starea de alertă
starea de alertă

Astăzi, 14 mai ora 24:00 România iese din starea de urgență! De mâine, 15 mai se intră în starea de alertă pentru cel mult 30 de zile.

Judecătorul Cristi Danileț a oferit mai multe explicații despre această lege, lucruri pe care trebuie să le luăm serios în considerare:

Legea cadru a stării de alertă este gata de publicare. După ce apare publicată în M.Of. va intra în vigoare în a treia zi spre a patra zi la ora 00.00. Ea trebuie urmată de o Hotărâre de Guvern care să declare starea de alertă şi de ordinele miniştrilor pentru a ne arăta regulile de conduită în diverse sectoare de activitate.

Ce este starea de alertă? Răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc.

Cine instituie?

Guvernul prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne. Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, trebuie încuviințarea Parlamentului, care poate modifica hotărârea.

La ce nivel se declară?

La nivel local, județean sau național.

Pentru cât timp se ia?

Pentru cel mult 30 de zile. Se poate prelungi.

În ce constă?

Măsuri temporare și, după caz, graduale, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale. Se arată în Hotărârea de Guvern.

De ce se iau?

Pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății.

Cum obţin documente oficiale în această perioadă?

Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice precum și de entitățile private autorizate se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile (10 zile pentru dovezi de conducere) de la încetarea acestei stări.

Trebuie să purtăm mască?

Da, dacă se decide prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne. O vom purta în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Trebuie triaj la intrarea în instituţii?

Da, dacă se decide prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne. La intrarea în sediul instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici și profesioniștilor se face triajul epidemiologic (prin termometru non contact) și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.

Putem munci de acasă?

Dacă angajatorul dispune asta, cu consimțământul angajatului.

Ce va fi la locul de muncă?

Dacă sunt mai mulţi de 50 de salariaţi angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, fără acordul salariatului.

Ce fac părinţii ce au copii şcolari?

Prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, se aplică până la finalizarea cursurilor anului școlar

Ce fac copiii?

Prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a copiilor se pot suspenda. Unităţile de învăţământ organizează activităţi în mediul online.

Ce fac sportivii?

Cantonamentele, competiţiile, antrenamentele se vor desfăşura în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.
Cetăţenii pot face sport? Da, în parcuri sau baze sportive ale primăriei.

Vom putea merge la film sau la bibliotecă?

Da, potrivit ordinului comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Vom putea merge la biserică?

Numai în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne.

Pot fi amendat?

Amendă de la 1000 lei la 5000 lei dacă nu respecţi măsuri de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu, dacă participi la întruniri sau adunări în locuri interzise, dacă mergi în locuri sau la ore interzise. Amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru părăsirea localităţii aflate în carantină.”

Ești elev în pragul Bacalaureatului? Află de aici deciziile luate din cauza pandemiei.