă, Președintele Iohannis a anunțat că, de astăzi, 15 mai, românii vor fi obligați:

  • Să poarte măști chirurgicale în spațiile închise și în mijloace de comun;
  • Să respecte regulile de igienă, să-și dezinfecteze mâinile și să  se spele pe mâini cât mai  des! În  special,  atunci  când ajung  acasă,  după o  activitate care s-a desfășurat în loc aglomerat;
  • Să păstreze distanța socială între persoane de 1,5 metri (două brațe).

Odată  cu  expirarea stării  de  urgență, românii pot circula liber în orașul în care se află! Este necesară declarația pe propria răspundere doar atunci când cetățenii  de deplasează între  orașe!

 Se pot primi în continuare amenzi!  Ele  pot porni  de la 500 de lei și pot ajunge la 2.500 Conform Digi 24, autoritățile pot în  continuare să restângă circulația!

De asemnea, activitățile precum mitingurile sau concertele, pot fi în  continuare interzise de autorități! 

Terasele și restaurantele rămân în continuare închise!

Conform Gândul, în ultima declarație de presă  a CNSU de azi noapte, s-a anunțat că activitatea restaurantelor,  a cafenelelor rămâne în continuare închisă! La fel  ca până  acum, rămâne acceptată  doar activitatea în genul takeaway sau livrare la domiciliu!

Tot închisă rămâne în continuare activitatea centrelor comerciale de peste 15. 000 de mp. Este permisă  doar activitatea magazinelor care au intrări exterioare sau care asigură livrări la domiciliu,  din activități precum comerțul  cu bunuri electrocasnice, alimentare, optice sau de uz veterinar!

Se vor redeschide parcurile pentru public, dar nu și locurile de joacă pentru copii.

Norme stricte și schimbări în starea de alertă! 

La intrarea în incinta instituțiilor publice, tuturor persoanelor li se va lua temperatura! Astfel, cetățenii care au temperatura mai mare de 37.5 grade nu vor avea voie să intre în instituțiile publice! Celor care au temperatura mai mică  decât pragul de 37.5, li se va permite accesul, însă cu  respectarea anumitor norme! Ei vor trebui să păstreze o  distanță interpersonală  de 2 m; Se impune ca angajaților să  li  se stabilească un program  de lucru  decalat. Lor trebuie să li  se asigure norme precum  controlul temperaturii, posibilitatea de a-și  deznifecta mâinile și amplasarea unor panouri  desprărțitoare în cazul în care birourile nu  au și  se află față în față! 

În domeniul sănătății, se reia activitatea spitalelor! Ambulatoriile se redeschid! Pentru consultații este necesară programarea prealabilă! De asemnea, în  spitalele care nu  sunt afectate de Coronavirus se fac din nou internări! 

Începând cu 15 mai sunt permise deplasările în interiorul localității cu respectările normelor. Nu mai trebuie declarația pe propia răspundere.

Cei care vor să iasă din localitate o vor putea face doar pentru urgențe și vor avea nevoie de declarația pe propie răspundere.

Printre motivele pentru care se pot deplasa românii în alte localității se numără și acestea: deplasarea în  scop  agricol; în pentru realizarea comerțului; în scopuri umanitare sau  voluntariat.  Se acceptă  deplasările cu scopul îngrijirii de orice fel  a unui membru de familie sau în cazul unui  deces! De asemnea, sunt permise ieșirile din orașul  de domiciliu, cu  scopul  de a efectua controale medicale, deplasare pentru comercializare de produse agroalimentare de către producători agricoli, deplasare pentru îngrijirea unei proprietăţi din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi.

Conform spuselor Ministrului Sănătății, perioada de relaxare trebuie bine gestionată!

Se anunță evaluarea ei și stabilirea unor noi măsuri, după un termen de 14 zile! 

Marcel Vela: Vreau să spun că principalul nostru scop e protejarea sănătății populației. Doar împreună putem reuși. Trebuie să fim cu toții responsabili. Vă dorim multă sănătate!

Află care sunt explicațiile judecătorului Cristi Danileț, chiar aici!