Turismul în Europa
Turismul în Europa

Turismul în Europa se va relua în iulie, anunţă cei de la cea mai mare agenţie de turism europeană! Turismul va reveni cel mai târziu în 2022 la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii pandemiei de Coronavirus, estimează Directorul General al celui mai mare turoperator european. Tot el spune că vacanţele europene se vor relua în iulie, conform Agerpress.

„Cred că în 2022, cel mai târziu, vom vedea o redresare completă a turismului”, a dat asigurări Fritz Joussen, şeful TUI, cel mai mare turoperator european. TUI continuă să aibă propria afacere în domeniul aerian, dar compania probabil va fi diferită în viitor, verificând dacă ar trebui să deţină sau să ia în leasing aeronave în plus faţă de câte companii aeriene operează acum, a explicat şeful TUI.

„Vânzarea tuturor companiilor aeriene cred că probabil nu ar fi realistă. În urmă cu trei ani aveam şase companii aeriene, acum avem trei. Este bine să avem trei? Acestea sunt argumentele pe care trebuie să le dezbatem”, a afirmat Fritz Joussen.

Comisia europeană se pregăteşte să prezinte miercuri recomandările care sunt destinate să salveze sezonul turistic estival, prin stimularea statelor membre, pentru a redeschide progresiv frontierele interioare pe care le-au deschis, conform unui document consultat de AFP. Tot conform acestui document, Executivul comunitar insistă asupra necesităţii ca redeschiderea să se facă în „mod concentrat”, „cât mai armonios posibil” şi „non-discriminatoriu”. Având în vedere faptul că este la latitudinea statelor să decidă ridicarea controalelor şi a restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea de Coronavirus, acestea fiind simple recomandări din partea Comisiei Europene.

Măsuri preventive pentru turismul în Europa

Bruxelles-ul susţine că, atunci când ţările sunt într-o situaţie epidemiologică comparabilă şi au adoptat aceleaşi măsuri preventive, ele trebuie să fie tratate în acelaşi mod, după spusele AFP. Un exemplu elocvent, dacă Austria decide să îşi deschidă frontierele cu Germania, ea trebuie să facă acelaşi lucru şi pentru frontierele cu Cehia, dacă această ţară este într-o situaţie comparabilă cu Germania. La fel, când două ţări îşi deschid frontierele, trebuie să facă acest lucru pentru toţi locuitorii acelei ţări, indiferent dacă au sau nu naţionalitatea statului respectiv.

Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să ia deciziile pe baza unei evaluări a situaţiei sanitare din fiecare ţară şi să comunice între ele, conform digi24. Această restabilire a liberei circulaţii în cadrul spaţiului Schengen este crucială pentru turismul european, un sector responsabil pentru 10 % din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE. În Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, această proporţie este chiar mai mare şi dacă turiştii nu vin în vacanţă, situaţia economică a acestor ţări s-ar putea agava.

Vrei să afli în ce stare se află turismul la noi? Vezi  aici!

Autor: Amalia Buculei