Europa
Europa

Deși pe același petec de pământ, pe același continent, Europa de Vest și Europa de Est se diferențiază una de cealaltă. Ce le-a făcut să se „despartă”? De ce sunt atât de distincte? Am mers în rădăcinile istoriei și am studiat schimbările jocurilor politice. Iar din tot ce am lecturat, am reușit să descriem cele două părți ale Europei ca să lăsăm cititorului sarcina de a le compara pe îndelete. Și, acum, priviți Europa!

Europa de Vest

Deși soarele răsare din est, în Europa soarele răsare dinspre vest, din occident

Se spune că aici s-a născut adevărata civilizație, dimprejurul țărmurilor Golfului Bascaya, a Oceanului Altlantic, a Canalului Mânecii și a Mării Nordului, până-n granițele Germaniei, Elveției, Italiei și Spaniei. Un tărâm ce acoperă 6 țări distincte, unele dintre cele mai dezvoltate state ale lumii: Marea Britanie, Franța, Țările Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) și Monaco, dar ceea ce le leagă împreună este cultura comună. Pe lângă deosebitele valori culturale pe care aceste state le-au format, de la marii artiști ai lumii până la unii dintre cei mai pricepuți muzicieni și cei mai iubiți scriitori ai tuturor timpurilor, aceste state au rafinat și conceptul de democrație, iar, datorită lor, putem spune că astăzi majoritatea dintre noi, oriunde ne-am afla pe glob, avem dreptul la libertate, avem dreptul ca fiecare dintre noi să fie părtaș la construirea destinului țării în care trăim.

Până la urmă, chiar cuvântul democrație se traduce din greaca antică în „puterea poporului”

Deși democrația se formează în Grecia Antică, occidentalii o șlefuiesc și o finisează, „dându-i” un aspect modern. Vă propun să mergem la rădăcinile democrației moderne, în liberalism, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea în Anglia.

Liberalismul prezice democrația, promovând libertatea individuală, și reușise în Anglia chiar să limiteze din puterile monarhului și să instaureze încă o putere în stat, cea a Parlamentului. Democrația liberală ajută la crearea unui mediu în care fiecare om să aibă o și mai mare libertate, iar, pe parcursul anilor, aceasta pe lângă că se răspândește, atinge și cel mai mare nivel de libertate în lumea zilelor noastre. Influența democrației occidentale se răspândește în întreaga Europă și inspiră și alte state ale lumii să se convertească. Influența ajunge și în statele proaspăt scăpate de blocul comunist, în mare parte cele estice, aduce civilizație și drepturi, cuvinte de care rar se auzea în interiorul blocului comunist.

Europa de Est

Deși parte a continentului european, Europa de Est poate fi luată ca o regiune aproape complet diferită de restul continentului, diferențiindu-se prin aspectele sale culturale, politice, relief etc. Încadrează doar 3 țări: Rusia, Ucraina, Belarus, restul țărilor din zona apropiată refuzând încadrarea lor în acest grup. Motivele sunt diverse, de la vechiul mit cu Europa de Est mai puțin dezvoltată, până la refuzul de a participa la o etichetă a unei regiuni fostă comunistă. Țările apropiate zonei preferă să se încadreze în grupări ca Europa de Nord, Sud sau Centrală.

Dar de unde vine termenul de Europa de Est, mai exact?

Originile sale sunt destul de recente. Pentru foarte mulți ani, Europa era împărțită între partea de Sud și cea de Nord. Gânditorul care a deschis iluminiștilor „poarta” către o Europă de Est a fost Voltaire, care avea propria perspectivă asupra Europei de la vest la est, neconformându-se la ideea de sud și nord. Astfel, Europa de Vest este cea care a „inventat” Europa de Est ca pe jumătatea ei complementară în secolul al XVII-lea, în epoca Iluminismului.

Dar turismul și transporturile, ce avem aici?

Principalele atracții turistice sunt orașele feudale, precum Kiev, Odessa sau Sankt Petersburg. De asemenea, menționăm și stațiunile balneo-climaterice din Crimeea. Transporturile sunt dezvoltate și diversificate, cel mai bine dezvoltate fiind căile ferate, rutiere și maritime. În Rusia se află cea mai lungă cale ferată, Transsiberianul, între Moscova și Vladivostok.

Influențe!

Multe țări au fost influențate, în mai mare sau mai mică măsură, de creștinismul romano-catolic sau protestant și au avut multe legături istorice sau culturale cu Germania, Italia, Franța sau Scandinavia (de exemplu: vikingii în Rusia, Liga Hanseatică în țările baltice). De asemenea, multe țări au avut legături cu estul îndepărtat. Rusia a fost sub controlul mongolilor pentru două secole și a moștenit unele convenții sociale și politice de la acești cotropitori. Mai la sud, Imperiul Otoman și islamul au avut o foarte puternică influență. Țările Balcanice, chiar și Ungaria și România, au fost controlate de turci.

Comunism?!

Într-un fel straniu, sistemul politic al blocului european estic s-a format într-o antiteză cu Europa de Vest. Unde în Europa de Vest se forma o democrație apreciată ca valori de societate, în partea de est se forma un sistem distructiv și impus forțat de către stat: comunismul!

Dar ce este comunismul? De unde a venit și ce a făcut greșit ca să cadă?

Comunismul o apărut ca o ideologie propusă de Karl Marx, prin care fiecare lucru aparținea comunității, iar comunitatea beneficia de fiecare lucru. Un „totul e al tuturor în toate drepturile”, de fapt chiar unul din cele mai populare principii comuniste este „de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”. Însă, deși în idee pare mai stabil, în practică a produs un declin enorm statelor în care au fost impuse.

Odată cu această ideologie a apărut și formarea unei inevitabile revoluții ale muncitorilor împotriva proprietarilor. O să ne axăm pe o singură țară, deoarece aceasta afectează căderea comunismului în blocul estic: U.R.S.S. Odată cu revoluția lui Vladimir I. Lenin din 1917, cunoscută și ca Revoluția din Octombrie, sistemul comunist a fost adoptat în U.R.S.S. Deși promitea multe, odată cu moartea lui Lenin și a lui Marx, dominația comunistă a început prin puterea luată de Iosif V. Stalin. Însă, odată cu acesta, a apărut și o nouă formă a comunismului, numită stalinism, forma care va semna moartea comunismului la sigur. Noul concept oferea foarte multă putere statului, care, de asemenea, prelua fabricile și economia țărilor și ținea sub supraveghere populația prin poliția secretă, extrem de agresivă.

Astfel, regimul comunist devine din ce în ce mai agresiv și aduce din ce în ce mai multă nemulțumire cetățenilor din statele controlate.

Ajungem în 1989, mai exact în timpul Revoluțiilor de la 1989, ce reprezintă o serie de revoluții petrecute în Europa la finele anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acestea reprezintă ultimele momente ale comunismului în Europa de Est.

Citiți despre comunismul în România chiar aici!

Ca o concluzie, descoperim cum Europa de Vest și cea de Est se construiesc parcă în antiteză, un fel de Dr. Jekyll și Mr. Hyde de dimensiuni colosale, pe ale căror spinări, la propriu, se formează ideologii și popoare diferite, complet opuse.

Autori: Edmond Ciprian & Andrei Lela