Europa
Europa

Știm cu toții că Uniunea Europeană oferă foarte multe posibilități de dezvoltare, atât pe plan profesional, cât și artistic. Ai șansa de a te face remarcat prin ceea ce-ți place și te reprezintă, cu studii în domeniul ales. Toate acestea în diferite țări membre, la orice facultate din Europa, modul de admitere variază de la facultate la facultate.

Acum, de ce te-ai înscrie la o facultate din afară?

Ai posibilitatea de a cunoaște oameni, obiceiuri, de a-ți fixa o limbă străină, poate găsești un job super ofertant. Plus, dacă reușești să-ți pui în valoare atuurile, de ce ești în stare și ai o dorință puternică de dezvoltare, clar te vei face remarcat. Un lucru trebuie foarte bine punctat când este vorba despre cursuri în alte țări: diferența de culturi. Dacă te cunoști pe tine, sigur îți vei alege locul cel mai potrivit. Poate dorești ceva în partea nordică, spre exemplu Danemarca și Suedia, unde studiile sunt gratuite, putând să intri pe baza dosarului. Sau poate preferi o țară mai vestică, cum ar fi Olanda, care este în topul celor mai bune sisteme de învățământ. Franța are sisteme de admitere asemănatoare cu cele de la noi. Cei mai mulți aleg Marea Britanie, deoarece oferă resurse financiare pentru parcurgerea studiilor.

Pe lângă posibilitatea de a studia în străinătate

Există și alte modalități prin care oamenii se pot face cunoscuți în lume: prin talentele pe care le posedă. Orice început este unul încărcat de prejudecăți și îndoieli, de aceea este important să ne alegem modele în drumul pe care dorim sa îl urmăm. De exemplu, în domeniul muzicii, sunt artiștii noștri iubiți, alături de care am crescut și au devenit un șablon al stilului nostru de zi cu zi.

Dintre tinerele artiste din România care s-au făcut auzite la nivel european face parte Elena Alexandra Apostoleanu

Sau cu numele ei de scenă, Inna. Talentul și ambiția, motive pentru care a devenit foarte repede cunoscută și în Bulgaria, Rusia, Ungaria, Turcia și Grecia. Ea reamintește întregii lumi că sunt și oameni care au puterea de a evolua dincolo de limite, dincolo de prejudecăți și de complexe. Întreaga presă a publicat, la puțin timp de la lansarea primului său single în 2008, informații despre viața sa personală. Accentul a fost pus pe faptul ca Inna a fost o adolescentă neacceptată în societate din cauza kilogramelor în plus sau din cauza faptului că era subapreciată de colegele din liceu.

Dacă dorești să citești mai multe despre subiecte muzicale, click aici.

Literatura nu este mai prejos

În altă ordine de idei, suntem cu toții conștienți de faptul că istoria literaturii române ne bucură cu prezența unor scriitori de prestigiu. Cu studii atât în țară, cât și în afară, cărora le datorăm integrarea literaturii noastre în circuitul european. De exemplu, Ion Creangă, al cărui basm „Povestea lui Harap-Alb” a fost tradus în patru limbi străine. Iar, din fericire, generațiile care au urmat au preluat doza de motivație și au dorit să se facă auziți prin scrierile lor. Ne mândrim astăzi cu un scriitor de prestigiu: Mircea Cărtărescu, nominalizat la Nobel pentru literatură. Criticul Bogdan Crețu spune că trebuie promovat din ce în ce mai mult în calitate de valuare culturală: „Avem scriitori de calibru (….) totul e să știm să îi propunem, la rândul nostru, Europei”.

Talentul oamenilor naște artă

De altfel, oamenii de pretutindeni sunt doritori de a promova noi talente pentru a crește prestigiul cultural al lumii. De aceea, sunt inițiate numeroase proiecte care au acest scop, mai ales în domeniul artelor. De exemplu, în 2019 avea loc finalizarea ciclului „Pictori europeni pe simeze”. Un proiect desfășurat în Franța, România și Olanda. Avea scopul de a prezenta pictori români cu lucrări apreciate de un public larg. Astfel, tinerelor talente li s-a oferit șansa de a-și expune ideile, sentimentele, de a se deschide în fața oamenilor de pretutindeni, totul în virtutea dorinței lor de a fi cunoscuți la nivel european.

Avem toate aceste exemple, și totuși

Arta este singura modalitate de a deveni o voce importantă? Bineînțeles că nu, iar în privința artiștilor acest lucru se aplică doar atunci când își dedică întreaga libertate perfecționării lor ca oameni de cultură.

Cum pot, totuși, tinerii să se facă auziți printr-o modalitate mai puțin solicitantă? Era tehnologiei vine cu un răspuns clar: vloggingul.

Sunt tineri care au dorința de a împărtăși cu abonații detalii din viața lor

Oferă sfaturi în anumite probleme specifice adolescenților, își expun ideile, dorințele. Vloggingul a prins amploare în ultimii ani și poate fi o activitate apreciată la nivel european. Condiția este ca materialul să existe și într-o limba străină de circulație, de exemplu limba engleză. Acest lucru a fost făcut de Mimi, vlogărița din România care și-a promovat conținutul și pe un canal în care folosea limba engleză. Abonații s-au grăbit sa apară, tânăra având cunoștințe în Londra, oraș în care a locuit și studiat. Datorită muncii sale, Mimi este apreciată, are enorm de multe aprecieri în mediul online, și se mândrește cu premiul Social Media Star.

Așadar, care sunt pașii spre a avea șansa de a fi o voce cunoscută? Ei bine, ordinea – inițiativă, curaj, ambiție – nu trebuie uitată dacă și TU îți dorești să capeți un statut remarcabil în întreaga lume.

Autori: Ștefan Ciobăniță & Delia Mușetescu