15 mai

Din 15 mai devine obligatorie menținerea distanței de 1,5 metri!

"în Știri" by

În urma  unei ședințe de guvern  de astăzi, Președintele Iohannis le reamintește românilor despre modul în care viața în România se va desfășura începând cu  15 mai! În declarația sa de presă  dată în urma ședinței  de guvern, Președintele anunță regulile de conduită socială,  stabilite  pentru prevenția  infectării cu Covid-19. De  asemenea, anunță deschiderea activității în mai multe domenii și reglementările pentru prima etapă a începerii stării  de alertă!

Prima atenționare a președintelui  este aceea că,  deși starea de urgență  va fi înlocuită cu  cea de alertă, asta nu înseamnă însă că trebuie să nu luăm în  serios  prevederile  impuse: „ (…) Epidemia este încă între noi. Nu este  momentul  să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem (..) de numărul  de 1 000 de victime ale epidemiei. În  fiecare zi,  avem (…) sute de cazuri noi”.

 Ce va fi obligatoriu

Odată cu intrarea in  starea de alertă, devin obligatorii regulile  de conduită  socială,  dar  care ne permit să  ne continuam  activititățile de zi  cu  zi în mod  sănătos, în  așa fel încât să  evităm riscul  de  îmbolnăvire. Regulile impuse de către guvern, sunt:

  • Purtarea măștii: mască chirurgicală/ reutilizabilă, care să acopere gura și nasul. Masca va fi purtată în spații interioare: la magazin, în mijloace de transpot;
  • Păstrarea distanței: distanța obligatorie este de 1,5 m (o  distanță  de două brețe, pe care toată lumea trebuie să o respecte)
  • Igiena mânilor: spălatul pe mâini  este obligatoriu, cât de des posibil. În special  atunci când ne  întoarcem  acasă!

Ce se schimbă, după 15 mai?

În contextul instaurării stării  de alertă, Președintele atenționează  totuși  ca românii  să  fie  precauți: „Nu  este cazul  să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie să fie reluate”. Președintele recomandă  ca  activitățile să  fie redeschise, permise  publicului, cu  respectarea normelor  stabilite.  Printre activitățile care  se redeschid, se enumără: comerțul, deplasările, slujbele religioase și practicarea sporturilor.

Se vor redeschide magazinele cu acces la stradă, saloanele de înfrumusețare. De asemenea, vor fi  redeschise  pentru publicul larg și muzeele sau parcurile.

Deplasarea

  • în interiorul localității se va  putea face, din  15 mai, fără declarație pe propria răspundere. Deși se ridică  restricția de deplasare,  este totuși  recomandat ca să fie evitată pe cât  posibil.
  •  în afara localității rămâne  în continuare interzisă, cu  excepția deplasărilor în interes de serviciu, pentru prestarea de muncii  agricole sau în scopul  sportului independent. Deplasarea în afara localității va trebui în  continuare însoțită  de Declarație pe propria răspundere.

O excepție de la regulă,  ar fi cazul în care românii  se deplasează din provincie  în  apropiata zonă metropolitană (și  retur) pentru serviciu. În  acest  caz, nu va fi nevoie de declarație pe propria răspundere.  Însă,  dacă românii  se deplasează  din  zone  metropolitane în  provincie, pentru  alt motiv decât  în interes de serviciu, este necesar ca ei  să  aibă declarații pe propria răspundere!

Slujbele bisericești vor fi  reluate! Ele se vor desfășura însă, în afara incintei  bisericilor! Deocamdată, credincioșii vor fi nevoiți să respecte distanța de 1,5 metri și să poarte mască  de protecție!

Sportul se va efectua, de asemenea, în condiții speciale! Pentru  sportul  de performanță, sunt  permise  cantonamentele sportive! Deeocamdată, însă compețițiile sportive sunt interzise! Pentru  sportivii amatori, activitățile fizice de zi  cu  zi, vor putea fi  efectuate  în  aer liber! Deși accesul în bazele sportive este permis, nu  este  permisă însă, folosirea vestiarelor!

Tot  în  conferința de presă, Președintele Iohannis le  mulțumește sutelor de medici,  asistente, precum și  alte cadre medicale din Linia1, pentru  eforturile pe care le-au  depus și continuă să le depună în lupta cu Coronavirus! „Aș vrea să le  mulțumesc cadrelor medicale, din prima linie, precum și personalul care ajută în spitale și în alte instituții medicale! Astăzi, în  special, transmit felicitări asistenților medicali, de ziua lor, Ziua Internațională a Asistenților Medicali!”

Am 20 de ani și studiez Jurnalismul. Obișnuită cu scrisul și „ecosistemul” Mass-Media, am ales să scriu aici știri. La fel ca mama, sunt o fire de neînduplecat, dar răbdătoare. Intuiția și spiritul de inițiativă le-am moștenit de la tata. Talentul? Este doar al meu, îl cultiv încă de pe vremea când făceam liniuțe și bastonașe. Acum mă citești aici și sunt mândră de asta!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

"Ultimele de la POV21"

Derulează înapoi