starea de alertă
starea de alertă

A fost anunțată astăzi trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă! Într-o ședință de guvern recentă, s-a discutat despre expirarea stării de urgență și trecerea la o stare de alertă. Conform Mediafax, ședința a fost condusă de Premierul Orban, care, de asemenea, anunță că preia conducerea Comitetului Național pentru situații de urgență,  alături de Marcel Vela, Ioan Ștefan și Raed Arafat.

În ședința de Guvern de astăzi se anunță trecerea de la starea de urgență la cea de alertă: „Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara stare de alertă, în cadrul situației  de urgență generate de epidemia de Coronavirus!” 

Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, vor fi instituite toate măsurile necesare pentru a fi protejate viața și  sănătatea populației! Măsurile vor fi obligatorii și vor fi stabilite în baza OUG21/2004 care reglementează modul în care se procedează punerea în aplicare a stărilor de urgență, declarate de către autoritățile responsabile. În baza OUG21 este concepută o reglementare clară, privind starea de alertă: „Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru  a face față în continuare provocării impuse de epidemie!”, declară Ludovic Orban, în ședința de azi!

Noi norme odată cu starea de alertă?

Toate măsurile necesare vor fi  adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență! În ședința de Guvern, Ludovic Orban  face apel  la Miniștrii din mai multe domenii și solicită impunerea de reglementări clare, care au ca scop protejarea populației, care se întoarce în câmpul muncii: „Vă solicit tuturor Miniștrilor că, alături de Institutul Național de Sănătate Publică (…) să hotărâți norme de sănătate și securitate a muncii, atât pentru sectoare în care nu au existat și este necesară impunerea lor, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile!”

Regulile din cadrul transportului public, cele privind funcționarea spațiilor comerciale, a hotelurilor sau frizeriilor, au nevoie de schimbări!

În domeniile în care se ridică  restricțiile, trebuie intervenit cu norme care prevăd sănătatea și siguranța populației: „Este vorba despre toate activitățile în care se ridică restricțiile și în care este necesară o reglementare foarte serioasă a  măsurilor de sănătate  publică, pentru protejarea cetățenilor români!”, după cum declară Ludovic Orban!

Odată cu starea de alertă, se schimbă și conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență!

Tot în ședința de azi, Ludovic Orban anunță că va trece la conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență! Alături de alți trei vicepreședinți, el va lua horărâri în ceea ce privește luarea deciziilor viitoare de către Comitet: „Alături de MAI, am luat  decizia ca, pentru a întări autoritatea Comitetului Național pentru Situații  de Urgență (…) să îmi asum, în calitate de Prim-ministru, conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, secondat de trei vicepreședinți: Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, de Ministrul lucrărilor Publice, Dezvoltării și Adminitrației, precum și de șeful DSU, Raed Arafat”.

Românii sunt rugați să  respecte măsurile instituite de autorități!

Românilor li se reamintește să fie în continuare responsabili și să respecte măsurile impuse de autorități! De asemenea, ele au ca scop apărarea sănătății!Fiți în continuare responsabili, respectați toate măsurile instituite de autorități! Ele nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, viața și de a vă feri de riscul de infecție cu Covid-19!”, transmite Premierul Ludovic Orban, în ședința de Guvern defășurată astăzi, după ora 11!

Citește aici  măsurile impuse pentru 15 mai!