Rațiune sau simțire
Rațiune sau simțire

Știința modernă a demonstrat ceea ce filosofii lumii credeau dintotdeauna, anume că inima este un centru al înțelepciunii de speță înaltă și, cu atât mai mult, inima poate să-și amintească lucruri și funcționează similar creierului. „Există un creier în inimă”, spune doctorul psihofiziologist, Rollin McCraty. Ce vom alege deci, rațiune sau simțire?

Este inima un „mic creier”?

Cercetătorul J.A. Armour introduce în 1991 termenul de „creier al inimii” după ce s-a dovedit că inima deține un sistem nervos cu o rețea sofisticată de neuroni, neurotransmițători și proteine. Acest sistem nervos îi permite „organului afectiv” să acționeze diferit față de creierul propriu-zis, el poate să învețe, să-și aducă aminte sau chiar să simtă. Altfel spus, inima are modul ei de a gândi, iar asta influențează felul în care percepem lumea. Relația dintre inimă și creier a fost studiată pentru mult timp dintr-o singură perspectivă: cum răspunde inima la comenzile creierului. S-a dovedit însă că în timp ce inima nu se supune tuturor comenzilor creierului, creierul acceptă și se supune tuturor mesajelor și instrucțiunilor inimii.

Un alt lucru crezut numai de filosofii care își fac veacul cu un pahar de băutură ieftină în mână și dovedit recent este faptul că ceea ce noi gândim despre cineva poate fi simțit de acela chiar în inimă. Acest fenomen are loc atunci când undele cerebrale ale unei persoane se sincronizează cu undele câmpului magnetic al inimii altcuiva.

Clinica care oferă aceste dovediri științifice și care oferă tratamente bazate pe legătura dintre cele două miraculoase organe, clinica HeartMath, face studii continue despre „intuiția inimii”, comunicarea dinamică dintre cele două și multe altele, care nu ne lasă șocați doar pe noi, ci și pe cercetători în sine.

Cum adică intuiția inimii?

Inima este implicată în procesarea și decodificarea informației intuitive, este mai rapidă și receptivă decât creierul în reacția despre evenimente viitoare înainte ca acestea să se întâmple. Studiile secolului XX au explorat subiecte precum electrofiziologia intuiției și cum câmpul magnetic al inimii care radiază în afara corpului adună și cară informații care afectează alți oameni, chiar și animale, și are puterea de a crea legături mai puternice între oameni decât ne putem imagina. Celebra zicală „simt că o să se întâmple ceva” prinde mai mult sens acum, așa-i?

Stările tale sufletești pot influența întreaga lume, știai?

Conversația dintre inimă și creier afectează ambele organe în mod reciproc, astfel că depresia, anxietatea, o stare pozitivă pot influența sistemul cardiologic al corpului uman, iar sănătatea inimii poate afecta gândirea, memoria și alte funcții ale creierului.

Câmpul electric al inimii este de 60 de ori mai mare, iar cel magnetic de 5.000 de ori mai mare față de amplitudinea și intensitatea câmpurilor creierului. Acest câmp se schimbă în funcție de starea noastră emoțională.

„Bătăile inimii sunt similare codului Morse, iar aceste mesaje reflectă starea emoțională a persoanei”, susține tot dr. Rollin McCraty.
Sentimentele care pleacă din inima noastră ne influențează într-o mare măsură structura ADN-ului, care la rândul ei influențează atomii și materia. S-au realizat experimente care demonstrează că atunci când avem sentimente de iubire, recunoștință, mândrie, lanțurile ADN-ului nostru se dilată, iar atunci când avem sentimente de supărare, furie, frustrare, acestea se micșorează și blochează codurile sale. Aceste coduri se deblochează când reușim să emitem sentimente de iubire sau o stare o pozitivă. Așadar felul nostru de a gândi schimbă materia lumii și putem transmite aceste modificări în distanțe mari prin câmpul cuantic, schimbând lumea în care trăim. „Tu poți face lumea un loc mai bun”.

Rațiune sau emoție? Cine câștigă? Vezi aici!

Autor: Hanife Catalbaș