bacalaureatul
bacalaureatul

  Vești noi pentru elevii claselor a 12-a din Republica Moldova! În urma declarației facute de Igor Șarov, ministrul Educației, sesiunea de Bacalureat 2020 va fi anulată din cauza pandemiei de Coronavirus!

    Potrivit Moldpres, declarația a fost făcută miercuri, 13 mai, de către ministrul educației în urma unui briefing de presă. În acest context, Igor Șarov a declarat că diplomele de absolvire vor fi eliberate în urma mediilor anuale obținute pe perioada liceului. Acestea vor avea aceiași valore juridică, indiferent că elevii doresc să își continue studiile în Republica Moldova sau în străinătate: ,, Diploma de Bacalaureat va avea aceiași valoarea juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țara și peste hotare, în cazul emiterii unei hotărâri de Parlament corespunzătoare. Data obținerii diplomei nu va depăși 5 Iulie 2020.

     Printre altele, ideea anulării sesiunii de Bacalaureat a fost estimată ca fiind cea mai potrivită în contextul actual al acestei pandemii, mai ales pentru ca riscul de contaminare s-ar diminua. ,,Alte scenarii au fost construite în funcție de data revenirii elevilor în sălile de studii, care este una imprevizibilă.”, a spus Igor Șarov.

     În ceea ce privește părerea ministrului, el consideră că sănătatea este prioritară. Totodată, afirmă ca susținerea examenului reprezintă un risc major, atât pentru cei care îl susțin, cât și pentru cadrele didactice care îi supraveghează: Echipa Ministerului Educaţiei îşi asumă o perspectivă realistă, bazată pe date şi dovezi în abordarea situaţiei curente, fiind concentrată pe axioma că în toate acţiunile sistemului educaţional urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor şi cadrelor didactice şi anume evitarea contaminării cu coronavirus”.

     Referitor la desfășurarea Examenelor Naționale, Parlamentul Republicii Moldova nu a luat încă o hotărâre, ideea fiind discutată în ședința de Guvern de miercuri, 13 mai: ,,Astăzi în şedinţă de Guvern vom propune proiectul de lege cu privire la anularea organizării şi desfăşurării examenelor naţionale pentru anul de studii 2019-2020, ce urmează să fie aprobat de Parlamentul Republicii Moldova”.

     Între timp, preșcolarii, elevii și studenții din Republica Moldova sunt încă în regim de carantină, și își continuă lecțiile în mediul online. De asemenea, MECC a anunțat ca elevii claselor a 9-a și a 4-a vor fi scutiți de testele și examenele naționale, iar anul de studii 2019-2020 se va încheia pe 29 mai ,,de la distanță”.