SUA
SUA

SUA și UE relaționează de mai bine de 60 ani, înțelegerea celor două începând oficial în 1953, când ambasadorii Americii au vizitat Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (C.E.C.O.). S-au bucurat de o relație nu prea tumultoasă, având însă anumite tensiuni care au amenințat puternic viitorul celor două. Relația dintre puteri începe să se clatine ușor, ușor, totuși, nu atât de tare încât să fie vorba de o ruptură permanentă.

Comerțul

A fost una dintre cele mai importante neînțelegeri ale puterilor și, totodată, una care continuă să se mențină pe picioare și în prezent. De-a lungul timpului au existat mai multe tensiuni pe plan comercial, dar odată cu alegerea noului președinte al Americii, Donald Trump, au început să apară dispute mai serioase care amenințau să pericliteze legăturile reciproce.

Totul a început în 2018, când Donald Trump a anunțat impunerea unor noi taxe în importul oțelului și al aluminiului provenit din UE. Bruxelles a reacționat pe măsură, declarând că această decizie este inacceptabilă și incompatibilă cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Cele două mari puteri economice nu sunt pe aceeași lungime de undă, așadar, nu se pot baza pe o negociere la momentul de față. Europenii sunt precauți în redundantul conflict și interzic transportul unor anumite alimente, dar nu rup alianța cu SUA.

Iran

Recentul conflict dintre Iran și Statele Unite, când generalul iranian Quassem Soleimani a fost ucis într-un raid din Irak, a reprezentat poate una dintre cele mai mediatizate lupte dintre SUA și UE. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a tras la răspundere europenii, care, în concepția sa, „nu au fost destul de utili“. Acesta susține că a luat contactul cu liderii lumii pentru a se consulta cu ei și pentru a le explica ce vor face.
Liderii UE nu au fost cooperanți și, potrivit lui Pompeo, aceștia trebuie sa înțeleagă că americanii au salvat vieți nu numai în Europa, ci în toată lumea.

Cu toate aceste conflicte tensionate între cele două puteri și cu atacul mai mult sau mai puțin indirect al americanilor, șeful diplomației europene susține că „este hotărât să continue să-şi joace pe deplin rolul de coordonator şi să menţină unitatea participanţilor rămaşi pentru a sprijini acordul şi deplina sa aplicare de către toate părţile“.

Tehnologia 5G

Ultima, dar nu cea din urmă, tehnologia 5G a provocat o adevărată luptă politică între SUA și China, Europa fiind afectată în mod direct. O tehnologie aparent nevinovată și dorită de toate țările a creat diverse controverse în ceea ce privește compania care se va ocupa de aceasta.

Totul a început de la refuzul categoric al lui Donald Trump de a lăsa compania Huawei să se ocupe de implementarea noii tehnologii pe teritoriul american. Președintele a acuzat această firmă de spionaj în urma legăturii sale directe cu guvernul chinez.

Pe de altă parte, Europa a fost lovită din plin de acest conflict, deoarece presiunile venite din partea SUA aveau ca scop luarea exemplului american de către UE. Comandantul NATO a mers însă mai departe și a amenințat țările europene că, dacă nu acționează conform SUA, vor avea restricții în ceea ce privește informațiile despre Alianță. Europa era silită să aleagă în conformitate cu SUA, dar s-a menținut pe poziții de neutralitate și și-a cântărit toate opțiunile.

În ianuarie 2020, UE a decis că Huawei se va ocupa de tehnologia 5G

Lucru care afectează relația cu SUA și intră astfel într-o luptă directă cu puterea. Cu toate că președintele Donald Trump a încercat într-un mod mai mult sau mai puțin plăcut să schimbe decizia UE, puterea a făcut contrariul.

Problema este în desfășurare și nu pare să se găsească o rezolvare în următoarea perioadă. Cu toate acestea, puterile acționează într-un mod diplomatic, încercând să mențină buna relație dintre ele și să se ajute reciproc în lupta împotriva virusului ce a afectat întreaga planetă.

„Suntem precum un cuplu căsătorit în care partenerii au îndoieli unul despre celălalt. Dar, la finalul zilei, vom rămâne căsătoriți și vom face această căsătorie să funcționeze și să fie mai puternică. Suntem foarte optimiști în legătură cu partenerii și prietenii noștri din UE.“

Replica ambasadorului SUA în UE este una absolut genială

Ideea sa de a compara relația dintre cele două puteri cu un cuplu căsătorit este o metaforă gândită cu gust și cu scopul de a dezvălui sub altă formă intențiile președintelui american.

Relația dintre cele două puteri pare să se clatine din ce în ce mai mult pe zi ce trece, dar, așa cum spune și Gordon Sondland, totul se poate rezolva dacă puterile sunt dispuse să coopereze și să lase una de la alta. Ca într-o căsnicie, comunicarea, respectul și înțelegerea sunt cheile care pot aplana conflictele. Dacă cele două mari puteri aleg să facă aceste lucruri, relația va funcționa, dacă nu, totul se poate nărui în orice moment.

Află mai multe despre Europa chiar aici!

Autori: Lorena Elena și Hanife Catalbaș